Zavražděný slovenský investigativní novinář Ján Kuciak

Zavražděný slovenský investigativní novinář Ján Kuciak | foto: AP

Svoboda médií chřadne, nejvíce v Evropě, tvrdí sdružení novinářů

  • 63
Svoboda médií je ohrožena i v Evropě, kde za posledních pět let zavraždili 14 novinářů a to i ve Francii, Británii a Dánsku. Evropská komise by proto měla zřídit post komisaře pro média. Na kongresu v Paříži to uvedlo Sdružení evropských novinářů.

Na výroční kongres Sdružení se do francouzské metropole zmítané stávkou sjelo přes 70 novinářů z přibližně 20 evropských zemí. Ve společném prohlášení vyzvali EU, aby chránila svobodu a pluralismus médií. Navrhli i vytvoření samostatného postu eurokomisaře pro otázky médií. Evropská komise coby výkonný orgán EU má nyní 28 komisařů. 

Ze všech částí světa se v Evropě zhoršila svoboda médií nejvíce, tvrdí Sdružení podle rakouského deníku Der Standard. Ten neuvádí, jestli se kongres věnoval i Česku. Jako zhoršující se označilo Sdružení situaci médií i v Rakousku. 

Kongres chce, aby se EU zasadila o nezávislost veřejnoprávních médií ve svých členských zemích. Ty jsou pod vládním vlivem zejména v Maďarsku a Polsku. „Veřejnoprávní média jsou zcela pod dohledem vlády a soukromá média, až na několik výjimek, v rukou provládních podnikatelů,“ uvádí Sdružení o Maďarsku premiéra Viktora Orbána. 

Sdružení za posledních pět let zaznamenalo 256 vážných útoků na svobodu médií v zemích EU. Tento seznam zahrnuje i 60 případů fyzického napadení novinářů, včetně 14 vražd. Nejznámějšími usmrcenými novináři jsou Slovák Ján Kuciak a Malťanka Daphne Caruana Galiziová. O život ale přišli i jejich kolegové ve Francii, Británii, Dánsku, Polsku a Bulharsku.

Svoboda tisku se v Evropě snižuje, v žebříčku propadává i Česko

Mezi zmíněnými 256 incidenty je 57 procent takových, u kterých byl přímým původcem hrozby některý státní úřad. Kromě zastrašování ze strany politiků čelí redaktoři i hrozbám od mafií. Terčem jsou zejména investigativní novináři, k nimž patřil právě Kuciak. 

Kongres kritizuje, že ani evropští politici neváhají někdy označit média za nepřítele. „Žádají po svých příznivcích, aby útočili na zpravodajské organizace, které považují za nepřátelské a aby soudním obtěžováním bránili práci novinářů,“ uvádí Sdružení. 

Sdružení předsedala Češka

Sdružení známé pod anglickou zkratkou AEJ vzniklo v roce 1962. Skládá se z národních sekcí, kterých je v současnosti 26. U české a švédské sekce není na webu AEJ uvedena žádná kontaktní osoba. 

Aktuálním předsedou AEJ je Otmar Lahodynsky z rakouského magazínu Profil. Funkci generálního sekretáře vykonává Tibor Macák ze slovenské veřejnoprávní stanice RTVS. V letech 2004 až 2005 předsedala AEJ česká novinářka Lída Rakušanová. 

Kuciakova vražda stála 70 tisíc eur, řekl prokurátor (video z 1.10.2018): 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video