Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V europarlamentu řeší legionellu už léta, poslanci se myjí studenou vodou

  19:43
Bakterie legionella, s níž měl v minulosti problémy i zesnulý předseda Evropského parlamentu David Sassoli, se v unijních budovách objevuje už léta. Správci spletitého systému budov ve Štrasburku i v Bruselu situaci řeší jedním nepříjemným opatřením. Europoslancům v kancelářích a na toaletách pouštějí jen studenou vodu. O nákladné rekonstrukci se zatím jen mluví.
Evropský parlament v Bruselu. (18. května 2021)

Evropský parlament v Bruselu. (18. května 2021) | foto: AP

Zesnulý předseda Evropského parlamentu David Sassoli se loni na podzim léčil ve štrasburské nemocnici s těžkým zápalem plic. Ten se u něj podle BBC rozvinul poté, co se nakazil legionellou.

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

„Právě kvůli této bakterii nefunguje v budově EP ve Štrasburku už léta teplá voda...“ napsal v soustrastném tweetu český europoslanec Alexandr Vondra (ODS). A jeho parlamentní kolegové to potvrzují. 

Správci unijních budov problém legionelly, která se nejčastěji množí ve vodovodních trubkách, řeší jednoduše. Poslancům v kancelářích a na toaletách u zasedacích místností vypnuli přívod teplé vody. „Neteče už sedm let,“ popisuje lidovec Tomáš Zdechovský s tím, že se dřív ve své kanceláři běžně sprchoval. Ale s tím, jak se výskyt legionelly zhoršoval a nemocných přibývalo, se svým zvykem přestal.

„Je to nepříjemné, ale mám pocit, že všichni už jsou na to tak trochu zvyklí. Dřív jsem chodil do práce pěšky hodně rychle a pak jsem se osprchoval, ale holt jsem musel změnit postupy. Otužovat se jsem si netroufl, jen v případě krajní nouze,“ říká pro iDNES.cz také europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

S legionellou se přitom politici potýkají nejen ve francouzském sídle Evropské unie, ale i v Bruselu. „Ve Štrasburku nám tvrdili, že problém vzniká proto, že se málo užívají tamní zařízení a bakterie se tak může množit. Tady v Bruselu nám důvod nikdy nikdo neřekl a ani nám nedali vědět, jak se rozhodli proti tomu bojovat,“ pokračuje Zdechovský.

Poukazuje na to, že se bakterie nemusí objevovat jen ve vodě. „Řada zaměstnanců si stěžovala, že může být i v klimatizacích a jiných zařízeních. Proběhly tu proto dezinfekční práce, v mnoha částech parlamentu se udělaly stěry z klimatizací a koupelen,“ uvádí politik. 

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli na summitu EU v Bruselu. (17. října 2019)

Sám se podle svých slov na problém ptal před dvěma lety poté, co se nakazili lidé i v parlamentní posilovně a kvůli dýchacím potížím museli vyhledat lékaře. Následně dostali všichni zákaz se ve fitcentru sprchovat, provedla se další opatření a nyní je prý legionella v EP pod kontrolou. 

„Před dvěma lety už se tu výskyt této bakterie nepotvrzoval tak jako předtím,“ dodává Zdechovský. Není tedy jasné, zda se Sassoli nakazil právě v Evropském parlamentu, upozorňuje shodně s Niedermayerem. 

Smrtelná bakterie legionella. Po odstávce budov může číhat ve školách a na úřadech

„Když pan Sassoli onemocněl, první měsíc se spekulovalo, že má covid, a pak se teprve objevila tato diagnóza. Covid je virového původu a toto bakteriálního. Proto jsem vůči těmto spekulacím zdrženlivý,“ říká Zdechovský. 

Teplá voda nicméně v Evropském parlamentu stále neteče a řešení je v nedohlednu. Podle obou europoslanců se už léta mluví o rekonstrukci parlamentních budov a tamního vodovodního řadu, zatím se však nic neděje. 

„Ukázalo se, že je to velmi komplikované a nákladné. Vypnout teplou vodu není samozřejmě optimální řešení a zřejmě se něco připravuje. Předpokládám, že tam kde teče teplá voda, je to ošetřeno,“ míní Niedermayer s odkazem třeba na parlamentní kuchyni a další prostory.

Slova Alexandra Vondry k úmrtí Davida Sassoliho:

„Taková rekonstrukce není otázkou jednoho dvou let, ale spíš pěti šesti, protože jsou to velké budovy a za plného provozu ji nemůžete provést. Evropský parlament je změť mnoha budov, které byly postaveny v různých časových obdobích, a celý systém je propojený. Bylo by to strašně složité,“ poznamenal také Zdechovský.

Myši? Kokain? Nesmysl, říkají europoslanci

Někdejší europoslanec za Svobodné Jiří Payne také před lety tvrdil, že mu dokumenty v EP v šuplíku jeho pracovního stolu ohlodaly myši a že v sídle Unie musí řešit i další nečekané problémy. „Budova má narušenou statiku a padá, neteče tu teplá voda a také se tu neuvěřitelně krade. Před časem se zjistilo, že jsou obě budovy zamořené kokainem,“ uvedl.

Legionella

Legionella je rod patogenních bakterií čeledi Legionellaceae způsobující tzv. nemoc legionářů či mírnější pontiackou horečku. 

Nejvíce infekcí způsobuje druh Legionella pneumophila, který postihuje především dýchací cesty. 

Legionella se obvykle vyskytuje a množí v teplovodních potrubích, boilerech a klimatizacích. K nákaze dochází téměř výhradně vdechnutím infikovaného aerosolu do plic.

Zdroj: Legionella.cz

Stopy této drogy se v sídle EU objevily třeba v roce 2005. Oba oslovení politici však mají vyjmenované neduhy za přehnané. Myš prý Zdechovský v parlamentu nikdy neviděl. 

„A určitě si nemyslím, že by se tady kradlo víc než jinde. Ano, můžu říct, že i já jsem byl okraden. Z mé kanceláře někdo sebral koloběžku. Jsou to problémy velkých institucí. Ale už je to vyřešené. Sekuriťáci nějakého člověka chytli. Ukázalo se, že byl z externí agentury, která tu uklízela,“ říká europoslanec.

Niedermayer si vzpomíná jen na jeden případ, kdy se mu něco ztratilo. „Mám pocit, že to byla moje chyba, protože jsem to nechal někde ležet,“ dodává nicméně a nad slovy bývalého kolegy kroutí hlavou.

„To jsou fakt úlety. Myš jsem tu nepotkal. A s kokainem má možná zkušenost pan Payne, ale já určitě ne a ani nepotkávám lidi, kteří by vykazovali takové známky. Možná pro něj musí každý, kdo je fanda do společné Evropy, šňupat kokain. Ale to je nejspíš jeho pohled na svět,“ míní.

A Zdechovský souhlasí. „Nemyslím si, že by to byl problém europoslanců, ale spíš některých zaměstnanců, kteří bohužel nezvládají situaci. Neřekl bych, že mí kolegové chodí na jednání zfetovaní. On měl Jiří Payne i s Petrem Machem (bývalý europoslanec rovněž za Svobodné, pozn. red.) obecně tendenci vymýšlet si a hledat na evropských institucích to nejhorší. Ale když se otevřela jídelna, vždycky tu byli první,“ vzpomíná.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...