Rodrigo Duterte, prezident Filipín. | foto: AP

Po papeži a Obamovi hlava Filipín vulgárně zpražila i europoslance

  • 101
Představitelé Evropské unie už také pocítili hrubý jazyk filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, který svými kontroverzními výroky již nepřímo počastoval také amerického prezidenta Baracka Obamu či papeže Františka. Duterte podle filipínského tisku v úterý vulgárně reagoval na kritiku EU kvůli brutalitě boje proti drogové kriminalitě.

Poslanci Evropského parlamentu minulý týden projevili obavy z „mimořádně vysokého počtu zabitých během policejních operací v rámci intenzivnějšího boje proti trestné činnosti a protidrogové kampaně“. V svém prohlášení také naléhají na filipínskou vládu, aby ukončila současnou vlnu mimosoudních poprav a zabíjení, zahájila jejich vyšetřování a vedla politiku v plném souladu s národními a mezinárodními závazky a dodržování lidských práv.

Duterteho odpověď byla stručná. „Četl jsem odsouzení EU vůči mně. Řeknu jim, ‚jděte do pr....‘. Děláte to proto, abyste odčinili vlastní hříchy,“ řekl podle tamních médií Duterte před vládními úředníky ve městě Davao.

Filipínský boj s narkomafií na soudy nečeká. Plním sliby, říká prezident

Duterte je obviňován, že podněcuje obyvatele, aby proti drogovým dealerům vzali zákon do vlastních rukou (více čtěte zde). Od 30. června, kdy Duterte nastoupil do úřadu, bylo při podobných incidentech zabito více než dva tisíce lidí.

V souvislosti s Obamou Duterte v místním jazyce tagalštině nedávno použil výraz „putang ina“, což lze přeložit jako „zkurvysyn“. Tento výraz padl v Duterteho prohlášení pro média, v němž sliboval, že nehodlá akceptovat Obamovy otázky ohledně mimosoudního zabíjení osob podezřelých z obchodu s drogami a jejich užívání (více čtěte zde).

Vulgárně vynadal také papeži Františkovi za to, že během své návštěvy na Filipínách zablokoval dopravu v Manile.

Později se Duterte za své výroky vůči významným zahraničním státníkům vždy omluvil.

Podívejte se, jak se Duterte rozzuřil, když mluvil o Obamovi:

6. září 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue