Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa se bojí nemoci šílených krav

  12:40
Řadu západoevropských zemí čekají v nejbližších dnech drastická opatření. Mají zabránit dalšímu šíření tzv. lidské varianty nemoci šílených krav, známé pod zkratkou BSE. V nedělním vydání německého listu Die Welt am Sonntag například spolková ministryně zdravotnictví Andrea Fischerová dodala, že se problém výrazně podcenil, a vyzvala k rázným opatřením.
Italští farmáři již druhý den blokují hranice s Francií, aby donutili vládu k zákazu dovozu francouzského hovězího masa.

Nemoc šílených krav - obávaný zabiják
Nová lidská choroba, varianta Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, se objevila ve Velké Británii před pěti lety. Tato nemoc je spojena s nemocí šílených krav, označovanou jako BSE (bovinní spongiformní encefalopatie). Člověk se jí může nakazit konzumací masa nakaženého hovězího dobytka. V Británii podlehlo této nemoci, napadající lidský mozek, už sedmdesát lidí. Podle některých odhadů by do roku 2040 tato nevyléčitelná choroba mohla postihnout až 136 tisíc lidí.
Strach posilují zprávy o nakažení ovcí a zjištění o přenosu BSE krví. Podle týdeníku Focus platí zákaz darovat krev pro ty, kteří žili delší čas ve Francii. Podobný zákaz už platí pro dárce krve, kteří žili v letech 1980-1996 delší dobu než šest měsíců ve Velké Británii. Obdobně postupuje už několik měsíců i švýcarský Červený kříž.

Současně má opět vstoupit v platnost zákaz dovozu hovězího masa z Británie. Pro představitele nejen německých zemských vlád to je ale stále příliš málo. Ministryně životního prostředí v Severním Porýní-Vestfálsku Bärbel Höhnová požaduje zákaz dovozu také ostatního evropského hovězího masa - jako to už udělalo Rakousko, Španělsko, Francie a Itálie.

Jak tedy politici chtějí chránit voliče před BSE? "Metod je hned několik a nejlepší volbou je jejich kombinace," prohlásila ministryně Höhnová. V první řadě je naprosto nezbytné zavést pevný a pro spotřebitele snadno pochopitelný systém označování masa. V tomto směru už v některých zemích včetně Německa začali podobný systém budovat - znamená to ovšem i státní podporu řezníků a zpracovatelů.

Důležitou roli má hrát také takzvaný rychlý test, který by se prováděl u všech zvířat a hovězích masných výrobků, dovážených do příslušné země ze zahraničí. Zemím jako Rakousko či Německo, kde se nemoc nevyskytuje, se však zdá výsledných 2,8 miliardy na testy jako příliš vysoká cena za jistotu. Na odpor naráží i další velký krok: návrh Evropské komise na povinné zdravotní testy všech krav starších dvou let. To by se týkalo čtyřiceti milionů kusů dobytka, přičemž cena jednoho testu je asi 70 eur.

Jiným problémem jsou krmiva - část hovězího se zpracovává právě pro tento účel a kontrole někdy unikají. "Že není vše v pořádku, dokazují případy z Belgie, kde sice nezaznamenali BSE nakažené hovězí jako součást masové moučky, ale zato v ní byl strojový olej. Dioxin z něj byl posléze nalezen ve vejcích a mase," připomíná ministryně.

Tři fáze ochrany
 

Onemocnění vyvolává poruchy nervové činnosti a končí celkovou paralýzou prganismu. Nemoc ničí mozkovou tkáň, která se po čase začne podobat staré houbě.
Němci a Rakušané nyní uvažují o třech fázích lepší ochrany před šířením nemoci šílených krav, které chtějí projednat s ostatními státy EU. První - obnovení zrušeného embarga na dovoz hovězího z Velké Británie po celé Evropě. Druhá - rychlé zavedení takzvaných rychlých testů na BSE, a třetí - urychlené přijetí společného označení pro masné výrobky, které má vstoupit v zemích EU v platnost až v roce 2002.


Italští farmáři vzali kontrolu do vlastních rukou

Italští farmáři již druhý den blokují hranice s Francií ve snaze přimět vládu v Římě, aby zákázala dovoz francouzského hovězího. V ranních hodinách zahájila protestní akce asi dvacítka chovatelů v Piemontu. Již v neděli zablokovalo ze stejných důvodů přechody ve Fréjusu a ve Ventimiglii několik stovek chovatelů.

Francouzské úřady totiž v posledních dnech zaznamenaly u hovězího dobytka v zemi nárůst případů onemocnění BSE.

Italské úřady pod tlakem veřejnosti už zakázaly dovoz nevykostěného hovězího masa z dospělých kusů z Francie 17. listopadu.

V sobotu vyzval ministr zemědělství Alfonso Pecoraro Scanio italské chovatele hovězího dobytka ke klidu, ale neúspěšně.

Berlín vyzývá k důslednější kontrole 
Německá ministryně zdravotnictví Andrea Fischerová vyzvala partnery z členských států EU, aby do začátku příštího roku zajistili zlepšení etiketáže hovězího masa produkovaného výrobci v jejich zemích. Upozornila, že v opačném případě nebude Německo z těchto zemí hovězí maso dovážet.

"Evropské země neoznačují všechno hovězí maso z Británie, jak to vyžadují evropské direktivy," upozornila ministryně. Jak dodala, pokud se tato praxe do konce roku nezlepší, "nepřijmeme vůbec žádné maso pocházející z těchto zemí, protože nebude možné prokázat, že nejde o britské maso".

Evropa se bojí šílenství
Evropská komise vyzvala ministry zemědělství členských zemí EU, aby na pondělní schůzi v Bruselu potvrdili, že jejich země v celém rozsahu naplňují všechna nařízení, jež mají za cíl nebezpečí BSE minimalizovat.

Unie totiž začíná podléhat panice: Nizozemsko hlásí sedmou "šílenou krávu", Dánsko desátou, Francie stou. Zdá se, že nemoc, která smrtelně ohrožuje i lidi, postupuje nezadržitelně dál jako novodobý mor a nikdo ji nedokáže zastavit.

Zákaz jeho dovozu platí i v Rakousku a Španělsku. V Německu a Řecku sílí hlasy žádající týž krok. Zprávy evropských kontrolorů (je jich pět na celou EU!) poukazují na vážné hygienické nedostatky v chovu skotu, a to jak u Francie, tak u Itálie.

Terčem kritiky jsou Dánové. Doma zakazují zkrmování masové moučky, kterou se nemoc šílených krav (BSE) často šíří, ale klidně ji dodávají svým sousedům. Střední Evropa zatím může doufat, že jí se tyto zmatky nedotknou. I západní Evropa uznává, že je to "problém Evropské unie".

S jednou krávou šlo na jatka celé stádo
Co znamená zjištění BSE, o tom se právě přesvědčili na statku v nizozemském Eibergenu - právě tam našli sedmý nakažený kus. Spolu s ním šlo okamžitě na jatka celé stádo v počtu 61 krav. 

Strach posilují i média
Pocity strachu posilují i média, když jako francouzský L'Express upozorňují: "Pravdou je, jak vědí všichni vědci i politici, že zvířecí krmiva a dobytek se dovážely z Británie v době, kdy tam byla epidemie BSE na vrcholu. S výjimkou nejpřísnějších vegetariánů jsme všichni konzumovali priony (nositele BSE)."

Marně se snaží komisař pro ochranu spotřebitele David Byrne utišit paniku a ujišťuje: "Současný výskyt BSE ve Francii je v řádu sedmi případů na milion kusů." Marně upozorňuje, že prudký růst zjištěných případů ve Francii byl "způsoben" jen důkladnějším testováním. Problémem je, že unie se nedokáže shodnout na nějakém razantním kroku. 

Čeští veterináři ujišťují, že je vše v pořádku
Česká veterinární správa ujišťuje, že ani doma by BSE neměla způsobovat problémy. "Kafilerní surovina je u nás již téměř čtyřicet let zpracovávána za teploty vysoce překračující bod varu a pod vysokým tlakem po dobu dvaceti minut. Již déle než deset let se krmná moučka z přežvýkavců nemůže dostat do krmných směsí pro přežvýkavce," uvádí na své internetové stránce. Stejné předpisy však platí i v unii.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Končí šéf rozvědky Jan Beroun, Černochová ho odvolá před koncem smlouvy

19. dubna 2024  19:36

Generál Jan Beroun ještě před týdnem jednal s šéfem CIA Wiliamem Josephem Burnsem přímo v sídle...

Přísně chráněná rezidence prezidentů. Fiala v USA bydlel v ikonickém hotelu

19. dubna 2024  19:36

Český premiér Petr Fiala začátek tohoto týdne strávil ve Washingtonu. Hlavním účelem dvoudenní...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...