Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 24. 6. 2016 0:08

Teroristické útoky v Bruselu

  • Belgie drží třídenní smutek za oběti pondělních teroristických útoků v Bruselu.
  • Atentáty si vyžádaly 31 životů a 260 zraněných.
  • Mezi útočníky byli dva bratři. Brahim Bakraoui se odpálil na letišti, jeho bratr Khalid na stanici metra Maelbeek.
  • Policie stále pátrá po dalších podezřelých. Jedním z nich je čtyřiadvacetiletý Najim Laachraoui.

  • 21:33
    Aktuální bezpečnostní situací v Belgii se zabýval krizový štáb českého ministerstva zahraničí. Černínský palác nadále doporučuje odložit cesty do této země. Podle zástupkyně tiskového odboru ministerstva Ireny Valentové úřad dosud neobdržel oficiální seznam obětí. Diplomacie ale nemá žádné informace o případných pohřešovaných Češích.
    21:30
    Na tragické události v Bruselu zareagoval také pražský magistrát. Jako symbol podpory Belgii nechal večer rozsvítit Petřínskou rozhlednu v barvách belgické trikolory. Podobné projevy solidarity se už odehrály v řadě evropských zemí.
    21:18
    Podezřelý, který měl vyrábět bomby pro pařížské útoky, je jeden z mrtvých sebevražedných atentátníků z bruselského letiště. Informuje o tom agentura AP. Už dříve některá belgická média přinesla zprávu, že dosud neidentifikovaný sebevrah je Najim Laachraoui.
    23.března 2016 v 21:07, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 21:18

    BREAKING: Officials: Suspected bombmaker for Paris attacks was one of two dead suicide bombers at Brussels airport.

    21:12
    Na území Sýrie, Iráku a zřejmě i bývalého Sovětského svazu jsou výcvikové tábory, odkud do Evropy přicházejí džihádisté, kteří vytvářejí poloautonomní teroristické buňky. S odvoláním na zdroje z evropských a blízkovýchodních tajných služeb o tom informovala agentura AP. Úkolem islamistů je prý vybrat si čas, místo a způsob útoku tak, aby způsobili co největší krveprolití. O devadesáti bojovnících IS na všech možných místech Evropy mluvil před svým zabitím na pařížském předměstí Saint-Denis už loni i strůjce pařížských atentátů z 13. listopadu Abdelhamid Abaaoud. Podle odhadu francouzské senátorky Nathalie Gouletové, která spolupředsedá komisi, jejímž úkolem je shromažďovat informace o džihádistických sítích v Evropě, může být radikálů vycvičených za účelem teroristických útoků 400 až 600.
    20:48
    Islámský stát podle agentury AP vytrénoval až 400 bojovníků k útokům v Evropě.
    23.března 2016 v 20:15, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 20:23

    BREAKING: The Islamic State group has trained at least 400 fighters to target Europe in deadly waves, the AP has learned.

    20:21
    Žádná no-go zóna, s místními problém není, říká v rozhovoru pro iDNES.cz místostarosta bruselské čtvrti Schaerbeek.
    20:04
    23.března 2016 v 19:52, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 19:57

    U belgické ambasády jsem uctil památku obětí útoku teroristů v Bruselu.Důrazně odsuzuji tento brutální, nelidský čin pic.twitter.com/vPVZqFkHVW

    19:55
    Šátky, zpěv a objímání. Bruselská pieta se mění v nadšenou manifestaci. Více čtěte v článku naší reportérky v Bruselu.
    19:42
    Identifikování obětí pokračuje pomalu. Zoufalí příbuzní stále hledají své blízké.
    23.března 2016 v 16:38, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 19:42

    Desperate searches for missing in #Brussels #Bruxelles pic.twitter.com/rGGluCniZD

    19:28
    Bruselské letiště bude zavřené nejméně do pátku.
    23.března 2016 v 19:03, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 19:27

    There will be no passenger flights into and out of #brusselsairport till Friday 25 March included. Contact your airline for flight info.

    19:25
    Druhým sebevražedným atentátníkem z bruselského letiště je podle listu De Standaard Najim Laachraoui. Dosud se soudilo, že z místa činu uprchl.
    19:11
    Kancelář tureckého prezidenta Erdogana upřesnila, že Tureckem deportovaný atentátník byl Ibrahim Bakraoui. Belgie prý turecké varování ignorovala.
    18:59
    Mormonský misionář Mason Wells byl v úterý vážně zraněn při explozi na letišti v Bruselu. Během jeho pobytu ve Francii už teror otřásl Paříží, před třemi lety navíc Mason v Bostonu prožil tragický závěr maratonu. Více o devatenáctiletém mladíkovi, který zažil už tři teroristické útoky, čtěte zde.
    18:56
    Podle izraelského listu Haarec měly belgické i další evropské tajné služby informace o chystaném atentátu v Bruselu. Věděly prý "s velkou jistotou" i to, že cílem by se měly stát letiště a metro. Naplánovány byly útoky v centrále Islámského státu ve východosyrském městě Rakka, píše Haarec. Zatčení Salaha Abdeslama spáchání atentátů údajně urychlilo, neboť se radikálové obávali prozrazení. Zdroj svých informací Haarec neuvedl.
    18:49
    Dosud identifikované oběti bruselských útoků :
    23.března 2016 v 16:27, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 18:49

    The victims of #Brussels attacks: A mother to twin daughters & a bright young student https://t.co/kBhmHqmOEp pic.twitter.com/HRVwWtqbkU

    18:32
    Turecký prezident Erdogan na tiskové konferenci neuvedl, o kterém z pachatelů úterních teroristických útoků mluvil poté, co řekl, že turecká strana Belgičany před teroristou varovala. Údajně šlo o "sebevražedného atentátníka". Belgické úřady znají prozatím totožnost pouze dvou z nich, bratrů Bakraouiových. Podle tureckého prezidenta byl radikál zatčen loni v červnu v jihotureckém Gaziantepu u syrské hranice. Následně ho úřady vyhostily. Belgii prý 14. července varovaly, že jde o "zahraničního teroristického bojovníka". Navzdory tomu byl prý ale loni v červenci propuštěn na svobodu.
    18:08
    Španělská verze serveru Local informovala, že v Madridu extrémní pravicová skupina zapálila mešitu. "Protestovala" tak prý proti bruselským atentátům.
    17:59
    Polsko přestává na své území přijímat uprchlíky v rámci repatriačního programu EU. V reakci na útoky v Bruselu to řekla premiérka Beata Szydlová.
    17:56
    Turecko loni v červnu zadrželo jednoho z bruselských atentátníků a posléze ho vyhostilo do Belgie. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Belgické úřady ale podle něj radikála pustily na svobodu, a to navzdory varování, které o něm z Turecka dostaly.
    17:36
    23.března 2016 v 17:30, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 17:30

    "Fuck you Daes!" skandují lidé. Ve světle včerejších událostí panuje až neuvěřitelně pozitivní atmosféra. pic.twitter.com/Q4WwaTaejf