Jeden z výherců filipínské loterie s čísly 9-18-27-36-45-54.

Jeden z výherců filipínské loterie s čísly 9-18-27-36-45-54. | foto: Facebook - Kancelář Filipínské charitativní loterie

Jackpot v loterii trefilo 433 sázkařů. Úřady chtějí losování překontrolovat

  • 97
Rekordních 433 lidí trefilo hlavní výhru ve filipínské státní loterii Grand Lotto. Každý z nich se může těšit na výhru 236 milionů peso, což je v přepočtu asi 99 milionů korun. Kvůli neobvykle vysokému počtu vítězů chtějí úřady prověřit, jestli šestice čísel nebyla vylosována podvodem, uvedla BBC.

Účastníci loterie vybírají šestici čísel od 1 do 55. Výherní kombinace v Grand Lottu byla tentokrát 9-18-27-36-45-54, tedy šestice čísel, které jsou násobkem devíti. Tuto posloupnou řadu mělo na svém tiketu rekordních 433 Filipínců, oznámila kancelář Filipínské charitativní loterie.

Neobvyklá výherní kombinace čísel zvedla vlnu pochyb, zda bylo losování regulérní. „Loterie je povolena Filipínskou republikou. Proto musíme udržovat a chránit integritu těchto hazardních her,“ uvedl senátor Koko Pimentel, který vyzval k prošetření podezřelých výsledků, píše BBC.

Generální ředitel Filipínské charitativní loterie, která hru pořádá, Mequiades Robles oponuje, že losování nelze manipulovat a zdůraznil, že lidé na Filipínách mají tendenci sázet nejrůznější číselné řady. „Mnozí tato čísla sázeli opakovaně mnoho let. Nejsou loajální jen ke svým manželům či manželkám, ale také ke svým číslům,“ řekl Robles na tiskové konferenci.

Kancelář loterijní společnosti na svých stránkách zveřejnila fotografie prvních šťastných výherců, kteří si přišli pro svou milionovou výhru. „Sázel jsem na násobky devíti, osmi, sedmi i šesti mnoho let a jsem vděčný, že jsem právě vyhrál,“ řekl jeden z vítězů.

„Pravděpodobnost vylosování takové číselné řady je opravdu miniaturní. Ale každý den jsou po celém světě losované stovky loterií a statisticky by nebylo překvapivé, že každých pár desetiletí by v jedné z těchto loterií padla zrovna tato kombinace,“ komentoval loterii Terence Tao, profesor matematiky z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Například v prosinci 2020 vyhrálo dvacet lidí jackpot v jihoafrické národní loterii, kde byla vylosována čísla 5-6-7-8-9-10. Výherci brali každý v přepočtu 9 milionů korun. V březnu 2016 padla v britské loterii číselná řada pěti násobků sedmi. Tu mělo na svém tiketu 4000 sázejících. Losovalo se ale šest čísel, takže za trefu neobvyklé kombinace každý z nich vyhrál pouhých 15 liber, cca 420 korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video