Von der Leyenová bude novou předsedkyní Evropské komise. Získala 383 hlasů

  • 372
Europoslanci se v úterní tajné volbě rozhodli, že v křesle předsedy Evropské komise (EK) usedne dosavadní německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Získala dohromady 383 hlasů. Aby byla zvolena, potřebovala jich přitom jen o devět méně. Proti bylo 327 členů Evropského parlamentu. Výsledky tajné volby zveřejnili poslanci kolem půl osmé večer.

O výsledcích hlasování informoval předseda Evropského parlamentu David-Maria Sassoli.

„Děkuji vám za důvěru, kterou jste mi dali,“ řekla von der Leyenová krátce poté co šéf europarlamentu oznámil výsledky hlasování. Uvedla, že si je vědoma velké zodpovědnosti, která před ní nyní stojí. Prohlásila také, že si ve své budoucí komisi přeje odpovídající zastoupení a tedy významná portfolia pro komisaře ze zemí střední a východní Evropy.

Své zvolení šedesátiletá německá politička pokládá za hlas „pro silnou Evropu od východu na západ, od severu k jihu“, pro Evropu, která je odhodlána bojovat za vlastní budoucnost a nebojovat mezi sebou.

Ohlasy napříč spektrem

Svůj názor na výsledek hlasování již vyjádřili čeští i zahraniční politici. „Šéfkou EK se ve von der Leyenové stane přesvědčená a přesvědčivá Evropanka,“ míní německá kancléřka Angela Merkelová. Budoucí předsedkyně s ní v minulosti blízce spolupracovala.

Na twitteru van der Leyenové poblahopřál i premiér Andrej Babiš. V anglické verzi svého tweetu premiér uvedl, že si s von der Leyenovou bude chtít promluvit o svých představách o budoucnosti EU.

„Evropská unie potřebuje větší stabilitu, což Ursula von der Leyen často zmiňovala. Je to vzdělaná a zkušená politička. Naší výhodou je, že pochází ze země, jejíž hospodářství je úzce provázáno s tím českým, takže bude lépe chápat naši ekonomickou situaci,“ komentoval volbu europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Zvolení von der Leyenové vítají i další zástupci z frakce Evropské lidové strany. „Pro STAN bylo klíčové, že se jasně postavila za přísné dodržování právního státu a dotačních pravidel. My to vítáme a velmi oceňujeme, nejsem si však jist, že například premiér této země je stejného názoru,“ prohlásil předseda STAN Vít Rakušan.

Také český ministr zahraničí Tomáš Petříček poblahopřál von der Leyenové. „Vítám její odhodlání přispět k tomu, aby EU byla jednotná a vnitřně silnější,“ napsal.

Budoucí předsedkyni na twitteru již poblahopřál i předseda Evropské rady Donald Tusk. „Gratuluji, Ursulo von der Leyen. Gratuluji, Evropo,“ napsal.

Její zvolení uvítal lídr evropských lidovců Manfred Weber, který byl v květnových eurovolbách právě „spitzenkandidátem“ a tedy uchazečem o funkci, do níž nyní von der Leyenovou europarlament potvrdil. „Prokázala, že je odhodlanou Evropankou s ambiciózní agendou pro budoucnost,“ uvedl.

Výsledek naopak kritizovala například levicová frakce GUE/NGL, která snahu von der Leyenové dostat poslance na svou stranu označila v prohlášení po volbě za „prázdné sliby učiněné na poslední chvíli“. Návrhy týkající se ochrany klimatu jsou podle levicové frakce nedostatečné a cynické podobně jako její plány v daňové oblasti.

Z výsledku tajného hlasování je patrné, že von der Leyenová nedokázala o svých kvalitách pro práci v čele Evropské komise přesvědčit značný počet europoslanců ani z těch frakcí, které jí oficiálně před tajným hlasováním vyslovily podporu.

Stávajícího předsedu EK Jeana-Claudea Junckera by měla von der Leyenová nahradit od počátku listopadu. Do té doby musí ve spolupráci s členskými zeměmi EU sestavit svůj tým, přeje si přitom co nejvyrovnanější zastoupení mužů a žen. Každého z budoucích eurokomisařů čeká následně slyšení před příslušnými výbory europarlamentu a bývá pravidlem, že někteří neuspějí.

Novou německou ministryní obrany se po von der Leyenové podle informací DPA stane stranická šéfka kancléřky Merkelové Krampová-Karrenbauerová.

Cesta do čela

„Evropa je jako dlouholeté manželství,“ prohlásila von der Leyenová v závěru svého úterního kandidátského vystoupení, „láska možná není tak velká jako v první dny. Ale je hlubší. Protože víme, že se na sebe můžeme spolehnout v dobrých i špatných časech. Protože víme, že se po hádkách zase usmíříme a nikdy nezapomínáme, proč jsme své spojenectví vytvořili“.

Von der Leyenová v úterý nejprve vystoupila s projevem, dopoledne pak europarlament debatoval v plénu. Do hlasování, které začalo krátce po 18:00, proběhla řada klíčových kuloárních jednání.

Rozporuplná von der Leyenová. Zkušená ministryně i politička za zenitem

Šedesátiletá politička potřebovala získat nadpoloviční většinu hlasů, tedy nejméně 374. Volba je tajná a vzhledem k napětí v některých politických frakcích neměla kandidátka úspěch jistý.

„Myslím, že nakonec projde a že dostane okolo 400 hlasů,“ řekl ČTK o něco dříve zdroj dobře obeznámený s jednáním socialistické europarlamentní frakce S&D.  

Podporu kandidátce vyjádřila řada vlivných evropských socialistů, tajná volba však mohla přinést překvapení. Pokud by europarlament kandidátku odmítl, musel by summit EU, tedy prezidenti a premiéři, do 30 dnů přijít s novým jménem.

Ve snaze získat podporu europoslanců před klíčovým hlasováním von der Leyenová naznačila, že ve funkci skončí vlivný generální tajemník EK a její krajan Martin Selmayr. Uvedl to v úterý obvykle dobře informovaný internetový portál Politico, podle kterého takový vývoj von der Leyenová vykreslila v pondělí večer na jednání lidovecké frakce EPP, kam ona sama politicky patří.

Předseda české národní delegace v Evropské lidové straně Luděk Niedermayer se k dopolednímu kandidátskému vystoupení von der Leyenové vyjádřil pozitivně. „Oceňujeme, že se ve shodě s našimi prioritami zavázala hájit principy právního státu ve všech členských státech EU a zaručila se za nestrannou a nezávislou komisi plnící svou roli strážkyně smluv,“ uvedl Niedermayer.

Pochvalně se vyjádřil také o jejím cíli odstranit překážky vnitřního trhu EU či o připravenosti odsunout datum brexitu. „Jsme přesvědčeni, že svým dopoledním vystoupením vytvořila předpoklady pro získání potřebné podpory ve večerní volbě,“ dodal Niedermayer.

V čele EK může být jen jeden Němec, naznačila ministryně

Německý právník byl v minulých letech klíčovým spolupracovníkem stávajícího šéfa Komise Jeana-Claudea Junckera a v mnoha ohledech klíčovou osobou zákulisí bruselského politického života. Způsob, jakým se na jaře 2018 dostal do funkce generálního tajemníka EK, byl přitom z nejrůznějších stran kritizován a řešila jej například také unijní ombudsmanka.

Von der Leyenová podle serveru Selmayra při jednání s europoslanci z EPP přímo nejmenovala, uvedla jen, že podle jejího názoru může být v nejužším vedení příští Evropské komise jen jeden člověk z Německa. „A doufám, že to budu já,“ dodala.

Sám Selmayr svým spolupracovníkům řekl, že ze sídla komise může být pryč „do konce příštího týdne“, uvedl ranní emailový briefing serveru, jehož autor se „šedou eminencí“ Evropské komise hovořil v pondělí pozdě večer.

Němku jako nástupkyni Jeana-Claudea Junckera nominovali počátkem měsíce šéfové států a vlád poté, co odpor některých z nich znemožnil plán navrhnout do čela komise jejího dosavadního prvního místopředsedu, socialistu Franse Timmermanse.

Výběr ženy, která nepatřila k „vedoucím kandidátům“ v květnových eurovolbách, řadu poslanců rozladil a proti lidovecké političce a dlouholeté spolupracovnici německé kancléřky Angely Merkelové uvnitř socialistické frakce jednoznačně vystupují její krajané z SPD.

Za nominantkou jasně stojí nejsilnější evropská politická rodina, tedy lidovci z „její“ EPP, třebaže von der Leyenová do čela komise míří „přes hlavu“ někdejšího vedoucího kandidáta EPP a svého krajana Manfreda Webera.

Hlasy lidovců však ke zvolení nestačí a tak von der Leyenová minulý týden absolvovala slyšení v dalších frakcích, o jejichž podporu má zájem. V pondělí pak socialistům a liberálům z Obnovy Evropy poslala několikastránkové dopisy. V těch se zavázala uskutečnit pro ně důležité kroky v oblastech jako je ochrana klimatu, sociální Evropa nebo mechanismus kontrolující vládu práva. 

Klima, migrace, minimální mzda. Sliby možné předsedkyně EK

Von der Leyenová se europoslance snažila přitáhnout na svou stranu důrazem na boj s klimatickými změnami, ale i na posílení sociálního rozměru Unie či respektem k názorům europarlamentu. V přibližně půlhodinovém projevu také zdůrazňovala, že Evropská unie je prostor společných hodnot, které je třeba společně bránit. 

Už v prvních sto dnech svého působení v čele Evropské komise dosavadní německá ministryně obrany slibuje nový evropský klimatický zákon, v němž by bylo zakotveno, že k roku 2050 bude Evropa uhlíkově neutrálním světadílem. 

Podpora pro von der Leyenovou

Jednoznačnou podporu nástupu německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise v úterý na plénu europarlamentu vyslovil její krajan a lídr "její" lidovecké frakce EPP Manfred Weber.

"Evropa musí být stabilní a musí být akceschopná," prohlásil Weber. Připomněl, že EPPv europarlamentu souhlasila - podle dohod učiněných na summitu EU - s nástupem socialisty Davida-Marii Sassoliho do křesla parlamentního předsedy.

Očekává proto, že i další frakce budou dohody respektovat. "Musíme umět se na sebe navzájem spoléhat, to je jediná cesta, jak může Evropa uspět," podotkl.

Liberální frakce Obnova Evropy v úterý večer Leyenovou také podpoří. Na twitteru to oznámil její šéf Dacian Ciolos poté, co o svém postoji odpoledne frakce diskutovala. "Těšíme se, že budeme společně intenzivně pracovat, abychom Evropu posunuli dopředu. Je před námi mnoho práce," uvedl Ciolos.

Na tiskové konferenci pak uvedl, že pro německou kandidátku bude hlasovat naprostá většina členů jeho frakce. Upozornil, že to bylo poprvé, kdy se uchazeč o vedení Evropské komise před potvrzením v europarlamentu s jeho členy bavil o tom, jakou agendou by se jeho tým měl v následujících letech zabývat. Dodal, že podpora je podmíněna prosazováním jejich politické agendy.

Socialistické frakce krátce před začátkem hlasování na twitteru uvedla, že von der Leynovou podpoří. Její šéfka Iraxte Garcíaová ocenila, že se německá kandidátka ve svém vystoupení "posunula správným směrem", žádala ale konkrétnější údaje ohledně jejích plánů například v ochraně klimatu.

Zelení dali ve svých vystoupeních najevo, že pro von der Leyenovou hlasovat nehodlají přes to, že ocenili některé její závazky, například v oblasti ochrany klimatu. "Pěkná řeč, ale kromě pěkných slov nic konkrétního," napsala na Twitteru Ska Kellerová z vedení frakce zelených.

Von der Leyenovou nepodpoří ani konzervativci z ECR, uvedl jejich zástupce Rafael Vitto. Její plány ohledně klimatu zkritizoval s tím, že poškodí některé sektory hospodářství i ty občany zemí EU, kteří v nich pracují. Jasně proti kandidatuře se vyslovili zástupci euroskeptické frakce Identita a demokracie i levicové GUE/NGL.

Vyšší mají odpovídajícím způsobem být i závazky pro bližší časová období a změny by měl financovat nový a rozsáhlý investiční plán pro udržitelnou Evropu, na klima chce orientovat i část práce Evropské investiční banky (EIB).

„Ne všechny naše regiony startují ze stejného místa, ale cíl máme společný. Proto navrhnu fond pro spravedlivý přechod, který bude pro ty nejvíce postižené. To je evropská cesta - máme své ambice, nikdo nezůstane opuštěn a nabízíme perspektivu,“ podotkla von der Leyenová. Zdůraznila i potřebu společného úsilí celého světa v této oblasti, EU se podle ní obecně bude vždy zasazovat o multilaterální a společná řešení.

Evropa podle ní musí být spravedlivá v sociální oblasti, kde by Komise chtěla přispět k tomu, že všechny státy zavedou svou minimální mzdu. „Každý, kdo pracuje na plný úvazek, by měl mít právo na minimální mzdu, která mu zajistí slušný život. Vytvoříme k tomu potřebný rámec, samozřejmě při respektu k rozdílným pracovním trhům,“ uvedla a vyslovila se také pro větší podporu mladých.

Svou komisi chce mít z poloviny obsazenou ženami a nebude prý váhat požádat státy o nová jména, pokud nebude žen nominováno dost. Evropská unie by podle ní měla účinněji potírat sexuální násilí a násilí na ženách. Spravedlnost však podle ní znamená i odpovídající zdanění například velkých internetových firem, které v EU výrazně vydělávají s využitím její infrastruktury i kvalifikovaných pracovníků.

Mezi dalšími tématy, která von der Leyenová zmínila, nechyběla ani migrace. Podle ní je třeba Evropskou pobřežní a pohraniční stráž výrazně navýšit na 10 tisíc lidí ne až k roku 2027, ale daleko dříve, nejpozději do roku 2024. V otázkách zahraniční politiky by měly členské země EU přejít k hlasování kvalifikovanou většinou, aby byla EU akceschopnější. 

Londýn může dostat odklad brexitu, pokud budou dobré důvody

Základním kamenem evropské obrany podle političky zůstává Severoatlantická aliance. „Transatlantickými zůstaneme. A musíme se stát více evropskými,“ uvedla. Von der Leyenová také oznámila, že předloží nový návrh na reformu unijních pravidel, která se týkají migrace i azylové politiky, ačkoliv si je prý dobře vědoma, jak dalece podobné debaty členské země rozdělují. 

Je podle ní třeba zachraňovat lidi na moři a zlepšovat situaci uprchlíků, třeba ve spolupráci s OSN, ale také rozbíjet sítě převaděčů a bojovat s organizovaným zločinem. „Potřebujeme empatii i rozhodnou akci,“ řekla. „Je třeba se podívat na to, jak můžeme překonat naše rozdílné pohledy,“ poznamenala s tím, že cílem je zachovat volný pohyb uvnitř Unie.

Kandidátka se také opět vyslovila pro mechanismus, který by na celoevropské úrovni posuzoval stav právního státu ve všech zemích Unie. „Tady nejsou možné kompromisy,“ prohlásila.

Von der Leyenová také zopakovala, že je připravena podpořit další odklad britského odchodu z EU, pokud k němu bude mít Londýn „dobré důvody“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video