Nejdražší vzdělávací akce státu v dějinách domácích eurodotací. Celkem 17,4...

Nejdražší vzdělávací akce státu v dějinách domácích eurodotací. Celkem 17,4 miliardy šlo na školení a rekvalifikace jako pomoc firmám ohroženým hospodářskou krizí. Hradila se školení, doprava i náhrada mzdy zaměstnancům v době školení. Měřitelnost úspěchu projektu je nulová. | foto: Reuters

Evropská unie nebude zmírňovat sankce proti Rusku

  • 152
Evropská unie rozhodla, že zachová sankce proti Rusku kvůli jeho roli v konfliktu na Ukrajině. Zatím nenastal důvod pro jejich zmírnění nebo zrušení. Vyplývá to ze setkání velvyslanců 28 členských zemí, o jehož výsledku informovala agentura AFP.

„V současné době není důvod ke změně omezujících opatření EU vůči Rusku,“ uvedl zdroj AFP po setkání velvyslanců s tím, že rozhodnutí schválili minulý týden představitelé členských zemí na summitu v Bruselu.

To ostatně uvedl tehdy i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Není možné mluvit o nějakém snižování, odbourávání sankcí vůči Ruské federaci,“ prohlásil ministr před týdnem. Příměří na východě Ukrajiny se podle něj sice „jakžtakž drží s velkými problémy“, ale ruská strana neplní body, které pro ni plynou z několikabodového plánu o příměří. Připomněl například závazky týkající se monitoringu hranice. Naopak na ukrajinské straně jsou podle něj vidět konkrétní legislativní a další kroky.

„Členské státy se spíše shodují v tom, že nedošlo k žádnému (pozitivnímu) vývoji v terénu nebo k změně postoje Ruska, které by odůvodňovalo přehodnocení sankcí,“ řekl v úterý diplomatický zdroj. Podle něho se „výrazně zhoršily vztahy“ mezi Bruselem a Moskvou.

Velvyslanci na úterní schůzce většinou jednali o dopadech sankcí EU vůči Rusku a o situaci na místě. Unie bude nadále sledovat situaci na východě Ukrajině a zejména uplatňování dohody o příměří ze začátku září.

Ruské firmy se brání proti sankcím u Soudního dvora EU

Kvůli sankcím se na Soudní dvůr Evropské unie obrátilo několik firem spolu s bývalým prezidentem Viktorem Janukovyčem.

V úterý o tom informovala společnost Gazprom Něfť, která je čtvrtým největším producentem ropy v Rusku. Podle agentury Reuters omezují sankce schopnost podniku získávat peníze na evropských finančních trzích. 

Na konci minulého týdne napadla hospodářské restrikce u Soudního dvora EU největší ruská banka Sberbank.

Sankce Evropské unie zasáhly také ruské finanční instituce VTB, Gazprombank, Vněšekonombank (VEB) a Rosselchozbank. Restrikce zakazují občanům EU a evropským společnostem nakupovat nebo prodávat akcie, dluhopisy či další finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti, které Sberbank vydá. Dceřiné společnosti dotčených bank jsou z tohoto opatření vyjmuty, pokud nečiní tyto operace jménem mateřské banky.

Zmírnit sankce se snaží také bývalá hlava Ukrajiny Viktor Janukovyč, který byl svržen letos v únoru v rámci lidového povstání. Exprezident nesmí využívat prostředky na svých účtech v západních bankách a nesmí vstoupit na území žádného státu EU.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue