Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo získá Nobelovu cenu míru? Merkelová, papež či UNHCR, míní experti

  13:45
Již za pár dní bude znám nový držitel Nobelovy ceny míru. Podle expertů se k největším favoritům na prestižní ocenění řadí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, německá kancléřka Angela Merkelová či papež František. Toho favorizují také sázkové kanceláře.

Angela Merkelová | foto: Kai Pfaffenbach Reuters

Podle odborníků oslovených deníkem Dagens Naeringsliv bude letošní Nobelova cena za mír odrážet nejrozsáhlejší uprchlickou krizi od druhé světové války.

Nobelova cena míru

Nobelova cena míru je jedna z pěti Nobelových cen, která je udělována osobě nebo organizaci, která „vykonala nejvíce pro bratrství mezi národy, zrušení nebo zmenšení existujících armád či pořádání a propagaci mírových kongresů“. Na rozdíl od ostatních Nobelových cen ji neuděluje švédská Akademie věd, ale norský Nobelův výbor, jmenovaný norským parlamentem.

Z Čechů Nobelovou cenou za mír zatím nikdo oceněn nebyl. Pražská rodačka baronka Bertha von Suttner pobývala trvale v Česku jen třináct let, proto se k českým laureátům nezařazuje. První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk byl nominován celkem sedmnáctkrát, oceněn však nebyl nikdy.

Zdroj: Wikipedia

Největší naději na zisk ocenění, jehož držitel bude oznámen 9. října v norské metropoli Oslu, má údajně Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) společně s eritrejským katolickým duchovním Mussie Zeraiem. Uvádějí to norští historikové Asle Sveen, Ivar Libaek a Öivind Stenersen, kteří se podílejí na činnosti internetové stránky Nobeliana věnované Nobelově ceně za mír a kteří napsali řadu děl o tomto ocenění.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky získal Nobelovu cenu za mír v minulosti již dvakrát, v letech 1954 a 1981. To ale podle odborníků ničemu nebrání, protože například Mezinárodní výbor Červeného kříže je trojnásobným laureátem ocenění.

Zerai stojí v čele organizace, jež bojuje za práva migrantů, kteří se na lodích vydávají na evropský kontinent. Jeho vlast Eritrea patří po válkou zdevastovaných zemích Sýrii, Afghánistánu a Iráku ke státům, z nichž do Evropy proudí nejvíce běženců (více o situaci v Eitreji zde).

Expert favorizuje Merkelovou

Díky svému úsilí o řešení migrační a také ukrajinské krize má podle deníku Bild velkou naději na získání Nobelovy ceny Angela Merkelová. „Kancléřka má dobré vyhlídky na získání Nobelovy ceny za mír,“ napsal v pátek list.

Totéž naznačil ve čtvrtek ředitel norského mírového institutu Prio Kristian Berg Harpviken, který patří mezi nejuznávanější experty při tipování budoucích laureátů. „Nobelovu cenu za mír dostane Angela Merkelová,“ prohlásil a mimo jiné poukázal na to, že pozornost Nobelova výboru se zaměří na uprchlickou krizi a Merkelová se podle něj v této problematice ujala „vůdčí role“.

Největší sázková kancelář na světě Betfair má za favorita papeže Františka, který ve svých projevech opakovaně vyzývá k sociální spravedlnosti, podporuje chudé a kritizuje války a násilí. Zajímavostí je, že na Nobelovu cenu ho navrhl norský poslanec muslimské víry, který je z přistěhovalecké rodiny.

Kontroverze

Nobelova cena míru je nepochybně nejkontroverznější z rodiny Nobelových cen a okolo jejího udílení se často rozpoutávají zuřivé debaty. Asi největší debaty propukly v roce 1994 po ocenění Jásira Arafata, palestinského politika podezřelého ze spolupráce s teroristy, kdy na protest odstoupila celá třetina členů výboru, který ceny uděluje. Své odpůrce měl i v roce 1973 americký poradce pro národní bezpečnost Henry Kissinger za diplomatické jednání ve válce ve Vietnamu. Vlažné přijetí se v roce 2009 dostalo Baracku Obamovi, kdy i hlavní média diskutovala o výsledcích, které za sebou americký prezident měl, v době, kdy cenu obdržel.

Internetové stránky Nobeliana řadí na druhé místo mezi favority ruský opoziční deník Novaja gazeta, který kritizuje režim prezidenta Vladimira Putina a je jedním z mála nezávislých hlasů v Rusku. List si získal uznání důslednou investigativní žurnalistikou, která stála život několik jeho novinářů, například Annu Politkovskou. Internetové stránky Nobeliana v této souvislosti připomínají, že Nobelovu cenu za mír doposud nikdy nezískala média.

Šanci má i John Kerry

Třetí největší šanci mají podle zmíněných internetových stránek vyjednávači, kteří letos dospěli k dohodě o omezení íránského jaderného programu. Konkrétně jsou jmenováni íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf a šéf americké diplomacie John Kerry.

Jak na stránkách Nobeliana, tak mezi sázkaři jsou rovněž často skloňována jména konžského gynekologa Denise Mukwegeho, který pomáhá obětem znásilnění, či saúdskoarabského obhájce lidských práv Raífa Badávího, jenž byl ve své vlasti odsouzen k deseti rokům vězení a 1000 ran bičem za údajnou urážku islámu.

Deník The Daily Telegraph si všímá, že mezi desítkou nejnadějnějších uchazečů podle sázkových kanceláří není letos žádná žena. V loňském roce Nobelovu cenu za mír dostala tehdy sedmnáctiletá pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová. Stala se tak vůbec nejmladším držitelem tohoto ocenění (více o loňském ocenění se dočtete zde).

Kdo by měl podle vás získat letošní Nobelovu cenu míru?

celkem hlasů: 1844

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 5. října 2015. Anketa je uzavřena.

Někdo jiný
Někdo jiný 1099
Papež František
Papež František 651
Angela Merkelová
Angela Merkelová 74
UNHCR
UNHCR 20

Podívejte se na projev Baracka Obamy po obdržení Nobelovy ceny míru:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...