Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět vzdoruje koronaviru. Země zavádějí proti nákaze stále tvrdší opatření

  6:15
Země v Evropě i v jinde ve světě zavádějí stále přísnější opatření proti šíření nového typu koronaviru. Nová omezení oznámilo Rakousko a Slovensko. Německo zavede kontroly na hranicích s pěti sousedy. Dramaticky rostou počty obětí nemoci COVID-19 i nakažených v Itálii, Španělsku či ve Francii.
Vědci z berlínského virologického institutu zkoumají koronavirus, který se...

Vědci z berlínského virologického institutu zkoumají koronavirus, který se poprvé objevil v čínském městě Wu-chan. (21. ledna 2020) | foto: AP

Nejpostiženější zemí v Evropě zůstává Itálie, kde za 24 hodin přibylo 368 mrtvých, a celková bilance se tak vyšplhala na 1 809 obětí. Potvrzených případů má Itálie 24 747. Dramaticky vzrostl počet infikovaných také ve Španělsku, které ohlásilo 2 000 nových případů a sto úmrtí za posledních 24 hodin. Francie má už 120 obětí a 5 400 infikovaných.

Rakousko zavádí nová přísná opatření s cílem zamezit dalšímu šíření koronaviru. Patří mezi ně zákaz shromažďování nad pět lidí a „masivní omezení“ pohybu na veřejných místech. V zemi je 800 případů a jeden mrtvý.

S novými opatřeními přišla i francouzská vláda, která začala omezovat leteckou, vlakovou a autobusovou dopravu mezi městy. Nizozemsko, které má dvacet mrtvých, uzavřelo restaurace či sportoviště a od pondělí i školy. Británie, která ohlásila 35 obětí nemoci COVID-19, na rozdíl od ostatních evropských zemí zatím žádná drastická omezení neohlásila.

Německo kvůli šíření koronaviru zavede v pondělí v 08:00 SEČ kontroly na svých hranicích s pěti sousedními zeměmi: Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem. Lidi bez pádného důvodu ke vstupu do země hodlá odmítat. Kontroly na hranicích s Nizozemskem, Polskem a Českem, se podle ministra vnitra Horsta Seehofera zatím nechystají.

Slovensko vyhlásilo nouzový stav ve státních zdravotnických zařízeních a od pondělí na dva týdny uzavře maloobchodní prodejny s výjimkou prodeje potravin, lékáren či drogerií. Na Slovensku se zatím nakazilo koronavirem 61 lidí. V Polsku je nakažených přes sto a tři osoby zemřely. Maďarsko potvrdilo první úmrtí v souvislosti s koronavirem a 32 případů nákazy.

Nová opatření kvůli šíření koronaviru přijaly například i Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Moldavsko, Srbsko a pobaltské státy. První potvrzený případ nákazy oznámil Uzbekistán.

Pandemie má dopady i na náboženský život. Vatikán oznámil, že liturgické obřady velikonočního týdne se budou letos na Svatopetrském náměstí konat bez věřících.

V pevninské Číně, odkud se koronavirus začal šířit, za sobotu zaznamenali 20 případů nákazy a deset mrtvých. Potvrdil se tak pokles bilance z posledních dnů. Také v Jižní Koreji počet nových případů dál klesá. Za sobotu Soul ohlásil 76 případů, za pátek jich bylo ještě 107.

Na Blízkém východě je nejpostiženější zemí Írán, kde od soboty přibylo více než 1200 nakažených a celkem jich je už téměř 1400. Virus v zemi zabil 724 lidí. Počet nakažených roste také v Izraeli, kde kvůli šíření koronaviru začala mimo jiné platit mimořádná opatření pro soudy. Na 24. května byl odložen začátek procesu s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

V USA, kde od soboty platí zákaz příletů z 26 evropských zemí, zavládl na letištích chaos kvůli zdlouhavé zdravotní kontrole cestujících. V zemi je 2816 nakažených a 58 obětí koronaviru. Prezident Donald Trump mezi nakaženými není: jeho test byl podle lékaře negativní. Kvůli šíření viru se přesunuly z března na květen prezidentské primárky ve státě Georgia.

Další kroky k ochraně před koronavirem přijímá také Čína, odkud se začátkem roku začal virus šířit. Česko má již 253 případů a vláda na osm dnů omezila volný pohyb lidí po celé České republice.

Německo kvůli koronaviru uzavře hranice s Francií, Rakouskem a Švýcarskem

Trump v dnešním projevu vyzval občany, aby nepanikařili a neskupovali ve velkém zásoby potravin. „Nemusejí tolik nakupovat. Jen žádný spěch, prostě se uklidněte,“ řekl na tiskové konferenci v Bílém domě s tím, že Američané v současnosti kupují třikrát až pětkrát více jídla než běžně.

V Česku počet potvrzených případů nákazy koronavirem stoupl na 253. Premiér Andrej Babiš pozdě večer po mimořádném zasedání kabinetu oznámil, že vláda kvůli koronavirové epidemii s účinností od půlnoci z dneška na pondělí do 24. března 06:00 SEČ zakázala volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

Americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta. Zároveň zahajuje masivní program kvantitativního uvolňování ve výši 700 miliard dolarů (16,5 bilionu Kč). Chce tak ochránit americkou ekonomiku před ekonomickými dopady epidemie nového koronaviru.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...