Transparenty, které vítaly Mirka Topolánka v Islámábádu

Transparenty, které vítaly Mirka Topolánka v Islámábádu | foto: Pakistaniat.com

Excelenci Topolánka vítali v Pákistánu vlajkou z okruhů

  • 113
Nejen zeměpis asi není silnou stránkou Pákistánců, kteří před dvěma týdny chystali v Islámábádu uvítání českého premiéra Mirka Topolánka. Na transparenty totiž místo české vlajky (anglicky Czech flag) umístili šachovnicový prapor ze závodních okruhů, kterému se zkráceně říká check flag.

Islámábádským úřadům muselo na Topolánkově návštěvě velmi záležet. Před jeho příjezdem nechaly po městě rozvěsit velké transparenty s nápisy jako "Srdečně vítáme českého premiéra, Jeho Excelenci pana Mirka Topolánka", nebo "Modlíme se za český pokrok a prosperitu".

Projevy sympatií měly jedinou, nicméně zásadní vadu na kráse: kromě zeleno-bílé pákistánské vlajky s hvězdou a půlměsícem totiž slogany zdobila černobílá šachovnice, kterou důvěrně zná třeba Michael Schumacher nebo Fernando Alonso.

Není těžké uhádnout, kde udělali pákistánští úředníci chybu. Označení pro kostkovaný prapor - checkered flag, zkráceně check flag, který v motorismu signalizuje dojezd do cíle, se v angličtině vyslovuje prakticky stejně - "ček fleg" - jako slovní spojení Czech flag, česká vlajka.

Mirek Topolánek a Šaukat Azíz
Při setkání politiků už bylo vše v nejlepším pořádku. Mirek Topolánek si potřásl rukou se svým pákistánským protějškem Šaukatem Azízem před červeno-modro-bílou českou vlajkou.

O transparentech informoval server Pakistaniat.com. "Všiml jsem si jich, když jsem jel do Islámábádu z letiště," píše autor článku. "Rychle jsem se vrátil zpět, abych zjistil, kdo je za tuto botu zodpovědný a případně ho na chybu upozornil, dříve než český premiér dorazí. Bohužel se ukázalo, že už přijel."

"Zajímalo by mě, co si o tom (Topolánek) a jeho tým pomysleli. Zmínili se o tom svým hostitelům, nebo to přešli zdvořilým mlčením?" zamýšlí se autor článku.

Některé čtenáře na rozdíl od něj omyl pobavil. Mohlo být i hůř, podotýká v diskusi pod článkem pisatel s přezdívkou mullah jat!, pokud by třeba prezidenta Turecka (anglicky Turkey) vítal obrázek krocana (turkey).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video