Erupce islandské sopky Fagradalsfjal (5. dubna 2021)

Erupce islandské sopky Fagradalsfjal (5. dubna 2021) | foto: Reuters

Islandská sopka se potřetí během tří týdnů otevřela a znovu chrlí lávu

  • 6
Už třetí prasklina chrlící lávu se během necelých tří týdnů otevřela v oblasti islandské hory Fagradalsfjal. Tentokrát v noci na středu. Naposledy horké plyny a láva v lokalitě vytryskly před dvěma dny. Od probuzení sopečné činnosti 19. března do oblasti míří houfy turistů.

První erupce, jejíž záběry obletěly svět, začala uvolňovat lávu v oblasti údolí Geldingadalir, asi 40 kilometrů od islandské metropole Reykjavíku, na jihozápadě ostrova. V pondělí se asi 700 metrů od tohoto prvního ohniska otevřely dvě nové pukliny a vytvořil se dlouhý proud lávy tekoucí k dalšímu malému sousednímu údolí.

Nyní vznikl asi půl kilometru od kráterů první erupce už třetí zdroj lávy lákající desítky tisíc zvědavců, kteří využívají relativně snadného přístupu k vulkanicky aktivní oblasti. Nová puklina je podle AFP zhruba 150 metrů dlouhá a asi jeden metr hluboká.

OBRAZEM: Pekelný chřtán. Vulkán na Islandu nabízí dechberoucí podívanou

Kolem místní půlnoci světelný bod náhle osvětlil kopec na půli cesty mezi prvními dvěma erupcemi. Ze záběrů vysílaných veřejnoprávní televizí RÚV jsou patrné malé výtrysky lávy doprovázené slabým kouřem.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Oranžový proud roztavené hmoty se valil po svahu jako řeka, která se připojila k lávovému poli vzniklému v březnu. Lávové pole v úterý zaujímalo plochu více než 33 hektarů. Islandští vulkanologové, kteří zpočátku očekávali několikadenní erupci, nyní považují za pravděpodobnou dlouhodobější aktivitu.

Nedokážou ale říct, zda bude trvat týdny, měsíce nebo dokonce roky. Nejnovější probuzení vulkánů na Islandu zatím neovlivňuje leteckou dopravu na nedalekém letišti Keflavík.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue