Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Isifa

Polovina mladých Evropanů bydlí s rodiči. Na vlastní bydlení nemají

  • 181
Počet mladých Evropanů, kteří vezmou za vděk bydlením s rodiči, se v posledních několika letech zvyšuje. Zatímco v roce 2007 žilo s rodiči 44 procent mladých obyvatel EU ve věku mezi 18 až 29 roky, v roce 2011 to už bylo 48 procent a v minulém roce rovná polovina.

Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu provedeného v celé Unii Evropskou nadací pro zlepšení podmínek práce a života (Eurofound). Výsledky studie nazvané "Sociální situace mladých lidí v Evropě" publikovala v úterý v Dublinu.

"Hlavní příčina tohoto stavu je v hospodářské krizi a nejnovější údaje ukazují, že situace mladých lidí v Evropě se nelepší," uvedl Eurofound ve zprávě, z níž citovala německá stanice Deutsche Welle.

Největší nárůst počtu mladých lidí, kteří bydlí s rodiči, nastal v minulých dvou letech v Maďarsku, Slovinsku, Polsku a v Litvě. Úplně největší počet mladých lidí bydlících u rodičů je podle průzkumu v Itálii, na Maltě a ve Slovinsku, kde vlastní byt měl v generaci 18 až 29 let pouze jeden z pěti. Výrazně emancipovanější jsou v tomto smyslu dívky, které odchází v tomto věku od rodičů častěji než muži.

Husákovské dvougenerační domy

Tento trend však neplatí pro celou Evropu. V Německu se naopak už tak nízký počet u rodičů bydlící mládeže dále snižuje. Od roku 2011 se jejich počet zmenšil z 26 na 23 procent. Počet mladých lidí odcházejících od rodičů roste také ve Velké Británii, Holandsku, Lucembursku a Rumunsku.

Česká republika patří k horšímu průměru Evropské unie, ale ve srovnání se Slovenskem, které patří k "mamánkovské" špičce, je počet mladých lidí bydlících s rodiči výrazně nižší a srovnatelný třeba se Španělskem.

V počtu lidí bydlících s rodiči ve starší kategorii 29 až 34 let je dokonce Slovensko s 57 procenty unijním rekordmanem. Podle názoru některých sociologů za to může socialistická výstavba velkých dvougeneračních rodinných domů, do nichž se za komunismu na Slovensku ukládaly všechny úspory. Tento styl bydlení na Slovensku především na menších městech a vesnicích přežívá i čtvrtstoletí po pádu komunismu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video