Europoslanci řešili česká média. Právo EU ohroženo není, zaznělo

  8:55aktualizováno  13:00
Europoslanci ve čtvrtek debatovali o bodu s názvem „Prohlášení komise - riziko politického zneužívání médií v ČR“. Eurokomisařka Cecilia Malmströmová hned v úvodu debaty poznamenala: „Komise se může do věci vložit jen je-li ohroženo právo EU, což se nyní neděje.“ Čeští europoslanci v úvodu upozornili, že se nejedná o systémový problém, ale že selhal jeden konkrétní politik a podnikatel - Andrej Babiš.

Diskuse pléna europarlamentu o rizicích možného zneužívání médií v Česku trvala přibližně hodinu. Před pouhými dvěma či třemi desítkami svých kolegů v ní vystupovali především čeští europoslanci. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, která na jednání zastupovala Evropskou komisi, tak v závěru debaty poděkovala za možnost trochu se poučit o české domácí politice.

Řada vystupujících, včetně zástupkyně komise, uváděla, že v České republice není situace, která by se dala označit za systematické ohrožení demokratického uspořádání země.

Jako první z českých europoslanců v debatě promluvil Luděk Niedermayer (zvolený za TOP 09 a STAN) a v zásadě nastolil tón, jakým se bude debata ubírat: „Důvod dnešního jednání vyplynul z chování několika málo jednotlivců z mé země a selhání jiných. Nejde o chybu zákonodárců, nemohou za to čeští občané.“

Taktéž poukázal na fakt, že „záměrně jednostranné informování o uprchlické krizi jednou soukromou televizí (tím Niedermayer narážel na kauzu Primy, kterou si můžete připomenout zde, pozn. red.) nebo dohadování jednoho člena vlády a zároveň vlastníka velkých novin s jejich redaktorem o zveřejňování kauz proti jejich oponentům (článek o nahrávkách Andreje Babiše a bývalého redaktora MF DNES najdete zde, pozn. red.), jsou pouze české variace na podobné problémy, které se s různou intenzitou projevují v různých evropských zemích.“

Mocenský pakt se Zemanem? Nesmysl, ANO zváží svého kandidáta, říká Babiš

I další čeští europoslanci poukázali na fakt, že selhali jednotlivci. Pavel Poc (ČSSD) například řekl: „Došlo k tomu, že jeden konkrétní politik neodolal pokušení využít své impérium k posílení vlastní moci. S tím souhlasila také Kateřina Konečná (KSČM): „Viníkem je jedna osoba. Tou je Andrej Babiš.“

Ještě před ní promluvil místopředseda europarlamentu Pavel Telička z ANO. Ten prohlásil, že Babišův postup byl nepřijatelný. „Veřejně jsem to odsoudil a vyzval jej, aby vysvětlil, co přesně se stalo,“ upozornil s tím, že Babiš už není členem vlády. „Česká republika má funkční demokratické instituce, jejichž schopnost vypořádat se s takovýmito problémy není omezována. Čeští žurnalisté dělají svou práci dobře,“ dodal europoslanec Telička.

„Novináři oligarchy Babiše se začínají bát,“ tvrdil Štětina

Jaromír Štětina (zvolen za TOP 09) se v projevu zeptal, co je nebezpečnější, zda autocenzura, či přímá cenzura. „Je prokazatelné, že novináři pracující v médiích oligarchy Babiše se začínají bát,“ domnívá se Štětina. Podle jeho kolegyně Michaely Šojdrové je oboje stejně nebezpečné. „Rozdíl je v tom, že zatímco cenzura je zákonem zakázaná, autocenzura není,“ dodala.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se odvolával na mezinárodní srovnání: „Česká republika dlouhodobě patří mezi země, které mají nejsvobodnější tisk - ve srovnání obsazuje čelní příčky. Jedná se pouze o selektivní vnímání jedné ze zemí. Nikdo neřeší, že Velké Británii patří ve svobodě tisku 40. místo, Francii 39. místo. Nelze to vnímat selektivně.“

Pro české europoslance, tedy zejména pro ty, kteří jsou členy domácích opozičních uskupení, nebyla situace vůbec jednoduchá. Na jednu stranu sice hájili Českou republiku a kritizovali bod zaměřený pouze na jednu zemi, ale na druhé straně se vymezovali také proti osobě Andreje Babiše. Zároveň upozorňovali, že s touto problematikou je Česká republika schopná se vypořádat sama.

Účast při jednání o českých médiích byla dle snímku europoslance Petra Ježka slabá:

01.června 2017 v 09:07, příspěvek archivován: 01.června 2017 v 09:16

Debata v EP o médiích v ČR z nadhledu https://t.co/yigrVO9lea

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek odpoledne v reakci na jednání na půdě Evropského parlementu uvedl, že dokud bývalý ministr financí neprodá média, která vlastní, bude přetrvávat riziko jejich zneužití v politickém boji. „Dokud nedojde k tomu, že ta média budou jednoznačně oddělena, například dokud je Andrej Babiš neprodá, tak ta rizika, ty pochybnosti tady budou existovat i nadále,“ řekl premiér.

„Kdyby Andrej Babiš nechtěl koncentrovat ve svých rukou mediální, politickou a současně ekonomickou moc, tak by k této situaci nikdy nedošlo. V okamžiku, kdy Andrej Babiš vstoupil do politiky, tak se měl rozhodnout, jestli chce být představitelem státu, voleným zástupcem občanů, nebo jestli chce být podnikatel nebo jestli chce být mediálním magnátem,“ řekl Sobotka.

Babiš: Žádný problém, vliv Mafry na trh je minimální

Andrej Babiš se proti středečnímu jednání Evropského parlamentu vymezil. „Žádný problém s médii není. Vliv Mafry na trh je minimální. Bylo to akorát zneužito v rámci těch zmanipulovaných, sestříhaných, nelegálních odposlechů,“ řekl.

Kvůli zákonu o střetu zájmů počátkem února převedl svůj holding Agrofert, jehož součástí je vydavatelství MAFRA, do svěřenských fondů. Po květnovém odchodu z vlády uvedl, že uvažuje o vyčlenění Mafry z Agrofertu a její převedení do nezávislé nadace.

Babiš se o možném převedení MAFRA do nadace zmínil po svém odvolání z ministerstva, mluvil o tom, že podobný model funguje u některých médií i v zahraničí. Konkrétní kroky ale zatím nechystá. „Budu o tom přemýšlet, musím se poradit, ale není to pro mě žádná priorita,“ řekl.

Úvahy o přesunutí MAFRA do nadace ale podle něj nijak nesouvisí s nahrávkami, které se objevily na internetu a v nichž Babiš mluví s redaktorem MF DNES, která spadá do vydavatelství, o termínu publikace některých článků. „Ty pomluvy, že nějakým způsobem ovlivňuju média, jsou nesmysl. Nikdy žádný článek na moji objednávku nevyšel. Já to odmítám,“ řekl.

Zbytečná debata, míní někteří čeští europoslanci

Bod jednání navrhla nejsilnější frakce europarlamentu - Evropská lidová strana (EPP). Na jeho zařazení však prý byla už delší dobu „širší shoda“ (psali jsme zde). Čeští europoslanci se na začátku května obrátili na předsedu EPP Manfreda Webera ve snaze vyškrtnout bod o situaci médií v ČR z programu červnové schůze (více zde). Jejich snaha však byla neúspěšná.

Názor, že debata je vlastně zbytečná, vyjádřil během samotného projednávání bodu o českých médiích Jan Zahradil (ODS): „Já projednávání tohoto bodu v Evropském parlamentu považuji za nadbytečné.“ S tím později souhlasil i Tomáš Zdechovský, který také rozpravu označil za zbytečnou.

Projednávání bodu ale nekritizovali pouze čeští zástupci. I slovenský europoslanec Richard Sulík nenašel pro debatu žádný důvod. Ten se mu pokusil připomenout Jiří Pospíšil (TOP 09). „Problém je, že tento člověk (Andrej Babiš, pozn. red.) je největším odběratelem evropských peněz, takže by to mělo Evropský parlament minimálně zajímat,“ uvedl europoslanec.

Hlasy o zbytečnosti jednání ovšem zaznívaly již v květnu, před samotným projednáváním „Myslím, že je to poněkud zbytečná debata, kterou jsme si mohli ušetřit,“ řekla ve čtvrtek 18. května v reakci na schválení programu europoslankyně Michaela Šojdrová. „Na druhou stranu nemáme zase co skrývat a já za sebe mohu říci, že naše legislativa rozhodně není horší než v jiných členských státech,“ dodala s tím, že je k debatě připravena.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ruské drony znovu udeřily na Ukrajinu, ta hlásí poškození energetiky

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  9:02

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Harvardova univerzita odstranila z knihy vazbu z lidské kůže. Omluvila se, že až nyní

29. března 2024  8:25

Americká Harvardova univerzita stahuje z fondu své knihovny publikaci z roku 1880, která byla...

Na západě Německa boural autobus se studenty, 21 z nich se zranilo

29. března 2024  8:12

Na německé dálnici A44 u Werlu východně od Dortmundu v noci na pátek havaroval autobus. Při nehodě...

Velikonoce otevírají brány hradů a zámků. Ukážou fíkovnu nebo lékárnu

29. března 2024  8:07

Návštěvnická sezona letos začíná o několik dní dříve. Na tradiční 1. duben připadá Velikonoční...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...