Diskuze

Evropa naplánovala návrat na Mars

Evropa nevzdala úsilí vyslat robota na Mars, kde by pátral po stopách života. Informovalo tom zpravodajství BBC s odvoláním na Evropskou kosmickou agenturu (ESA). Vědce neodradila mise modulu Beagle 2, který se v prosinci 2003 rozbil při přistávání o povrch rudé planety.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Qvark

15. 4. 2005 0:52
stop
Někdo by měl zakázat, aby se Evropa mohla zbavovat šrotu tím, že s ním bude za velké peníze bombardovat povrch Marsu..
0 0
možnosti

monstrum

11. 4. 2005 8:41
Skutečná pravda
Doufám, že ty nové evropské sondy američané nezničí, (aby tam náhodou neuviděly na Marsu americké základny) jako minule :-)
0 0
možnosti

Isabelle

15. 4. 2005 4:50
Re: Skutečná pravda
Vsechny pohyby jakychkoliv raket, nebo zakladen na Marsu pozorujeme z Venus...
0 0
možnosti

Outlander

8. 4. 2005 18:01
:)
Take me jako prvni uderila do oci blbost s popiskem obrazku. Ona temer nulova uroven technickych a odbornych clanku na idnes je povestna. Neumi clanky ani spravne prelozit, natoz aby o obsahu neco vedeli. Co se tyce planu ESA, tak ty jsou velkolepe a zaroven..ehm...proste sebrat dotace zemedelcum, tedy jejich cast a vrazit je do vedy a ESA apod. Jina moznost neni. Nicmene to, ze ESA se nenecha doradit jednim "mensim" neuspechem je dobre. Kdyby bylo nejake konto, kam bych mohl prispet, tak jim hned drobne dam:))
0 0
možnosti

Pravy_Juice

8. 4. 2005 19:06
Re: :)
Ty eurooptimisto :))) co se týče plánů ESA tak jsou velkolepé - stejně jako lisabonské plány soudruhů z vedení Evropské Unie - Dohnat a předehnat USA ( i na Marsu )  to jsou prostě dobré fórky
0 0
možnosti

Martin Kostera

8. 4. 2005 17:06
....pokracovani...
ě dosloužit.").
0 0
možnosti

Martin Kostera

8. 4. 2005 17:04
Uvedení na pravou míru
Autor zjevně netuší která bije takže hezky popořade: 1. "Sonda Spirit klesá k planetě Mars." - pekna blbost. Je to panoramatický pohled krátce po přistání složený ze snímků nasnímaných kamerou MERu. 2. Evropský program Aurora je tak vágní, že ho nelze s ničím srovnávat. ale je pravda, že za x let by se měla uskutečnit i mise s návratem vzorků na Zem. Jak toho evropa chce dosáhnout s tak miniaturním rozpočtem ESA je mi ovšem záhadou. 3. MERy samozřejmě nejsou od toho, aby dopravovali, nebo připravovali vzorky pro návrat na Zemi. Ale US plán výzkumu Marsu napevno počítá s vysláním težkých biochemických, pojízdných robotů, které budou shromažďovat vzorky a s vysláním automatů pro dopravu těchto vzorků na Zem. Taky ovšem za x let. Nicméně autorovo srovnávání MERů a nějakých vzdálených robotů programu Aurora je zcela zcestné("Evropský program výzkumu sluneční soustavy Aurora počítá s tím, že by se robot na závěr mise vrátil se vzorky kamenů. Americké roboty naproti tomu měly na rudé planet
0 0
možnosti

Praotec

8. 4. 2005 17:02
Tak uz
delejte neco uzitecnejsiho.Za tech par let USA bude  uplne nekde jinde s tim vyzkumem Marsu. Udejejte si poradek na svem kontinentu to bude logictejsi a zlepsete zivotni uroven.
0 0
možnosti