Evropa hlásí nárůst případů covidu, země s obavami vyhlížejí podzimní vlnu

  14:33
V mnoha evropských státech se od začátku roku vrací život po pandemii postupně do normálních kolejí. Téměř všechna epidemiologická opatření jsou ve městech zrušená a zájem o očkování klesá. Jak dlouho ovšem tato situace potrvá, není jasné. Mnoho evropských zemí totiž v posledních dvou až třech týdnech hlásí výrazný nárůst počtu nových případů koronaviru způsobených zejména variantou omikron.

Zdravotníci v improvizované nemocnici v severoitalském městě Brescia (10. března 2020) | foto: AP

Podle vědeckého agregátoru Our World in Data roste sedmidenní průměr potvrzených nových případů na milion obyvatel téměř ve všech evropských zemích. Nejrychleji se čísla pozitivně testovaných zvětšují v Portugalsku, Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Řecku, Nizozemsku a Dánsku.

Portugalsko

Zřejmě nejdramatičtější vlnu nákazy za poslední týdny zažilo Portugalsko minulý týden. Počet nakažených na milion obyvatel tam zůstal v pondělí na sedmidenním průměru 2 043, to je druhý nejvyšší počet nových případů na světě, i když poněkud nižší než na začátku června, kdy dosáhl 2 878 případů.

Covid se vkrádá do Evropy v nových variantách. Nejvíc sílí v Portugalsku

Podle nejnovějších aktualizací však tato vysoká čísla postupně klesají. V pondělí hlásilo Portugalsko v sedmidenním průměru už jen 1 069 nakažených. Podle listu The Portugal News klesá i počet mrtvých, kterých bylo kvůli variantám BA.4 a BA.5 v posledních dnech velké množství.

Francie

„Pandemie se navzdory teplému počasí opět zrychluje,“ uvedl pro The Guardian doktor Benjamin Davido, odborník na infekční nemoci z nemocnice Raymond-Poincaré nedaleko Paříže. Ve Francii se totiž odpovídající číslo 13. června vyšplhalo z 224 případů na 920 případů během jednoho týdne. V sedmidenním průměru je aktuální počet nakažených dokonce na čísle 1 054.

„Nové subvarianty Omicron BA.4 a BA.5 jsou o 10 až 15 procent infekčnější a právě to dodává viru další náboj,“ řekl Davido. Počet hospitalizací ve Francii se podle něj za týden zvýšil o 27 procent a počet přijetí na jednotku intenzivní péče o 17 procent. „Začíná prázdninová sezona, téměř všechna omezení jsou zrušená, covid by se mohl opět velmi rychle rozjet,“ dodal.

Německo

Ve Spolkové republice Německo je sedmidenní průměrná míra nakažených na milion lidí sice nižší než v předchozích dvou případech, od prvního červnového týdne však neustále roste. Ještě 20. června hlásilo Německo sedmidenní průměr 715, k pondělku už se vyhoupl na 986. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach hovořil o „letní vlně“ nových případů.

Co brání povinnému očkování proti covidu v Německu? Nedostatek papíru

Lauterbach, ale i Německá lékařská asociace BÄK upozornili, že je potřeba se znovu připravit na podzimní a zimní nápor nově nakažených Covidem 19. BÄK také vyzvala k včasnému plánování, aby nenastala situace známá z minulého roku, kdy se zavíraly školy a kolaboval provoz nemocnic.

Podle deutschland.de plánuje Lauterbach také podzimní „sedmibodový plán“. Jeho náplní má být očkovací kampaň s různými vakcínami.

Itálie

Italský národní zdravotní ústav uvedl, že počet případů stoupá v zemi již druhý týden v řadě. Minulý týden vzrostl sedmidenní průměr z 354 na 549. V tomto týdnu už se vyšplhal na 859.

Na párty v Itálii si lidé cíleně předávají covid, někteří skončili na JIP

Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza dokonce uvedl, že v nejbližších dnech neuvažuje ani o zrušení stávajících požadavků na izolaci po nakažení covidem 19. „V tuto chvíli o něčem takovém nemůže být řeč,“ dodal. „Každý, kdo je nakažený, musí bezpodmínečně zůstat doma,“ uvedl pro list La Repubblica.

Kvůli prudkému nárůstu nakažených platí v Itálii i nadále pravidlo nošení ochrany dýchacích cest ve všech prostředcích hromadné dopravy.

Španělsko

O narůstajícím počtu pozitivně testovaných na koronavirus informuje i deník Spanish News Today. Sedmidenní průměr na milion obyvatel tu od 20. června stoupl o 106. V pondělí 27. června byl tento průměr na čísle 362.

Vedoucí interního lékařství v nemocnici Infanta Leonor De Juan Torres uvedl, že vrcholu dosáhne země zhruba za tři týdny. „To, že nezaznamenáváme tolik hospitalizací a úmrtí, je dvojsečná zbraň. Kdysi zahlcený zdravotní sektor je sice méně přetížený, nemoc je však často bagatelizována a lidé už nejsou tak opatrní,“ vysvětlil Torres. Podle jeho slov ještě pandemie zdaleka neskončila.

Nejvíce postižený je podle posledních údajů Madrid, nejlépe si naopak vede Andalusie.

Řecko

Prudký nárůst nakažených zaznamenává v posledních týdnech i Řecko. Od 20 června tu stoupl sedmidenní průměrný počet případů z 681 na 1 028. Podle tamního ministra zdravotnictví Thanose Plevrise mohou být v celém Řecku už na podzim znovu zavedena epidemiologická opatření.

Tamní ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že počet případů bude nadále stoupat, neočekává však nárůst počtu přijatých na JIP nebo zvyšující se počet úmrtí.

Do Řecka od května bez covidpasu? Experti souhlasí, vláda váhá, panuje zmatek

Řecko bude muset reagovat na masivní návrat turistů. Od 16. června do 22. června zaznamenalo athénské mezinárodní letiště Eleftherios Venizelos v průměru 2 061 letů, což je podle Greek Reporter o 6 procent více než za posledním období covidu.

Nizozemsko

Také nizozemský veřejný zdravotní ústav RIVM eviduje v zemi rostoucí čísla pozitivně testovaných už třetí týden v řadě. Podle listu Dutch News přibylo i lidí, kteří jsou hospitalizovaní na JIP. I zde je nárůst infekce způsobený zejména variantou omicron, konkrétně známými subvariantami BA.4 a BA.5.

Nizozemsko je kvůli covidu opět v přísné uzávěře. Potrvá do 14. ledna

Sedmidenní průměr na milion obyvatel tu od 20. června vzrostl z 204 na 276. Dvě největší nizozemské zaměstnavatelské organizace tak v pondělí vyzvaly, aby se lidé vrátili k dodržování základních hygienických pravidel týkajících se koronaviru.

Ministr zdravotnictví Ernst Kuipers začátkem června promluvil k poslancům. Existuje podle něj „velmi reálné“ riziko, že se během podzimu nakazí miliony dalších lidí.

Dánsko

V Dánsku byl ještě 20. června sedmidenní průměr nakažených na milion obyvatel na čísle 197, v pondělí se vyšplhal na 261. V království ležícím na severu Evropy dominuje zejména subvarianta omicronu BA.5.

Dánsko jako první v EU ruší prakticky všechna omezení, následují další země

Dánsko má však v boji s koronavirem poměrně jasnou strategii. Vsází na očkování. Premiérka Mette Frederiksenová minulou středu uvedla, že Dánsko plánuje na podzim nabídnout čtvrtou dávku vakcíny proti covidu osobám starším padesáti let.

„Nepřekvapuje nás, že se objevují nové varianty. Ale stále se to stalo dříve, než jsme očekávali. A proto musíme reagovat, a proto nyní jednáme,“ řekla Frederiksenová pro agenturu Reuters. Dodala, že zranitelné skupiny budou moci dostat booster injekci již od příštího týdne.

Česká republika

Epidemie koronaviru zrychluje v posledních dnech i v Česku. V Česku přibylo v pondělí opět po téměř dvou měsících více než tisíc potvrzených případů koronaviru. Laboratoře jich odhalily 1 241, dvojnásobek proti minulému týdnu.

Epidemie koronaviru zrychluje, počet nově nakažených už opět přesáhl tisíc

Sedmidenní průměr na milion obyvatel byl podle Our World Data k 20. červnu na čísle 34, v pondělí 27. června vzrostl na 59. Počet hospitalizovaných ale výrazně neroste. V nemocnicích je nyní s nákazou 115 lidí, z toho pět v těžkém stavu. Za uplynulých sedm dní zemřeli s covidem tři lidé.

23. června 2022

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...