Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Experti: Plebiscit ukázal nižší podporu Erdogana, opozice může povstat

  7:01
Vítězství Recepa Tayyipa Erdogana v nedělním referendu pro něj znamená posílení moci. Politologové však upozorňují, že těsné výsledky pro něj nejsou dobrou zprávou. Jeho rázné kroky po loňském pokusu o převrat konsolidovaly opozici. Erdogan ztratil nadvládu i nad Istanbulem, který až donedávna platil za baštu jeho příznivců.

I přes vítězství v referendu to pro Erdogana může být dílčí prohra. Shodují se na tom politologové a experti na dění v Turecku, které oslovil server The Washington Post. Profesor Howard Eissenstat ze St. Lawrence University oceňuje, jak dobře si opozice v referendu vedla. „Když vezmeme v potaz, pod jakým tlakem byla kampaň za NE, že velká část lídrů prokurdské Demokratické strany lidu (HDP) skončila ve vězení a že vláda kontroluje média, vedli si stoupenci NE velmi dobře,“ myslí si.

Turecké referendum

Zároveň však upozorňuje, že Erdogan i těsné výsledky považuje za výhru. „Je nepravděpodobné, že by zpomalil své snahy o posílení moci nebo začal jednat s opozicí. Slíbil, že schválení referenda povede ke stabilitě a ekonomickému růstu. Já osobně ho však podezírám z toho, že nesplní ani jedno,“ dodává Eissenstat.

Omer Taspinar z institutu Brookings připomíná, že Erdogan prohrál v trojici největších tureckých měst Izmiru, Ankaře i Istanbulu, kde v minulosti zastával funkci starosty. „Fakt, že Erdogan poprvé od roku 1994 nevyhrál v Istanbulu, je obzvláště důležitý, protože ukazuje, že i stoupenci jeho strany AKP z velkých měst ho začínají opouštět,“ vysvětluje. Referendum podle něj ukázalo, že pokud se dokáže opozice spojit, může Erdoganovi konkurovat. „Roztříštěnost opozičních stran je hlavní překážkou pro demokracii v Turecku,“ myslí si.

Potvrzuje to i Ajkan Erdemir z Nadace pro obranu a demokracii. Výsledky referenda podle něj dávají naději ve funkční pluralitní opozici. „V referendu hlasovali bok po boku Kurdové z východu i sekulární Turci ze západu země. Může to být počátek nové éry. Mohl by tu být potenciál pro vytvoření něčeho, co by přesahovalo taktické spojenectví. K tomu je však potřeba vizionářské vedení. Čísla fungují, energie tady je. Zda do toho někdo půjde, to je pověstná otázka za milion,“ spekuluje Erdemir.

Nejistota i dobrý signál pro opozici

Gonul Tol z Blízkovýchodního centra pro turecká studia na rozdíl od Taspinara věří, že těsné výsledky Erdogana donutí k obezřetnějšímu postupu a zahájení mírových rozhovorů s Kurdy. „Výsledky ukazují, že ztratil podporu i ve vlastních obvodech a nemůže tedy mobilizovat nacionalisty tak, jako tomu bylo v minulosti,“ tvrdí. Snahy o získání přízně ze strany Kurdů se podle něj jeví jako nejlogičtější.

Podle Sonera Cagaptaye z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní otázky skončil nedělní plebiscit nejlepším možným způsobem. „Pokud by Erdogan prohrál, přišlo by období nestability, protože by se pokoušel o opakování referenda. Takto má poněkud přistřižená křídla,“ sdělil.

Washingtonský korespondent tureckého proerdoganovského listu Daily Sabah Ragip Soylu však tvrdí, že ANO, pro které se vyslovila nadpoloviční většina hlasujících, bylo reakcí na roky politické nestability, kurdský odboj, teror Islámského státu i loňský pokus o převrat.

„Myslím si, že mezinárodní média se více soustředila na osobu Erdogana a nebrala v potaz společenskou polarizaci a to, čím si Turci v posledních letech prošli (...). Většina tak hlasovala pro systém, který dává větší pravomoci vedení země a může zabránit dalším podobným událostem. Nový systém také ustanovuje mnohem silnější funkci prezidenta, který bude mít možnost jednat rychle a rázně v období krize,“ vysvětluje Soylu.

Další moc pro Erdogana

Co konkrétně tedy nový systém po ústavních reformách Turkům přinese? Obecně lze říci, že se změní parlamentní politický systém na prezidentský. Přímo volený prezident se od příštích voleb v roce 2019 stane zároveň předsedou vlády. Post premiéra bude zrušen. Prezident bude nově navrhovat rozpočet, jmenovat ministry, vysoké státní úředníky i soudce.

Jak se Turecko změní po referendu? Hostem Rozstřelu bude turkolog

V jeho pravomoci bude vyhlášení výjimečného stavu. Pokud tento stav vyhlásí, může vydávat speciální exekutivní nařízení, kterými v podstatě obejde parlament. Ne všechny změny jsou však pro prezidenta výhodné. Nově bude například trestně odpovědný. Návrh na otevření vyšetřování může podat prostá většina poslanců a schválit ho musí tři pětiny. Zruší se také prezidentská pravomoc vyhlašovat stanné právo.

Reformy rozšíří počet poslanců na šest set. Parlamentní volby se budou odehrávat jednou za pět let současně s prezidentskými. Erdogan se tak podle nových pravidel může udržet v prezidentském úřadě až do roku 2029. V roli tureckého premiéra či prezidenta by v tom případě vydržel nepřetržitě 26 let.

Ústavní změny už v lednu letošního roku ještě před vyhlášením referenda schválil turecký parlament. Pro ústavní změnu se vyslovilo 339 poslanců, 142 bylo proti (více o hlasování zde). Ústavní změny by podle pondělního prohlášení tureckého vicepremiéra měly být zapracovány do současné legislativy během jednoho roku.

Erdogan děkuje po vítězství v referendu svým příznivcům:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...