Meteorologické stanice na Faerských ostrovech

Meteorologické stanice na Faerských ostrovech | foto: Getty Images

Na Faerech obnoví radarovou stanici, po vlivu v oblasti touží mocnosti

  • 20
Dánsko se po letech rozhodlo obnovit radarovou stanici na Faerských ostrovech, kterou využívalo za studené války. Nakoupí také řadu dronů, které budou střežit Grónsko. Tato změna zaujala globální velmoci, zejména Rusko, USA a Čínu, které touží po získání vlivu v arktické oblasti. Pod tajícím ledem se totiž ukrývá mnoho cenných surovin, na které si brousí zuby.

Dvojice budov ve tvaru golfového míčku se nachází na hoře Sornfelli nad hlavním městem Sornfelii. Po studené válce byla rozpuštěna dánská jednotka, která tu radar provozovala a ruská armáda mohla touto strategickou bránou Severního ledového moře proplouvat nepozorovaně.  

To se ale nyní změní. Dánští zákonodárci se totiž v únoru shodli na tom, že vynaloží v přepočtu více než pět miliard korun na obnovení radarové stanice, která je v současnosti využívána jako meteorologická základna, a také na nákup dronů, které budou zkoumat a střežit Grónsko.

Podle listu The Telegraph je to jeden z důvodů, proč ministr zahraničí Faerských ostrovů, autonomní součásti Dánska, Jenis av Rana očekává v příštích týdnech hovor s šéfem diplomacie USA Antonym Blinkenem.

„Změny životního prostředí v Arktidě staví Faerské ostrovy více do centra pozornosti, což znamená, že nám země jako USA, Čína a Rusko, věnují větší pozornost,“ prohlásil Rana. „Je to velká příležitost a tuto příležitost využíváme. Jsme malý národ, ale chceme být součástí světa,“ dodal.

Nechcete mi prodat Grónsko, nepřijedu, vzkázal Trump dánské premiérce

Souostroví leží daleko v Atlantiku, více než 300 kilometrů severozápadně od Skotska. Nachází se v prostoru mezi Grónskem, Islandem a Británií (v takzvané mezeře GIUK), jenž Pentagon označil za „strategický koridor pro námořní operace mezi Arktidou a severním Atlantikem“.

Někdejší prezident USA Donald Trump reagoval na rostoucí význam regionu pokusem o koupi Grónska, Blinkenův předchůdce Mike Pompeo prohlásil, že v Arktidě začíná nový věk strategické angažovanosti, a to s odkazem na ropu, plyn, řadu minerálů a zlato zpřístupněné tajícím ledem.

Pompeo rovněž zaútočil na Čínu kvůli jejím „arktickým ambicím“ a Rusko obvinil z „agresivního chování“ v regionu. Sám nicméně loni v létě jednal s Ranou i dánským ministrem zahraničí Jeppem Kofodem. Výsledkem byla listopadová dohoda o partnerství mezi USA a souostrovím.

Mapa zobrazující radarovou mezeru kolem Faerských ostrovů.

Hodnota z geopolitického hlediska stoupá

„Skutečnost, že ministr zahraničí USA tráví čas jednáním o něčem takovém, vám říká něco o tom, co se děje,“ říká Mikkel Runge Olesen, expert na arktickou bezpečnost dánského institutu mezinárodních vztahů.

„Faerské ostrovy jsou zpět na mapě. Hodnota faerských nemovitostí z geopolitického hlediska stoupá,“ líčí Olesen, jenž to vysvětluje nárůstem napětí mezi Ruskem a NATO, zejména zvýšením ruské činnosti v Arktidě od roku 2014, kdy vytvořilo Arktické strategické velitelství.

Vzhůru na sever. Putinovy plány v Arktidě dostaly bilionovou injekci

V posledních pěti letech se ruská aktivita v severním Atlantiku podle expertů vrátila na úroveň studené války, kdy Rusko pomocí jaderných ponorek a raket dlouhého doletu neustále testovalo kontrolní schopnosti NATO.

Jakmile bude radarová stanice na Faerech opět v provozu, pomůže odstranit mezeru v radarovém pokrytí, která zbývá poté, co Británie v roce 2018 znovu aktivovala radarovou stanici na ostrově Unst na Shetlandech.

„Pokud se podíváte na radarové pokrytí zemí NATO v oblasti severního Atlantiku a v Arktidě, uvidíte velkou mezeru nad Grónskem a nad Faerskými ostrovy,“ líčí Olesen. USA podle něj také „zvažují, zda mohou ostrovy nějakým způsobem využívat jako námořní uzel“.

O militarizaci na Faerách nestojí

A o získání výhod nestojí jen USA. Předloni Faerské ostrovy otevřely zastupitelskou kancelář v Pekingu, jenž se stal hlavním odběratelem jejich ryb, popisuje se jako „stát blízký Arktidě“ a jehož cílem je vybudovat „polární hedvábnou cestu“ s využitím nových přepravních tras.

Ve stejném roce začali Číňané vyvíjet na souostroví tlak, aby využilo k vybudování 5G sítě technologickou společnost Huawei. K tomuto rozhodnutí ale na Faerech zatím stále nedošlo.

V roce 2018 podepsaly Faerské ostrovy také memorandum o porozumění s Moskvou kontrolovanou Euroasijskou hospodářskou unií. Země se nicméně podle Olesena zdráhá nechat se zatáhnout do mocenské rivality.

Arktidu nedáme, vzkazuje NATO Rusům velkým cvičením v Norsku

„Nevidíme ji primárně jako vojenskou,“ říká o radarové stanici Rana. „Pro nás je to přirozená metoda ochrany Faerských ostrovů, kterou potřebujeme,“ říká s tím, že militarizaci ostrovů odmítá.

„Nechceme mít na Faerských ostrovech vojenské aktivity. Lidé na Faerských ostrovech to nedovolí,“ tvrdí Rana. „Mluvili jsme o vytvoření námořního uzlu, ale plánujeme ho jen pro civilní lodě. Nemáme v úmyslu pozvat vojenské lodě,“ stojí si za svým.

Faerské ostrovy

Faerské ostrovy

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video