Evropský parlament, Štrasburk

Evropský parlament, Štrasburk | foto: Evropská komise

Riziko politického zneužití médií v Česku budou zřejmě řešit europoslanci

  • 398
Evropský parlament by se mohl 1. června zabývat stavem médií v České republice a rizikem jejich politického zneužití. Jako bod jednání ho navrhla nejsilnější frakce europarlamentu - Evropská lidová strana (EPP). Je to ostuda pro Českou republiku, míní český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Na druhý den bruselského plenárního jednání, tedy na dopoledne 1. června, je naplánován bod s názvem „Prohlášení komise - riziko politického zneužití médií v České republice“. Podle informací ČTK bod navrhlo zařadit na program jednání europarlamentu vedení jeho nejsilnější frakce, tedy Evropské lidové strany (EPP). Na jeho zařazení prý ale už delší dobu „byla širší shoda“.

„Byl to návrh německých, francouzských a italských europoslanců. Většina Čechů byla proti tomu, protože to chápeme jako problém, který si máme vyřešit v České republice,“ řekl iDNES.cz europoslanec z lidové frakce Tomáš Zdechovský. Prohlubující se politické krize v Česku si ovšem všimla všechna evropská média a je i velkým tématem při jednání politiků.

„Může se to do 1. června ještě změnit, ale to, že se to dostalo na program jednání, je nepříjemnost pro Českou republiku. Neohrožuje to čerpání z našich evropských fondů, ale je to celkově ostuda České republiky, která je přitom v indexu svobody médií vnímána jako jeden z nejsvobodnějších států,“ dodal Zdechovský.

O věci se podle zdrojů ČTK původně mělo diskutovat už příští týden na schůzi ve Štrasburku, nakonec byl ale bod přesunut až na bruselskou dvoudenní „miniplenární schůzi“ na přelomu května a června.

Není přitom vyloučeno, že do té doby se podoba názvu či přesného obsahu tohoto bodu jednání změní, frakce se samozřejmě také ještě mohou dohodnout na jeho úplném vyřazení z programu schůze.

Pokud se tak nestane, bude se europarlament o situaci médií v Česku bavit nedlouho poté, co se v ČR na veřejnost dostaly nahrávky údajně dokazující, že vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah jím vlastněných médií. Také tato okolnost přispěla k nynější politické krizi v ČR, kde prezident Miloš Zeman stále nevyhověl návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na Babišovo odvolání z vlády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video