Evropa postupně rozvolňuje. V Británii se otevřely zahrádky, v Řecku školy

  • 21
Pondělí nepřineslo rozvolnění části opatření pouze v Česku. I v dalších evropských zemích se některé restrikce uvolnily. V Británii se otevřely obchody a zahrádky restaurací, Řecko zahájilo prezenční výuka středních škol. Francie od pondělí otevřela registraci k očkování pro lidi nad 55 let.

Ve Velké Británii se v pondělí otevřely obchody, zahrádky u restaurací, kadeřnictví a další služby i zoologické zahrady. Země tak díky klesajícím počtům nově nakažených a zdárně pokračujícímu očkování pokračuje v pozvolném uvolňování protiepidemických opatření. Školy otevřela již před měsícem. Restrikce by se měly začít uvolňovat i v sousedním Irsku.

Zahrádky restaurací byly zavřené téměř sto dní. Mnozí majitelé podniků nakoupili stany a přístřešky, aby mohli otevřít venku a vynahradit si tak alespoň částečně ztráty. „Dnešek je zásadním krokem na naší cestě ke svobodě,“ uvedl premiér Boris Johnson v prohlášení.

Pandemie si ve Spojeném království vyžádala doposud na 127 000 úmrtí. Opakované uzávěry přispěly k největšímu poklesu ekonomiky za poslední tři století, píše portál Bloomberg.

V Řecku se pro prezenční výuku otevřely střední školy. Studenti i učitelé se budou muset dvakrát týdně sami otestovat. Do školy poté budou muset negativní testy donést jako důkaz. Testování je povinné i pro ty, kdo byli již proti covidu-19 očkováni.

Školy byly v zemi zavřené od listopadu, otevřely se jenom na několik týdnů začátkem roku. Ty základní zůstanou pro prezenční výuku zavřené i nadále, nejméně do pravoslavných Velikonoc, které připadají na začátek května.

Od počátku pandemie v Řecku s covidem-19 zemřelo 8 885 lidí. V neděli úřady oznámily 1 718 nově nakažených za posledních 24 hodin. V neděli se však i v Řecku méně testuje.

Merkelová je pro celoněmeckou uzávěru, chce krátká a důrazná opatření

V řadě německých spolkových zemích v pondělí začíná po velikonočních prázdninách školní výuka. Stejně jako v Řecku se i zde počítá s pravidelným testování žáků nejméně dvakrát týdně. Ve většině Šlesvicka-Holštýnska se otevírají terasy restaurací a kaváren. 

Řada německých regionů i přes nesouhlas vlády pokračuje díky vysoké míře autonomie ve zkušebním uvolňování karanténních omezení, které je podmíněno koronavirovými testy.

Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) se v Německu, které má asi 83 milionů obyvatel, dosud potvrdilo přes 3 miliony nákaz. K pondělnímu ránu se za posledních 24 hodin potvrdilo 13 245 nákaz, o den dříve to bylo 17 855 nových případů.

Ve Francii se od pondělí přihlašují k očkování občané ve věku 55 let a starší. Této věkové skupině se registrace otevře o týden dříve, než bylo původně naplánováno. Urychlení vakcinace je možné díky novým dávkám očkování AstraZeneca a Johnson&Johnson, které jsou ve Francii od pondělí k dispozici.

Francie očkuje vakcínou AstraZeneca pouze lidi nad 55 let, a to kvůli vzácným, avšak závažným spojitostem mezi vakcínou této firmy a problémy se srážením krve u mladších lidí, píše portál Connexion France.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video