Evropská agentura pro léčivé přípravky rozhodla o vakcíně pro dětí ve věku od 5 do 11 let. (31. října 2021) | foto: Reuters

EMA doporučila vakcínu pro děti do 12 let, dostanou třetinovou dávku

  • 684
Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek doporučila schválení vakcíny Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech pro děti ve věku od 5 do 11 let. Děti by měly dostat třetinu obvyklé dávky, interval mezi dvěma dávkami zůstává v rozmezí tří týdnů. Po schválení v České republice by měli očkování zajišťovat pediatři. Vakcína by mohla do Česka dorazit v polovině prosince.

EMA dospěla k závěru, že přínosy Comirnaty u dětí ve věku 5 až 11 let převažují nad riziky. Hlavní studie, na základě které EMA uskutečnila své rozhodnutí, se účastnilo na dva tisíce dětí, které doposud covid neprodělaly.

Tyto děti dostaly buď skutečnou vakcínu, nebo neúčinnou injekci. Z 1 305 dětí, které dostaly Comirnaty, se covid projevil u tří. Ve skupině očkovaných neúčinnou dávkou covidem onemocnělo 16 z 663 dětí. Účinnost vakcíny pro tuto věkovou skupinu je podle dané studie 90,7 procenta.

Nejčastější nežádoucí účinky u dětí ve věku 5 až 11 let jsou podobné jako u starších lidí. Patří mezi ně bolest, zarudnutí a otok v místě vpichu, únava, bolest hlavy a svalů nebo zimnice. Tyto účinky jsou obvykle mírné nebo středně závažné a zlepší se během několika dnů po očkování.

Farmaceutické společnosti Pfizer a BioNTech podaly Evropské agentuře pro léčivé přípravky žádost o schválení své vakcíny proti covidu-19 pro děti ve věkové skupině od pěti do 11 let v polovině října.

Firmy unijní lékové agentuře doručily veškeré podklady a na základě studie uvedly, že jejich očkovací látka je pro děti bezpečná a vyvolává silnou imunitní reakci.

Pokud vakcínu schválí, necháte své dítě do 12 let očkovat?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 2. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

Obě firmy požádaly také v říjnu o schválení vakcíny pro děti od pěti let také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Doporučily, aby se dětem do 11 let aplikovala třetina obvyklé dávky.

Výsledky klinických studií, které zkoumaly účinnost a bezpečnost vakcíny u dětí, zveřejnily farmaceutické firmy v září. V dané věkové skupině vycházejí z dat od 2 268 dobrovolníků v USA, Finsku, Polsku a Španělsku. Kromě toho testují očkovací látku i u mladších dětí od šesti měsíců věku.

Očkování dětí ve světě

Očkování dětí v této věkové skupině probíhá už tři týdny ve Spojených státech. Vakcínu od Pfizeru schválila ředitelka tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská poté, co ji doporučila poradní komise orgánu. Pro dávku vakcíny mohou přijít také děti v Kanadě. Rozhodnutí USA pak následuje také Izrael, který v téže věkové kategorii očkuje stejnou vakcínou.

V Česku by se očkování týkalo asi 390 tisíc dětí ve věku pět až 11 let. Jednotlivé státy si vakcínu samostatně neposuzují, určující je doporučení EMA, kde mají všechny země i své zástupce. „To otevírá cestu pro očkování i v České republice. Vakcínu máme pro děti objednanou. Prvních 300 tisíc dávek dorazí v týdnu od 20. prosince,“ uvedla Chytrá karanténa.

Po jednání vlády to potvrdil také premiér Andrej Babiš. „Vakcíny Pfizer pro děti od 5 do 11 let dorazí do Česka v týdnu od 20. prosince,“ řekl Babiš. K dispozici bude asi 300 tisíc dávek, dodal.

V České republice prozatím probíhá očkování dětí starších dvanácti let. Ty mají možnost registrace k vakcinaci od začátku letních prázdnin. Celkem v Česku zdravotníci podali  583 049 dávek lidem mladším 18 let, uvádí ministerstvo zdravotnictví.

22. listopadu 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video