Skupina Romů ve vyhlazovacím táboře Belzec na východě Polska (1942)

Skupina Romů ve vyhlazovacím táboře Belzec na východě Polska (1942) | foto: United States Holocaust Memorial Museum

Evropa si připomíná oběti romského holokaustu, Čaputová odmítla násilí

  • 153
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v neděli vyzvala veřejné autority, aby rázně odmítly projevy nenávisti vůči jakékoli skupině, ať už z důvodu rasy, etnicity, náboženství nebo sexuální orientace. Prohlásila to při příležitosti nedělního Památného dne romského holokaustu, kdy lidé v Evropě vzpomínají na půl milionu Romů zavražděných během druhé světové války.

„Soudržnou a tolerantní společnost vybudujeme, jen pokud dobře porozumíme tomu, jak jednoduché a nesmírně nebezpečné je kvůli odlišnosti zbavit menšinu její lidského rozměru a zneužít předsudky k ospravedlnění verbálního a fyzického násilí či v nejextrémnějším podobě i genocidy,“ uvedla Čaputová 

Na svém twitterovém účtu zároveň slovenská prezidentka napsala, že je nutné se zaměřit na nerovnosti, s nimiž se romská komunita stále potýká.

Kvůli letošní pandemii covidu-19 se vzpomínkové akce z míst, která byla svědkem systematického vyvražďování Židů, Romů, Poláků či sovětských zajatců, přesunuly na internet.

Na noc z neděle na pondělí připadá 76. výročí události, kdy nacisté zlikvidovali takzvaný cikánský rodinný tábor ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi-Březince na jihu současného polského území. V plynových komorách tehdy zavraždili 4 200 Romů a Sintů.

Vystoupil při nich například rakouský prezident Alexander Van der Bellen nebo eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video