Největší den od konce války. Srbové začali jednat o vstupu do EU

  • 33
Srbsko by se mělo stát členskou zemí Evropské unie do roku 2020. V úterý v Bruselu to prohlásil srbský premiér Ivica Dačić poté, co oficiálně zahájil přístupové rozhovory své země s Unií.

Zahájení přístupových rozhovorů se Srbskem oznámil v úterý novinářům na tiskové konferenci v Bruselu řecký ministr zahraničí Evangelos Venizelos. Řecko momentálně drží unijní předsednictví, a tak pod jeho taktovkou začala také první mezivládní konference mezi EU a Bělehradem

Tu naplánovali unijní zákonodárci na 21. ledna loni před Vánocemi. Rozhodli tak navzdory faktu, že Bělehrad dosud zcela neurovnal vypjaté vztahy s Kosovem, což byla základní podmínka přistoupení k rozhovorům. Evropská unie nicméně již dříve ocenila výrazný posun v této záležitosti, a tak vyzvala k vyjednávání o přidružení i přes nedořešení některých otázek.

Srbsko by chtělo do EU vstoupit už za šest let, nechal se slyšet v úterý v Bruselu srbský premiér Ivica Dačić. Balkánskou zemi čeká 35 etap vyjednávání. Otevření prvních z nich přitom evropský komisař Štefan Füle očekává už za nynějšího řeckého předsednictví.

Unie chce jednat o tématech, jako je vláda práva a základní svobody, podstatný je také pokrok v urovnávání vztahů s Kosovem. Vyjednávání mezi Bělehradem a Prištinou, jejichž vztahy poznamenal krvavý konflikt v 90. letech minulého století a jednostranné odtržení Kosova v roce 2008, se z velké části odehrává právě pod taktovkou Bruselu.

O vstupu do EU se bude hlasovat v referendu

Füle zdůraznil, že vyjednávací proces bude pro Srbsko transformační, změní totiž klíčové aspekty tamní společnosti a ekonomiky. Už loni částečně začalo hodnocení stávajícího stavu srbské legislativy, takzvaný screening, další diskuse expertů se čeká již tuto středu.

Srbský premiér při svém úterním vystoupení v Bruselu nešetřil superlativy. Formální zahájení přístupových rozhovorů s Unií označil jako nejdůležitější událost pro svoji zem od konce druhé světové války.

"Srbsko se dnešním dnem formálně stává součástí procesu přistoupení k společné rodině evropských národů, a proto je toto historickým dnem," prohlásil Dačić "Je to strategický cíl, který určuje cestu, jakou se naše společnost má vydat," dodal podle stanice B92.

Premiér na závěr svého proslovu zdůraznil, že vstup do Unie budou muset ještě muset definitivně posvětit Srbové v referendu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue