(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Právní stát v Polsku, Maďarsku a Rumunsku je pro EU hlavní výzvou, tvrdí Katainen

  • 251
Stav právního státu v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku označil místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen jako hlavní výzvu EU pro rok 2019. Katainen také poznamenal, že státy, ve kterých budou problémy s právem nebo korupcí, by mohly přijít o dotace.

Podle agentury PAP to finský komisař Katainen řekl po prvním letošním zasedání Evropské komise. Komisař, který má na starosti zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost, vidí provázanost mezi stavem právního státu a možností řádně čerpat prostředky z evropských fondů.

Belgický premiér pokáral země V4. Pohrozil i vyobcováním ze Schengenu

Největší turbulenci, která EU čeká v letošním roce, způsobí podle Katainena brexit. Mezi hlavní problémy ale zařadil také Rusko a omezování vlády práva ve třech zmiňovaných členských zemích.

Komisař prohlásil, že EU stojí na společných hodnotách, jako jsou lidská práva, svoboda slova a svobodná média. Kdo je nedodržuje, podkopává podle něj základy evropského společenství.

V odpovědi na otázku ohledně provázanosti stavu právního státu a vyplácením peněz z evropských fondů Katainen řekl, že u států, které mají problémy s korupcí či právem, nelze očekávat řádné čerpání finančních prostředků z fondů. On sám nevidí důvod, aby evropští daňoví poplatníci přispívali státům, které nerespektují vládu práva.

Mandát komisaře Katainena, stejně jako celé současné Evropské komise, vyprší letos po květnových volbách do Evropského parlamentu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video