Exploze u ambasády USA v Pekingu, policie na místě zadržela ženu

  • 7
V blízkosti amerického velvyslanectví v Pekingu je hlášena exploze. Výbušninu údajně odpálil šestadvacetiletý muž. Podle čínského listu Global Times policie u ambasády zadržela také ženu, která se polila hořlavinou. Deník nicméně upozornil, že není známo, zda spolu oba incidenty souvisejí.

Čínské ani americké úřady dosud neoznámily žádné oficiální informace.

Na fotografiích zveřejněných na Twitteru je vidět hustý kouř u jednoho ze zaparkovaných vozidel. Na místě zasahuje policie.

Lidé se shromažďují venku, protože se městem šíří kouř. Podle místních médií útočník hodil bombu do uzavřené oblasti, píše portál news.com. Čínská média také uvádějí, že podle svědků chtěl útočník hodit výbušninu přímo na velvyslanectví, nemohl se však dostat přes plot.

Policie tvrdí, že muž odpálil podomácku vyrobenou bombu. Státní média incident popisují jako „pokus o sebepoškození“, uvedl britský The Independent. Podle příslušníka policie v Beijingu byl výbuch způsoben malou, doma vyrobenou bombou. Údajně ji odpálil šestadvacetiletý muž, který pochází z města Tongliao v čínském regionu Vnitřní Mongolsko, čínská média zmiňují pouze jeho příjmení Jiang. Útočník byl jako jediný zraněn. Bomba nezpůsobila žádné škody na majetku ambasády USA.

Velvyslanectví je nyní uzavřeno. Místní lidé odesílají fotografie a videa z oblasti, kde se událost stala a sdílejí je na Twitter i na čínských webových stránkách Weibo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video