Marilyn Monroe

Marilyn Monroe | foto: ZPAF

FBI měla Marilyn Monroe pod drobnohledem, ukázaly nové dokumenty

  • 14
Americká zpravodajská agentura AP se dostala k dříve neznámým dokumentům z archivu FBI, které ukazují, jak pozorně tajná služba sledovala hvězdnou herečku Marilyn Monroe. Podezírala ji i z členství v americké komunistické straně. Přímé důkazy však nenašla, vyplývá ze spisu.

Sama skutečnost, že byla Marilyn v hledáčku FBI, je známá. V době vypjatého amerického antikomunismu, za nímž stáli hlavně republikánský senátor Joseph McCarthy a tehdejší šéf FBI J. Edgar Hoover, sledovala tajná služba stovky celebrit včetně Franka Sinatry nebo třeba Charlieho Chaplina. 

Nově získané dokumenty však ukazují rozsah sledování Marilyn Monroe. Spis si na ni FBI založila v roce 1955, tedy sedm let před hereččinou smrtí, a zajímaly ji hlavně její cesty a kontakty s údajnými komunisty.

Jeden z dříve neznámých záznamů ve spisu například tvrdí, že si Marilyn spolu s dalšími hvězdami populární kultury zažádala v roce 1955 (tedy dva roky po smrti Josifa Stalina) o vízum do Sovětského svazu.

Jiný záznam hovoří o údajné hereččině posedlosti Frederickem Vanderbiltem Fieldem, levicovým politickým aktivistou, kterého kvůli jeho radikálním politickým postojům vydědila jeho bohatá rodina a který odešel z USA do dobrovolného exilu do Mexika.

Marilyn se s Fieldem potkala právě v Mexiku, a to v roce 1962. Field a jeho žena doprovázeli herečku při nákupech a večeřích a hovořili i o politice. Field pak ve své autobiografii napsal, že Monroe "mluvila o tom, jak ctí občanská práva a rovnoprávnost černochů, jak je nadšená z dění v Číně a jak nenávidí maccarthismus a Hoovera".

Informátoři FBI vyšetřovatelům sdělili, že onen vztah posedlosti, který si Marilyn k Fieldovi vytvořila, je vzájemný a že si kvůli tomu dělají starosti i mnozí z hereččiných nejbližších, například její psychoanalytik. Ovšem přímý důkaz o jakýchkoliv komunistických aktivitách nebo snad členství v americké komunistické straně FBI nikdy nenašla.

Dohady o úmrtí neutichnou

Nově zveřejněný spis FBI získala zpravodajská agentura AP na základě amerického zákona o svobodném přístupu k informacím. Dříve byla k dispozici jen silně cenzurovaná verze, ta úplná nebyla k nalezení.

Teď je tedy spis konečně venku. Ti, kdo čekali, že se z něj dozvědí víc o hereččině úmrtí, jsou ale zklamáni. Marilyn Monroe zemřela v roce 1962 ve svém domě v Los Angeles, oficiálně spáchala sebevraždu.

Spekulace o vraždě ovšem nikdy neutichly a například i lékař, který tehdy prováděl pitvu hereččina těla, později napsal: "Dokud nebude zveřejněn úplný spis FBI, dohady budou kolovat dál." Zřejmě je tedy ještě co zveřejňovat. Ve složce se podle agentury AP jen píše, že v rámci FBI se o možnosti vraždy hovořilo, ale že tahle verze nebyla nikdy pořádně vyšetřena.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video