Slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci po setkání s francouzským

Slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci po setkání s francouzským prezidentem Hollandem v Paříži v září 2012 | foto: Profimedia.cz

Fico by mohl být předsedou Evropské komise, zní od socialistů

  • 93
Slovenský premiér Robert Fico je jedním z možných kandidátů na příštího předsedu Evropské komise. Strana evropských socialistů zvažuje, že na post šéfa EK navrhne jeho nebo současného předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze z Německa.

O překvapivé možné nominaci píše slovenský list Hospodárske noviny.

"Ve straně evropských socialistů se nejvíce hovoří o Robertu Ficovi a Martinu Schulzovi," cituje list místopředsedkyni evropských socialistů a slovenskou europoslankyni za Ficovu stranu Smer-sociální demokracie Katarínu Neveďalovou. Současnému šéfovi EK José Manuelu Barrosovi skončí
mandát v roce 2014.

Fico prostřednictvím svého mluvčího reagoval ujištěním, že hodlá zůstat na Slovensku. "Já ze Slovenska nechci odejít a nikdy bych ze Slovenska neodešel. Jestli to je pomluva, jestli to je na něčem založené, mě to vůbec nezajímá," reagoval Fico podle webu pravda.sk na informace ve slovenském listu.

V zemi se spekuluje, že za dva roky by se mohl ucházet o úřad hlavy státu. Fico ale o případné kandidatuře na slovenského prezidenta spekulovat nechtěl.

Prezidentské volby na Slovensku budou v roce 2014. Ficův Směr zatím svého kandidáta nepředstavil. Letos Fico dovedl sociální demokraty k přesvědčivému vítězství v předčasných parlamentních volbách na Slovensku, po kterých strana sestavila jednobarevnou vládu.

Předsedu EK nominuje summit EU; kandidáta pak schvaluje Evropský parlament. V něm mají nyní nejsilnější postavení lidovci následovaní frakcí socialistů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video