Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 24. 6. 2016 0:08

Teroristické útoky v Bruselu

  • Belgie drží třídenní smutek za oběti pondělních teroristických útoků v Bruselu.
  • Atentáty si vyžádaly 31 životů a 260 zraněných.
  • Mezi útočníky byli dva bratři. Brahim Bakraoui se odpálil na letišti, jeho bratr Khalid na stanici metra Maelbeek.
  • Policie stále pátrá po dalších podezřelých. Jedním z nich je čtyřiadvacetiletý Najim Laachraoui.

  • 14:36
    „Předložil jsem svou rezignaci. Pan Geens (ministr spravedlnosti) také. Byly odmítnuty. My pokračujeme,“ prohlásil belgický ministr vnitra Jan Jambon s tím, že si je vědom chyb na obou ministerstvech.
    14:27
    24.března 2016 v 14:26, příspěvek archivován: 24.března 2016 v 14:27

    V Bruselu budu mluvit o tom, že terorismu musíme čelit včasnou výměnou informací, odhalováním radikálů a rozkrýváním jejich evropských buněk

    14:27
    24.března 2016 v 14:24, příspěvek archivován: 24.března 2016 v 14:27

    Občané Bruselu solidaritou ukázali, že se teroru nezalekli. Naše reakce je stejná. Na mimořádné radě nabídnu partnerům maximální součinnost.

    14:20
    „Evropa se po Bruselu zmohla jen na dávno vytunelované fráze o útoku na naše svobody, měli jsme slyšet něco úplně jiného,“ píše v komentáři vedoucí zahraničního oddělení MF DNES Milan Vodička. Komentář si můžete přečíst zde.
    14:18
    V belgickém Senátu nyní probíhá oficiální ceremonie na uctění památky obětí útoků na letišti a v metru. Účastní se jí i král s královnou.
    24.března 2016 v 14:02, příspěvek archivován: 24.března 2016 v 14:18

    Cérémonie d'hommage national aux victimes des attentats à Bruxelles-National et dans le métro bruxellois pic.twitter.com/Rd7mGoWadz

    14:12
    Policie zatím neuvažuje, že by v ČR zavedla kontroly před vstupem na letiště jako v Bratislavě. Po útocích v Bruselu česká letiště střeží víc hlídek.
    14:09
    24.března 2016 v 13:59, příspěvek archivován: 24.března 2016 v 14:09

    Do belgického senátu právě dorazil královský pár uctít oběti teroristů. Blíž než za plot policie nikoho nepustí. pic.twitter.com/yeiEKAYlDD

    13:58
    Na dnešní přátelské fotbalové utkání na pražské Letné mezi ČR a Skotskem budou kromě policistů dohlížet také vojáci. Důvodem jsou bezpečnostní opatření po úterních teroristických útocích v Bruselu. Vojáci budou mít stejná oprávnění i povinnosti jako policisté. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Jan Daněk. Utkání začíná ve 20:45, stadion bude pro fanoušky otevřen od 19:15. Policisté mají dohlížet nejen na ochranu veřejného pořádku, ale také na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Pomáhat jim bude také několik desítek strážníků.
    13:57
    Americký miliardář Donald Trump den po teroristických útocích v Bruselu prohlásil, že muslimové nesou zodpovědnost za takové útoky, protože nedělají dost pro informovanost o podezřelých aktivitách extremistů. Rovněž prorokoval, že Britové se v červnovém referendu vysloví pro odchod z EU kvůli velkému počtu uprchlíků v Evropě. „Chrání jeden druhého...musí se otevřít společnosti a informovat o těch špatných," prohlásil Trump k muslimům. A dodal, že muslimové v Británii a USA úmyslně ignorují podezřelé teroristy a uprchlíky, kteří plánují útoky.
    13:52
    Na Twitteru vznikla stránka #recherchebruxelles, pomocí které se lidé snaží najít své pohřešované příbuzné a přátele.
    24.března 2016 v 09:05, příspěvek archivován: 24.března 2016 v 13:52

    #pleaseRT Gilles Laurent métro #Maelbeek contacter le 071/786667. #AttaquesBruxelles #RechercheBruxelles pic.twitter.com/UlgIWglLlE

    13:49
    Mezi zraněnými je nejméně dvanáct Američanů, číslo však nemusí být konečné. O řadě lidí dosud nejsou žádné zprávy. Americké úřady zatím nemají informace o tom, že by při útocích zahynul nějaký jejich občan.
    13:44
    Belgická policie se stále snaží identifikovat muže s velkou taškou, kterého zachytily bezpečnostní kamery v metru. Muž je považován za možného pátého atentátníka.
    13:34
    Belgický ministr vnitra Jan Jambon a ministr spravedlnosti Koen Geens podali rezignaci, premiér Charles Michel ji však nepřijal. Ministři tak reagovali na zjištění, že jeden z atentátníků z Bruselu byl vrácen do země z Turecka, které zároveň varovalo před nebezpečím, jež islamistický militant představuje.
    13:34
    24.března 2016 v 11:43, příspěvek archivován: 24.března 2016 v 13:34

    Každého, kdo chce jet metrem ze stanic, které jsou otevřené, prošacuje policie a vojáci. pic.twitter.com/iZDWIjgt9z

    12:57
    Kvůli minulosti Brahima Bakraouiho dnes členové belgické vlády vyhodnocují, co vše o sebevražedném atentátníkovi bylo známo, uvedla stanice RTBF.
    12:56
    Informace o obětech útoků se objevují velmi pomalu. Deník Moroccan Times uvádí, že mezi mrtvými jsou dvě Maročanky, další tři lidé z Maroka se pohřešují. Velká Británie oznámila, že má zatím informace o šesti svých občanech, kteří byli při útoku zraněni. Čtyři z nich už byli propuštěni z nemocnice. Žádné zprávy zatím nejsou o třiapadesátiletém Britovi Davidu Dixonovi, který se své rodině naposledy ozval po explozích na letišti. Po následných výbuších v metru už však o sobě vědět nedal, uvedl deník The Guardian.
    12:37
    Dalším bodem, na kterém se dnes nejspíš ministři shodnou, je rychlé přijetí už Evropskou komisí předložených protiteroristických návrhů. Jde o opatření od systematických kontrol na vnějších hranicích schengenského prostoru, přes změny v pravidlech získávání a držení střelných zbraní, opatření proti padělatelům dokumentů až po nová pravidla týkající se výměny dat o lidech ze zemí mimo EU, které odsoudily unijní soudy.
    12:25
    Ministři vnitra zemí Evropské unie dnes nejspíš zdůrazní potřebu co nejvíce propojit národní vyšetřování teroristických sítí, které stály za nedávnými útoky v Paříži a Bruselu, a dalších podobných. Ministři by měli vyjádřit svou jednoznačnou podporu a solidaritu Belgii i Bruselu. Podobným způsobem se ale stejná ministerská sestava do Bruselu sjela už loni, po listopadových krvavých útocích v Paříži. Už tehdy ministři zdůrazňovali například potřebu konečně přijmout a do života uvést systém jmenné evidence cestujících v letecké dopravě (Passenger Name Register - PNR). Nyní je snaha, aby byl návrh z roku 2011 přijat v dubnu. Na tahu je však v této věci Evropský parlament, státy souhlasily loni v prosinci.
    12:07
    Turecké úřady Bakraouiho nejdříve vyhostily v červenci, protože ho podezíraly, že je zahraniční bojovník. Žádný trestný čin ale v zemi nespáchal.
    12:05
    Turecké úřady oznámily, že Brahim Bakrauoi vstoupil do Turecka dvakrát, v srpnu 2015 ho vyhostily. Uvedla to agentura Reuters.