O dohodě o brexitu znovu jednat nebudeme, zopakoval Juncker

  • 243
Evropská unie nebude s Londýnem znovu vyjednávat o dohodě upravující britský odchod z evropského bloku. Dlouhodobý postoj sedmadvaceti zemí bloku v europarlamentu zopakovali předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker i šéf unijního vyjednávacího týmu pro brexit Michel Barnier. Europoslanci mají na programu i stav právního státu v Maďarsku.

Jasný vzkaz poslali britské premiérce den poté, co britský parlament Theresu Mayovou pověřil právě tím, aby v jednáních s EU rozvodovou dohodu otevřela. Mayová má podle poslanců dosáhnout nahrazení stávající takzvané pojistky pro irskou hranici blíže nedefinovaným alternativním řešením. 

Mayovou tak ani ne šedesát dní před 29. březnem, tedy předpokládaným datem brexitu, čeká nelehký úkol. Juncker slíbil, že s premiérkou, vůči níž prý chová hluboký respekt, bude v těsném kontaktu. „Pečlivě si vyslechnu její nápady, ale také budu zcela jasný, pokud jde o pozici Evropské unie,“ prohlásil.

Podle Junckera je „rozvodová dohoda“, s níž už ostatně souhlasila i britská vláda, nejlepší a jediná možná. Dokument ale v polovině ledna velkou většinou odmítla britská sněmovna. Podle Junckera se tak zvýšilo nebezpečí britského odchodu bez dohody.

Pletou se podle Junckera ti, kdo doufají, že 26 dalších zemí unie opustí na poslední chvíli svého irského partnera. „Věc se týká přímo toho, co znamená členství v EU. Irská hranice je evropskou hranicí a patří mezi priority naší unie,“ upozornil předseda Evropské komise. 

Pojistkou může EU Brity spoutat, bojí se někteří v Londýně

Barnier i Juncker dali najevo, že o alternativních variantách pro hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem je EU27 připravena jednat v rámci přípravy budoucího partnerství mezi unií a Británií jako zemí mimo evropský blok. 

Přesně takový postup - na který bude čas po zamýšlené přechodné období až do konce roku 2020 - ostatně předpokládá právě nynější podoba dohody o brexitu. Podle obou ovšem není možné pojistku, jejíž popis ve speciálním protokolu je přímou součástí „rozvodové smlouvy“ omezit časově či ji podmínit možností jednostranného vypovězení. To by prý zcela popřelo její smysl. Unie podle Junckera nemá zájem a úmyslu pojistku spouštět, ale pojistka by nefungovala, kdyby se jí bylo možné jednoduchým způsobem zbavit.

Koncept alternativního řešení pro irsko-irskou hranici, který nyní britská sněmovna žádá, není podle Junckera konkrétním plánem a konkrétním funkčním řešením.

KOMENTÁŘ: Britský pokus o sebevraždu. Odpoutání od EU hrozí válkou v Irsku

V britských politických kruzích zaznívají obavy, že pojistný mechanismus, který má irsko-severoirskou hranici uchránit před regulérním hraničním režimem, v současně podobě skrývá nebezpečí, že Británie zůstane i po brexitu připoutána k unijním strukturám. 

Evropská strana je podle Barniera ohledně budoucí ekonomické a další spolupráce s Británií připravena být ještě ambicióznější, než jak předpokládá nyní domluvený text právně nezávazné politické deklarace o budoucnosti vzájemných vztahů. 

Irský premiér Leo Varadkar nevěří, že existují alternativy k takzvané irské pojistce, která je nejproblematičtější součástí stávající dohody o brexitu. Varadkar podle svého mluvčího dnes řekl britské premiérce Therese Mayové, že nepřistoupí na její plán znovu otevřít jednání o tomto tématu.

Podobně se na twitteru vyjádřil předseda Evropské rady Donald Tusk. „Dohoda o odchodu není otevřena pro nové vyjednávání. Včera (v úterý) jsme zjistili, co Spojené království nechce. Ale stále nevíme, co chce,“ uvedl Tusk ve tweetu nadepsaném jako zpráva pro Mayovou.

30.ledna 2019 v 19:38, příspěvek archivován: 30.ledna 2019 v 20:53

My message to PM @theresa_may: The EU position is clear and consistent. The Withdrawal Agreement is not open for renegotiation. Yesterday, we found out what the UK doesn't want. But we still don’t know what the UK does want. #brexit

Europoslanci znovu proklepnou Orbána

Podle oficiálních stránek Evropského parlamentu budou poslanci projednávat také „vládu práva a základní práva v Maďarsku a vývoj od září 2018“. Tehdy totiž parlament jasnou většinou přijal doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot EU. 

Vláda Viktora Orbána, která kritiku odmítá, tak může čelit i sankcím. Po hlasování oznámila, že se obrátí na Evropský soudní dvůr, protože podle ní byla porušena lisabonská smlouva. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video