Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uznejme Palestinu jako nezávislý stát, vyzval Evropský parlament

  13:38aktualizováno  15:55
Evropský parlament podpořil uznání palestinské státnosti a řešení založeného na existenci dvou států. Europoslanci ve středu schválili kompromisní znění rezoluce, které nepředpokládá okamžité uznání, ale obnovení mírových rozhovorů na Blízkém východě. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační foto. | foto: Reuters

„(Evropský parlament) podporuje v principu uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou států a věří, že tyto kroky by měly jít ruku v ruce s rozvojem mírových rozhovorů, které by se měly posunout kupředu,“ stojí podle agentury Reuters v rezoluci, již ve středu schválili europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku. 

EU dočasně vyškrtla Hamas ze seznamu teroristických organizací

Jen několik hodin před hlasováním na plenárním zasedání europarlamentu rozhodl Evropský soudní dvůr o dočasném vyřazení palestinského hnutí Hamas z unijního seznamu teroristických organizací.

Stalo se tak na základě formálních nedostatků v dřívějším rozhodnutí EU z roku 2003 o zařazení hnutí na seznam. Soud uvedl, že tak tehdy bylo rozhodnuto nikoliv na základě zhodnocení fakt, ale informací z médií, internetu, stejně tak jako podkladů od USA a Izraele.

Jak ale soud zdůraznil, verdikt fakticky neznamená žádnou podstatnou změnu v hodnocení Hamasu jako teroristické organizace. List The Times of Israel navíc informoval, že Izraelci byli údajně již předem ujištěni, že hnutí bude na seznam znovu zařazeno, jakmile budou nedostatky napraveny.

I nadále také trvá zmrazení finančních prostředků představitelů Hamasu.

Zdroj: ČTK

Schválení rezoluce není automatickým uznáním palestinského státu, ale pouze nezávazným doporučením členským státům. Nezmiňuje dokonce ani žádný konkrétní termín.

Europoslanci při řešení otázky palestinské samostatnosti odmítli okamžité a bezpodmínečné uznání jejich státu, jak prosazovala evropská levice a zelení. Nynější rezoluce sice otevírá cestu k možnému plnohodnotnému uznání Palestiny ze strany Bruselu v budoucnu, prošla ale v kompromisním znění s předpokladem obnovení mírových rozhovorů na Blízkém východě.

Evropský parlament také požaduje po všech palestinských frakcích, včetně Hamásu, aby s ohledem na deklaraci Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) z roku 1993 uznal existenci státu Izrael.

EU tím přilévá olej do ohně, kritizuje rezoluci Zahradil

Text rezoluce pouhý den před hlasování dokončili vyjednavači ze středopracovicové frakce Evropské lidové strany (EPP), středolevého Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů (S&D) a frakce Alde. Jimi dohodnuté kompromisní znění rezoluci podpořilo 498 europoslanců, proti hlasovalo 88. Dalších 111 z nich pak nebylo přítomno, informoval server EUobserver.

Vedení Evropské lidové strany, vítěze posledních voleb a nejsilnější frakce europarlamentu, v níž jsou z Česka zastoupeni poslanci TOP09, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých, přijetí rezoluce uvítala. Jedním dechem ale z jejích řad zní apel na pokračování mírových rozhovorů.

Česko a Palestina

Tehdejší Československo sice v roce 1988 uznalo akt vyhlášení státu Organizací pro osvobození Palestiny, Praha ale Palestinu jako stát dodnes oficiálně neuznává a neuzavírá s ní ani žádné smlouvy.

Současná česká vláda i prezident deklarují podporu mírového procesu na Blízkém východě. Česko nicméně patří k nejvíce proizraelským státům nejen v EU, ale i ve světě. V roce 2012 například v OSN jako jediný evropský stát hlasovalo proti tomu, aby Palestina získala statut nečlenského pozorovatelského státu (podrobnosti čtěte zde).

Prezident Miloš Zeman loni velmi popudil arabské státy výroky o stěhování české ambasády do Jeruzaléma, které si jako hlavní město nárokují jak Izraelci, tak Palestinci pro svůj budoucí stát. Později ale prezident upřesnil, že by se tak mělo stát až po skončení mírového procesu, jehož výsledkem budou dva samostatné státy (více o tom najdete zde).

Podporu mírového procesu, jehož výsledkem budou dva samostatné státy, minulý týden vyjádřil při návštěvě Izraele rovněž premiér Bohuslav Sobotka. Do Izraele odletěl s ministry na společné zasedání české a izraelské vlády (více o tom zde).

Přinejmenším někteří čeští europoslanci v této frakci ale hlasovali proti textu rezoluce, jak jej formulovali vyjednavači, případně se hlasování zdrželi. „Výsledná podoba textu rezoluce je pro mě zklamáním. Trvám na tom, že uznání Palestinského státu musí být výsledkem mírového procesu Izraele a Palestiny. Takto jednoznačná formulace ve výsledném textu rezoluce chybí, a proto jsem ji nemohla podpořit,“ uvedla místopředsedkyně České národní delegace v Evropské lidové straně Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Nynější znění rezoluce nepodpořili rovněž oba europoslanci z řad ODS, kteří jsou na půdě Evropského parlamentu součástí frakce Evropských reformistů a konzervativců. „Takovými rezolucemi Evropský parlament jen přilévá olej do ohně. Není to absolutně jeho pravomoc ani zodpovědnost, aby členským státům něco podobného doporučoval,“ komentoval schválení rezoluce místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

„Namísto debat o palestinské státnosti by se měli europoslanci věnovat tomu, zda nejsou z rozvojových fondů Evropské unie podporováni teroristé,“ prohlásil.

Středolevou frakci Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů (S&D) z Česka reprezentují poslanci z ČSSD. Europoslanec Pavel Poc uvedl, že poslanci za ČSSD hlasovali pro vyjednaný kompromis, ve kterém jde uznání palestinské státnosti „ruku v ruce s vývojem mírového procesu“.

Europoslanec Pavel Telička, jehož Hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE, vítá, že europarlament nepřijal znění o uznání Palestiny jako takové. Výsledná rezoluce je ovšem podle jeho názoru v některých částech vágní. „Budu rád, když v budoucnu povedeme k situaci na Blízkém východě a k nastartování mírového procesu hlubší politickou diskusi,“ uvedl pro ČTK.

Závazně Palestinu uznalo Švédsko

Zákonodárci v některých zemích unie - ve Velké Británii, Irsku, Španělsku, Portugalsku a naposledy také ve Francii - již obdobným způsobem jako ti v Bruselu nezávazně apelovali na své vlády, aby podpořily uznání palestinské státnosti a řešení vycházející z existence dvou státu, palestinského a izraelského.

Závazně Palestinu s okamžitou platností a bez dalších podmínek uznalo koncem října Švédsko (více o tom zde).

V brzké době by o palestinské otázce měli hlasovat také zákonodárci v Dánsku a v Belgii.

Koncem listopadu Liga arabských států uvedla, že ministři členských zemí hodlají předložit návrh rezoluce o uznání Palestiny rovněž Radě bezpečnosti. Pouze přes tent nejvyšší výkonný orgán OSN vede cesta Palestinců k plnému uznání samostatnosti na poli mezinárodního společenství. Případné souhlasné stanovisko ale prakticky vylučuje fakt, že v radě zasedá coby její stálý člen s právem veta hlavní spojenec znepřáteleného Izraele, Spojené státy.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...