V Evropské komisi chceme dál Jourovou, potvrdil Babiš von der Leyenové

  • 134
Premiér Andrej Babiš navrhl v pondělí v Bruselu budoucí předsedkyni EK Ursule von der Leyenové, aby v roli eurokomisařky pokračovala Věra Jourová. Podle něj by se mohla věnovat zajímavějším oblastem jako jsou obchod, vnitřní trh nebo digitální ekonomika.

„Argumenty hovoří ve prospěch paní Jourové. Byla úspěšná komisařka, měla těžké portfolio, ne všichni premiéři ji měli rádi,“ prohlásil po setkání s von der Leyenovou Babiš. Jourová měla v končícím pětiletém období na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen a mimo jiné kritizovala Maďarsko či Polsko v souvislosti s vládou práva.

Budoucí šéfka EK se podle Babiše ke jménu Jourové oficiálně nevyjádřila, je třeba počkat, kam zařadí českou kandidátku na svém seznamu postů v nové komisi. Klíčové bude pro Jourovou, jejíž kandidaturu musí ještě oficiálně schválit česká vláda, slyšení v europarlamentu po letních prázdninách. Jméno druhého uchazeče, o kterém se mluvilo dříve, podle českého premiéra von der Leyenová nepožadovala.

Babiš se setkal s von der Leyenovou jako třetí evropský lídr v pořadí. Předsedkyně EK už v minulém týdnu jednala s francouzským premiérem Emmanuelem Macronem a polským premiérem Mateuszem Morawieckim. Jednat bude postupně i s ostatními premiéry a prezidenty z evropské osmadvacítky.

„Je to pozitivní pro Českou republiku, že jsme třetí země po Francii a Polsku, která dostala svůj termín. Já jsem mluvil už s paní předsedkyní dvakrát po telefonu, naposledy v sobotu,” řekl Babiš před odletem. 

„Bylo to velice příjemné i pro mne, velice milá paní, zná náš region,“ komentoval Babiš v pondělí. Jednání mezi čtyřma očima podle něj trvalo asi hodinu a čtvrt.

Do Bruselu Babiš přijel jen s jediným jménem, a to s tím dosavadním – eurokomisařky Věry Jourové. To, že měli být původně navrženi dva kandidáti, byla podle Babiše jen představa von der Leyenové ještě před samotnými setkáními. A předsedkyně EK už na ni podle premiéra netrvá. Důležitější jsou pro ni nominace ženských kandidátek. Už dříve totiž uvedla, že by si přála, aby v její komisi byli muži a ženy zastoupeni rovnoměrně.

Jourová má šanci, je to žena

„Naše eurokomisařka Věra Jourová byla velice úspěšná, měla velice těžké portfólio a myslím si, že už tím, že je žena, ale že byla úspěšná, bychom mohli mít šanci získat nějaké ekonomické portfólio a je otázka jaké,“ řekl Babiš, který by chtěl tentokrát silnější oblast, nejlépe týkající se ekonomiky. 

Babiš pro přidělení ekonomické náplně české zástupkyni v EK argumentoval mimo jiné exportním zaměřením české ekonomiky, která ale naráží na různé bariéry na vnitřním trhu EU. Česko se podle něj může pochlubit i silným vědeckým zázemím, a to pokud jde o digitalizaci ekonomiky. Spojence v tomto snažení vidí ve visegrádské čtyřce, ale i mezi dalšími, nejmenovanými premiéry.

„Samozřejmě digitální agenda je důležitá, je tam vnitřní trh, ten je také velice důležitý, je tam obchod a další, takže uvidíme,“ vyjmenoval několik resortů, o které hodlá usilovat. Nepředpokládá však, že by mělo být jasno už dnes po setkání. 

Babiš s von der Leyenovou jednal rovněž o novém víceletém rozpočtu EU, migraci, brexitu, zahraniční politice či klimatických závazcích. Dal také najevo, že se Česku nelíbí pokles částky určené na kohezní fondy; v rámci příštího dlouhodobého rozpočtu EU pro roky 2021 až 2027 by bohatnoucí ČR měla podle Babiše dostat o 100 miliard korun méně než dosud.

Stejně jako v roce 2014, kdy se jednalo o tom, kdo bude eurokomisař pro končící období, nebylo jasno až do poslední chvíle, kdo jaké dostane portfólio, či kolik bude viceprezidentů EK. Podle Babiše by mělo být jasno až koncem září.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video