Kalhotky a košilka milenky a jednodenní manželky Adolfa Hitlera Evy Braunové....

Kalhotky a košilka milenky a jednodenní manželky Adolfa Hitlera Evy Braunové. (24. září 2019) | foto: Profimedia.cz

V Británii vydražili kalhotky a košilku Hitlerovy milenky Evy Braunové

  • 24
Aukční dům Humbert & Ellis vydražil dva kusy spodního prádla Evy Braunové, milenky a v posledních chvílích života i manželky Adolfa Hitlera. Hedvábná košilka a kalhotky vyšly neznámého kupce zhruba na sto padesát tisíc korun. V dražbě se objevil i zlatý náramek s hákovým křížem, který údajně patřil manželce Hermanna Göringa Emmy.

Kalhotky a košilku v úterní aukci získal neznámý kupec po telefonu. Hedvábné kalhotky ho vyšly na téměř 3 700 liber (108 tisíc korun) a košilka na 2 600 liber (76 tisíc korun). Oba kusy patřily do soukromé sbírky evropského sběratele předmětů z druhé světové války, který je stejně jako kupec neznámý. 

Britský aukční dům Humbert & Ellis dal do dražby také náramek s hákovým křížem vykládaný zlatem, který patřil manželce Hermanna Göringa, Emmy Göringové. 

„Jak je vidět, o osobní věci z druhé světové války je neustále velký zájem. A ten nejspíš bude pokračovat napořád,“ uvedl Jonathan Humbert z aukční síně a obratem dodal, že se věci vydražily za vysokou cenu i přesto, že jejich původní majitelky nebyly oficiálně potvrzené.

V Británii je sice legální prodávat majetek bývalých válečných zločinců, některé aukční síně to však odmítají. „Nemyslíme si, že je vhodné, aby se podobné věci objevovaly na trhu pro osobní užití nebo kvůli osobním zájmům. Měly by být v archivech či muzeích,“ řekla Karen Pollocková z britského nadačního fondu pro vzdělání o holocaustu pro CNN

Eva Braunová a Adolf Hitler se poprvé potkali v roce 1929, když bylo Braunové sedmnáct let. Tehdy pracovala ve fotoateliéru oficiálního fotografa NSDAP a Hitlerova dobrého přítele Heindricha Hoffmanna. Jejich vztah trval třináct let, vůdce ji však držel v ústraní. Pár uzavřel sňatek 29. dubna 1945. Den poté spáchal v Hitlerově bunkru v Berlíně sebevraždu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video