Generální prokuratura minulý týden Saakašviliho obvinila ze zpronevěry státních peněz pro osobní účely.

Generální prokuratura minulý týden Saakašviliho obvinila ze zpronevěry státních peněz pro osobní účely. | foto: Reuters

Saakašvili poslal svému nástupci saka, která nakoupil na účet Gruzínců

  • 28
Gruzínská vláda v úterý obdržela neobvyklý balíček. Někdejší prezident Michail Saakašvili nechal svému nástupci poslat kašmírový kabát a několik sak. Prokuratura exprezidenta viní ze zpronevěry, neboť si drahé oblečení kupoval za státní peníze.

Michail Saakašvili žije ve Spojených státech. Ve své vlasti čelí hned několika trestním stíháním. Zásilku proto na úřad vlády doručil jeho poslíček. Kromě sak a drahého obleku byl v balíčku i vzkaz, že exprezident oděvy vrací k dalšímu použití.

Obviněný exprezident

Michail Saakašvili byl gruzínským prezidentem v letech 2004 až 2013.

Zpočátku úspěšný a oblíbený politik začal být po prohrané válce s Ruskem v roce 2008 obviňován z autoritářství.

Po prohře Saakašviliho strany v parlamentních volbách v roce 2012 se mnoho Saakašviliho spolupracovníků stalo terčem stíhání kvůli podezření z korupce a zneužívání pravomocí.

Úředníci se zprvu bránili saka převzít, mohou prý přijímat jen úřední korespondenci. Kurýrovi se však podle zpravodajského serveru NewsGeorgia.ru nakonec podařilo balík na úřadě zanechat.

Saakašvili se podle novinářů už před časem nechal slyšet, že za devět let v čele státu měl právo pořídit si oblečení, které by si z vlastního příjmu nemohl dovolit.

Zpronevěra i zneužití pravomocí. Saakašvilimu hrozí až 11 let

Generální prokuratura minulý týden Saakašviliho obvinila ze zpronevěry státních peněz pro osobní účely. Na účet státu si údajně v Londýně pořídil sedm sak a kašmírový kabát, za což utratil v přepočtu asi 600 tisíc korun. Dalších téměř sto tisíc korun stály dva ručně šité obleky. Kromě oděvů utrácel exprezident podle žalobců i za návštěvy plastických chirurgů či masérek. Jak poznamenal server Newsru.com, pronajímal si také jachty a letadla.

Zpronevěra však není jediný zločin, z něhož prokuratura Saakašviliho obvinila. Exprezident je už stíhán za zneužití pravomocí při rozprášení opoziční demonstrace v listopadu 2007 nebo za surový útok na svého politického rivala z roku 2005. V případě odsouzení by mu mohlo hrozit až 11 let za mřížemi.

Spojené státy a Evropská unie vyjádřily znepokojení nad tím, že k obviněním bývalé hlavy státu mohly vést politické důvody. Saakašvili, který opustil vlast hned po inauguraci svého nástupce a dlouhodobě pobývá v USA, označil kroky generální prokuratury za politickou mstu a snahu omezit jeho nynější aktivity na podporu ukrajinské vlády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue