Opoziční aktivista Alexej Navalnyj poslouchá verdikt soudu. (20. února 2021)

Opoziční aktivista Alexej Navalnyj poslouchá verdikt soudu. (20. února 2021) | foto: Profimedia.cz

Sacharovovu cenu dostal od europoslanců Navalnyj za boj proti Putinovu režimu

  • 111
Evropský parlament (EP) v úterý udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. Hlasitého kritika ruského prezidenta Vladimira Putina tak ocenil za odvahu v boji za svobodu, demokracii a lidská práva. Navalnyj si nyní odpykává trest vězení v délce 2,5 roku kvůli porušení podmínky staršího rozsudku.

„Alexej Navalnyj ukázal velkou odvahu při pokusech opět zajistit ruskému lidu možnost svobodné volby. Po mnoho let bojoval za lidská práva a parlamentní svobodu ve své zemi. To ho stálo jeho svobodu a téměř i jeho život,“ řekla v úterý místopředsedkyně EP Heidi Hautalová. 

„Jménem Evropského parlamentu vyzývám k jeho okamžitému a bezpodmínečnému propuštění,“ dodala.

O letošním držiteli ceny rozhodli předsedové parlamentních politických skupin, Navalného přitom nominovali zástupci Evropské lidové strany (EPP) a frakce Obnova Evropy (Renew Europe). 

„Pane Putine, propusťte Alexeje Navalného,“ uvedla EPP na svém oficiálním twitterovém účtu. „Evropa volá po svobodě jeho i všech dalších politických vězňů,“ pokračuje prohlášení.

Mezi dalšími nominovanými byla rovněž vězněná exprezidentka Bolívie Jeanine Áňezová a skupina afghánských aktivistek. Afghánské ženy se dnes EP rozhodl ocenit tím, že věnuje celý týden aktivitám, jejichž cílem bude povzbudit zájem veřejnosti o jejich situaci, oznámila Hautalová.

Osm hodin denně nás nutí koukat na státní televizi. Navalnyj popsal věznění

Navalný je ve vězení od ledna. Zatčen byl ihned po svém návratu z Německa, kde se léčil z otravy nervově paralytickou látkou Novičok. Opozičník útok na svou osobu připisuje Putinovi a ruské tajné službě FSB, Kreml však všechna obvinění odmítá.

Parlament uděluje cenu pojmenovanou po předním sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi každoročně od roku 1988 za podporu lidských práv a základních svobod. Ocenění parlament oficiálně udělí při ceremonii naplánované na 15. prosince ve Štrasburku, Navalný ji však velmi pravděpodobně nebude moci osobně převzít.

29. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video