Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko ve vedení europarlamentu zastoupí Charanzová. Kolaja z voleb odstoupil

  10:34aktualizováno  19:34
Štrasburk (Od zpravodaje iDNES.cz) - Česko obhájilo jeden místopředsednický post v Evropském parlamentu. Získala jej Dita Charanzová (ANO), hlasovalo pro ní 406 z 691 hlasujících europoslanců. Druhý český kandidát, Marcel Kolaja (Piráti) v prvním ani druhém kole neprošel. Před třetím hlasováním nakonec oznámil stažení své kandidatury.
Lídryně ANO do eurovoleb Dita Charanzová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Lídryně ANO do eurovoleb Dita Charanzová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (21. května 2019) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Pro zvolení v prvním kole bylo potřeba získat alespoň 341 hlasů. Charanzové se podařilo jako první v historii Česka získat mandát i pro druhou polovinu volebního období europoslanců. Vedení europarlamentu se totiž mění vždy v polovině, tedy po 2,5 letech. 

„Je mi obrovskou ctí být zvolena jako první Češka do vedení Evropského parlamentu na další období 2,5 roku, takže na celých 5 let. Jsem moc ráda a vážím si podpory, kterou mi moji kolegové dneska vyslovili,“ napsala ke svému znovuzvolení na Twitteru Charanzová. 

Kandidát Pirátů Marcel Kolaja ve druhém kole volby získal 239 hlasů, pro zvolení potřeboval 346. Při prvním hlasování jej podpořilo 241 poslanců. Před třetím hlasováním se rozhodl svoji kandidaturu stáhnout, oznámila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. 

Český nezájem o EU

Češi měli poprvé v historii ve vedení Evropského parlamentu dva své zástupce. A to v kontrastu s tím, že v Česku evropská témata ani EU samotná příliš pozornosti nezískávají. 

„Vláda Andreje Babiše velkou měrou přispěla k tomu, jak negativně mnoho českých občanů Unii vnímá. Andrej Babiš využil každé příležitosti, kdy mohl práci celého Evropského parlamentu (EP) shodit, sám ho chtěl dokonce zrušit. V parlamentu jsme totiž aktivně upozorňovali na jeho střet zájmů, což se mu logicky nelíbilo,“ vysvětluje si domácí nezájem obhajující místopředseda EP Marcel Kolaja. 

Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z loňského července je například se členstvím v EU spokojeno pouze 34 procent lidí. Nejméně dotázaných (opět 34 %) příslušnost k evropskému bloku hodnotilo jako prospěšnou právě v oblasti politiky, samotné členství ale mělo podporu 66 % respondentů. 

Zájem Češi nemají ani o samotné volby do Evropského parlamentu, což je přitom jediná volená instituce EU. S výjimkou hlasování v roce 2014 (účast 18 % voličů) si své europoslance přichází vybrat kolem 28 % lidí s volebním právem. Například o volby do Poslanecké sněmovny má ale stabilně zájem kolem 60 % dospělých. 

Historicky nejvyšší zastoupení Čechů ve vedení institucí EU je podle místopředsedkyně EP Dity Charanzové dáno tím, že se podařilo změnit strategii, koho Češi do centra Unie vůbec vysílají za politiky. „Minule jsme sem posílali lidi si odpočinout, před důchodem, politicky za odměnu, ale to se už změnilo,“ říká Charanzová

Europarlament zvolí nové vedení. Zasedání zahájila vzpomínka na Sassoliho

Zisky vysokých postů tak podle ní nejsou výsledkem „kvóty“ pro Česko za zásluhy nebo délku členství. „Teď jsou tady lidi, kteří pracují. Těch 705 kolegů poslanců to vidí a umí ohodnotit,“ myslí si Charanzová. 

Pokračovat ve vedení Evropského parlamentu si Charanzová i Kolaja přejí především díky většímu vlivu na jeho fungování, který si se svou funkcí oba pojí. „Například se mi podařilo prosadit, že veškeré vzdálené hlasování jak na plénu, tak ve výborech, je jmenné a veřejné. Občané si tak konečně mohou zkontrolovat, jak europoslanci o jednotlivých návrzích hlasují,“ uvádí příklad důsledku svého působení Kolaja. 

„Je to i o propagaci České republiky. Moc se těším na naše předsednictví a pokud znovu dostanu důvěru a zvolí mě, ráda se zasadím, aby EP o České republice více věděl. Místopředsednický post je také důležitý pro ovlivňování zákonů, které jsou pro nás velmi důležité. Je to o vlivu,“ dodává Charanzová. 

Ciao David. V Římě se rozloučili se Sassolim, přijela i Pekarová Adamová

Ta za své dosavadní úspěchy považuje například změnu v udělování Ceny evropského občana.

„Motivuje lidi, kteří vymýšlí zajímavé projekty. Zasazuji se o to, aby si tu více všímali i Čechů. Třeba masky tištěné na 3D tiskárnách z ČVUT získaly ocenění. Je to i o inspirování kolegů z jiných zemí, aby viděli, co se v Česku povede. V legislativě jsem se věnovala hodně spotřebitelům, například dvojí kvalitě potravin,“ vyjmenovává příklady svých aktivit Charanzová. 

Aktuálně se zasazuje za přijetí Aktu o digitálních službách, který má omezit šmírovací reklamu na internetu, usnadnit odstraňování nelegálního a závadného obsahu z online prostředí nebo zamezit manipulativním obchodním praktikám. „Například když se vás při nákupu letenky Ryanair zeptá: ‚Opravdu si nechcete koupit pojištění?‘,“ přiblížila dopady nové legislativy na brífinku minulý týden europoslankyně. 

Na dotaz, zda Česko někdy získá i předsedu EP, Charanzová uvedla jako příklad europoslankyni za Maltu Robertu Metsolovou, která je považována za hlavní kandidátku na tento post. „Kdybyste se jí před rokem zeptal, zda Malta bude mít někdy předsedu EP, tak by se asi zasmála, stejně jako se teď směju já. Myslím si, že to možné je. Je to o lidech, které sem vyšleme, ale občas je to i o náhodě,“ uzavírá Charanzová. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...