Aktivistky z Femen se vrhly na německého ministra kvůli potratům

  • 334
Dvě aktivistky z feministického hnutí Femen se v pátek večer vrhly na německého ministra zdravotnictví Jense Spahna. Pobouřila je chystaná studie za miliony eur, která má zkoumat psychické následky, jež údajně nesou ženy po absolvování potratu. Tyto studie však již existují a negativní následky nepotvrdily, argumentují kritici.

Spahn v pátek večer vystoupil s projevem v Dithmarschenu na severu Německa, když k pódiu přiběhly dvě mladé ženy vysvlečené do půl těla, informoval deník Die Welt. Na kůži měly nápisy „Moje břicho patří mně“ a „Moje tělo, moje volba“ a po Spahnovi házely kusy papíru. 

Podle Femenu byly na lístcích napsány příklady, jak by šlo lépe využít pět milionů eur (128 milionů korun), které Spahnovo ministerstvo za studii zaplatí. Femen Spahna kritizuje za to, že mohl peníze použít k ochraně zdraví a práv žen, místo aby financoval výzkum zaměřený na popírání svobody jejich volby. 

Kritici Spahnovy studie zdůrazňují, že takové výzkumy již existují a vliv potratů na psychické zdraví žen nepotvrdily. Přesto však údajné mentální problémy politici často využívají jako argument k zakázání potratů, upozorňuje The New York Times.

„Na mě si se svlékáním nepřijdete,“ pouze vzkázal polosvlečeným aktivistkám Spahn. Tento politik z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové se nijak netají svou homosexualitou, předloni v prosinci se oženil se svým dosavadním partnerem. 

Kromě Spahna zkušenost s členkami Femen má také například ruský prezident Vladimir Putin, český prezident Miloš Zeman nebo bývalý italský premiér Silvio Berlusconi.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008 a proslulo akcemi polonahých aktivistek na Ukrajině, v Rusku a později i ve zbytku Evropy. Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen a proti autoritářským režimům, jeho cílem je „úplné vítězství nad patriarchátem“. K protestům Femen využívá tzv. „sextremismus“, tedy politickou provokaci skrze ženskou nahotu.

13.dubna 2019 v 11:40, příspěvek archivován: 13.dubna 2019 v 15:39

When the Minister of Health #JensSpahn (CDU) recieves 5 million euros budget to conduct a study against #AbortionRights, #FEMEN finds him &offers help.We offered a list of written ideas how to use this budget to protect women’s health &rights instead of denying women their choice https://t.co/XjqLsNdxnQ

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video