Rakouští vojáci staví oplocený koridor na hraničním přechodu u Spielfeldu, kudy...

Rakouští vojáci staví oplocený koridor na hraničním přechodu u Spielfeldu, kudy proudí uprchlíci na cestě ze Slovinska (4. listopad 2015). | foto: AP

Jsme znepokojeni, uvedla Evropská komise ke stavbě plotu v Rakousku

  • 226
S „vážným znepokojením“ sleduje Evropská komise přípravy na stavbu mostu na rakousko-italské hranici v Alpách, který má zpřísnit režim. Uvedla to mluvčí unijní exekutivy Mina Andreevová. Tyrolská policie ve středu oznámila, že v Brennerském průsmyku má vzniknout 370 metrů dlouhý plot a pět kontrolních stanovišť.

Andreevová také zdůraznila, že podle komise by neměla být přijímána žádná opatření, která by mohla ovlivnit zamýšlený návrat k normálnímu fungování schengenského prostoru volného pohybu nejpozději na konci letošního roku.

Situace kolem plotu bude jedním z témat, o nichž budou za týden v Římě mluvit šéf EK Jean-Claude Juncker s italským premiérem Matteem Renzim. Komise opatření vyhodnotí s ohledem na jejich proporcionalitu a nezbytnost, poznamenala Andreevová (o stavbě plotu jsme psali ve středu zde).

Poté, co od loňského roku některé země unijní osmadvacítky kvůli migrační krizi dočasně zavedly kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru, přišla v březnu Evropská komise s návrhem cesty k jejich ukončení do konce letošního roku. Krach fungování společného prostoru volného pohybu by totiž podle ní znamenal bezprostřední roční ztráty mezi pěti a 18 miliardami eur (135 miliard až 486 miliard Kč).

Součástí široce pojatého plánu bylo uzavření migrační trasy na Balkáně, vznik společné pohraniční stráže, pomoc Řecku a případně dalším zemím s ochranou vnější hranice schengenského prostoru, ale také reforma unijní azylové politiky.

Rakouský parlament ve středu schválil novelu azylového zákona, která v případě vyhlášení stavu nouze umožňuje zcela zastavit přijímání žádostí o azyl. Podle mluvčí v tomto případě unijní exekutiva s hodnocením počká na úplný konec rakouského legislativního procesu a teprve poté bude analyzovat „politické a právní důsledky“ nových opatření.

Plot a hraniční kontroly v Brennerském průsmyku mezi Itálií a Rakouskem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video