V Americe umírají lidé kvůli extrémním mrazům. Australany zase trápí vedra

  • 155
Přinejmenším 13 obětí už si vyžádaly extrémní mrazy, které zasáhly americký středozápad. Ač se má trochu oteplit, teploty se budou držet stále hluboko pod nulou. Na řadě míst se lidé potýkají s komplikacemi v dopravě či s problémy s dodávkami elektrické energie. V Austrálii byl leden naopak historicky nejteplejším měsícem.

Také v noci na dnešek naměřili na mnoha místech v USA teploty kolem minus 40 stupňů Celsia. Například ve městě Ponsford v Minnesotě byla pocitová teplota, při jejímž výpočtu se zohledňuje například i rychlost větru či vlhkost vzduchu, minus 55 stupňů. V Chicagu by dnes mělo být opět chladněji než v Antarktidě.

Na některých místech padly dlouhodobé teplotní rekordy. Například ve městě South Bend na severu státu Indiana v pátek ráno teplota klesla na minus 29 stupňů Celsia, což je nejnižší hodnota, jaká tu kdy byla naměřena 31. ledna. Předchozí rekord byl minus 11 stupňů z roku 1936.

Chicagská letiště hlásí za posledních 24 hodin na 1700 zrušených letů, z toho 1450 na O’Hareově mezinárodním letišti, které patří mezi nejrušnější v celých Spojených státech. Tuhé mrazy negativně ovlivňují pracovní síly, zařízení i doplňování paliva.

Železniční společnost Amtrak už ve středu zrušila všechna vlaková spojení s Chicagem, neboť kolejnice se v mrazu smršťují a vznikají mezi nimi mezery. Během dneška však Amtrak začal spojení obnovovat.

Ve státech Wisconsin, Michigan a Illinois dál platí stav nouze. I když se dnes oteplí, oddychnout si podle meteorologů budou moci obyvatelé amerického středozápadu až v neděli, kdy by měla teplota dosáhnout až plus 20 stupňů.

V řadě okresů zůstaly i dnes uzavřené školy. Americká pošta oznámila, že nebude vzhledem k tuhým mrazům doručovat zásilky v Iowě, Minnesotě a částech Wisconsinu.

Automobilka General Motors kvůli mrazu přerušila provoz 11 svých závodů a technologického centra ve státě Michigan na severu USA. Automobilka Fiat Chrysler dnes zrušila jednu směnu ve dvou svých závodech.

Horko, požáry a povodně v Austrálii

Opačná situace platí v Austrálii, kdy byl leden nejteplejším měsícem od počátku měření. Průměrné teploty napříč zemí převyšovaly 30 stupňů Celsia a vedra pokračují i nadále. I druhý teplotní extrém s sebou však přináší komplikace. Zatímco vyprahlý jih Austrálie trápí požáry, deštné pralesy na severu země se potýkají se záplavami.

Srážky byly v Austrálii v lednu podprůměrné, ale přívalový déšť v uplynulých dnech zasáhl sever státu Queensland a v okolí města Townsville musela být vyhlášena výstraha kvůli povodním.

Loňský rok byl v Austrálii třetím nejteplejším od začátku měření. Tepleji bylo pouze v letech 2005 a 2013. Nejvíce bylo naměřeno na jihu Austrálie, kde rtuť teploměru ukazovala 49.5 stupně Celsia. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video