Po celé Venezuele probíhají protesty proti současnému prezidentu Madurovi. K masovým protestům po celé zemi vyzval šéf parlamentu Juan Guaidó, který se před mohutným zástupem stoupenců prohlásil za úřadujícího prezidenta. (23. ledna) | foto: Reuters

Evropský parlament uznal legitimním prezidentem Venezuely Guaidóa

  • 216
Poslanci Evropského parlamentu se ve čtvrtek usnesli, že až do vypsání svobodných a demokratických voleb uznávají Juana Guaidóa jako legitimního prezidenta Venezuely. Členské země unie a také instituce bloku europoslanci vyzvali ke stejnému kroku.

Pro právně nezávaznou rezoluci ve čtvrtek na plénu hlasovalo 439 poslanců, 104 bylo proti a 88 se zdrželo. Šéfku unijní diplomacie Federiku Mogheriniovou zároveň vyzvali k práci na zřízení kontaktní skupiny, jejíž práce by ve Venezuele směřovala právě k zorganizování svobodných a věrohodných prezidentských voleb.

Konec Madura? Trump uznal prezidentem Venezuely opozičního vůdce Guaida

Šéf venezuelskou opozicí ovládaného parlamentu Guaidó se tento měsíc prohlásil úřadující hlavou státu a podporu mu vyjádřila řada zemí regionu i Spojené státy. Pětatřicetiletý politik se pomocí demonstrací snaží přimět dosavadního prezidenta Nicoláse Madura, aby umožnil obyvatelům vybrat novou hlavu státu. Podle opozice byly totiž loňské volby neregulérní a Maduro se svého druhého mandátu ujal začátkem ledna protiprávně.

„Jsem v denním kontaktu s představiteli opozice venezuelského režimu, vím, jak podstatné pro ně je, aby zbytek světa k dění v jejich zemi jen mlčky nepřihlížel. Opakovaně žádám o přitvrzení v postoji EU vůči venezuelské vládě, měli bychom se inspirovat postojem Spojených států,“ sdělila ve čtvrtek ČTK česká europoslankyně Dita Charanzová.

Europarlament ve čtvrtek také jednoznačně odsoudil násilí, zabíjení a oběti protestů v zemi. Venezuelské úřady by se podle europoslanců měly zdržet porušování lidských práv a naopak pohnat k zodpovědnosti ty, kdo jsou za podobné činy zodpovědní.

Juan Guaidó. Pro Madura malý kluk, pro opozici nebojácný bojovník

Europoslanci ve čtvrtek zároveň podpořili výzvu OSN a jejího generálního tajemníka k nezávislému vyšetření vražd a úmrtí souvisejících s protesty ve Venezuele. Odsoudili také aktuální zadržování několika novinářů, včetně pracovníků španělské agentury EFE, a vyzvali k jejich okamžitému propuštění.

Europarlament připomněl, že podporu venezuelskému parlamentu a svobodným volbám hlavy státu už Mogeriniová dala najevo 26. ledna. Tehdy EU upozornila, že je připravena k dalším krokům, včetně otázky uznání vedení země, pokud nebude konání takových voleb oznámeno v nejbližších dnech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video