V noci na úterý policie zadržela na nádraží v Břeclavi asi dvě stovky...

V noci na úterý policie zadržela na nádraží v Břeclavi asi dvě stovky uprchlíků. Cestovali vlakem do Německa. | foto: ČTK

EU navrhuje, aby si členské země rozdělily dalších 120 tisíc migrantů

  • 635
Evropská komise příští týden navrhne, aby ostatní země EU převzaly dalších 120 tisíc uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska, které jsou silně zasažené migrační krizí. Mluvčí komise potvrdila, že na návrhu, který by měl příští týden v europarlamentu zveřejnit šéf unijní exekutivy Jean-Claude Juncker, se stále pracuje.

Nové číslo podle mluvčí doplňuje jarní návrh na redistribuci 40 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Komise by tedy nyní chtěla podle určitých kvót uvnitř EU přemístit celkem 160 tisíc lidí.

Návrh bude podle mluvčí Natashy Bertaudové součástí širšího balíku, který Juncker oznámí ve středu v Evropském parlamentu v projevu o stavu unie. Dalšími body mají být například evropský seznam bezpečných zemí či plán na ustavení trvalého mechanismu k přemísťování žadatelů o azyl pro možné budoucí krize.

Uprchlická krize

Státy unijní osmadvacítky ale jednoznačně odmítly už starší návrh komise na povinné kvóty. Komise se jimi snažila ulehčit situaci Řecku a Itálii. Jiné státy měly převzít uprchlíky původem ze Sýrie či Eritreje, u nichž je velká pravděpodobnost udělení azylu.

Země EU se místo toho shodly na dobrovolném přerozdělení uprchlíků, v součtu se dostaly ale jen k přibližně 32 tisícům míst. Nyní od nich tedy bude komise žádat čtyřnásobný počet.

Rozdělovat se mají i běženci z Maďarska. Budeme o tom přemýšlet, říká Orbán

Evropská komise číslo potvrdila krátce před pražskou schůzkou zemí visegrádské skupiny. Její členové, tedy Maďarsko, Slovensko, Polsko a Česko přidělování uprchlíků podle kvót jednoznačně odmítají.

Zahrnutí Maďarska, jehož premiér Viktor Orbán ve čtvrtek jednal v Bruselu, mezi země, odkud mají být migranti přidělováni jinam, by ale mohlo dosud tvrdý postoj Budapešti určitým způsobem ovlivnit.

„Pokud takový návrh dostaneme, budeme o něm přemýšlet,“ připustil Orbán na čtvrteční závěrečné tiskové konferenci. Tehdy novinářům po jednání s Junckerem řekl, že o plánu informace nemá.

Není zatím jasné, podle jakého klíče by mělo být nových 120 tisíc uprchlíků rozdělováno. Z 40 tisíc lidí, zvažovaných na jaře, na Česko připadalo 1328 osob, do úvahy byla tehdy brána velikost populace země, její ekonomický výkon a například také počty v minulosti udělovaných azylů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video