Šéf EK José Barroso a ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová v Evropském parlamentu (9. února 2010)

Šéf EK José Barroso a ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová v Evropském parlamentu (9. února 2010) | foto: AP

Eurokomisaři mohou vyrazit do práce. Poslanci EU schválili novou Komisi

  • 1
Noví eurokomisaři mohou vyrazit do práce a nahradit kolegy, kteří už několik měsíců přesluhují. Evropský parlament v Bruselu konečně schválil nové složení Komise. Pro bylo 488 poslanců, proti 237. Všechny adepty si v minulých týdnech europoslanci důkladně proklepli při několikahodinových "grilováních".

Už dopoledne předseda Komise José Barroso v Evropském parlamentu sliboval, že s evropskými zákonodárci hodlá v příštích letech úzce spolupracovat.

"Je potřeba, aby Evropa mluvila jedním hlasem," řekl Barroso, který funkci šéfa EK obhájil loni na podzim. Narážel přitom na případy, kdy zájmy některých států vedly k tomu, že EU působila ve světě jako rozháraný a nejednotný spolek.

Nová Komise se nevyhnula ostré kritice

Po jednání se v kuloárech Evropského parlamentu začalo ozývat, že schválení nové Komise na příštích pět let (období 2009-2014) by nemělo být problém. I když někteří členové EP šéfa Komise i několik navržených komisařů ostře kritizovali.

"Neoliberální Evropskou komisi nepodpoříme. Musíme bojovat proti opomíjení a sociálnímu vyloučení," citovala socialistu a předsedu druhé největší frakce v EP Martina Schulze agentura ČTK. Schulzemu vadilo kupříkladu rozdělení jednotlivých resortů.

EVROPSKÁ KOMISE

- Komise je výkonným orgánem Evropské unie, který předkládá návrhy evropských zákonů a má na starosti i rozdělování finančních prostředků.

- EK by měla dbát na to, aby všechny členské státy dodržovaly evropské smlouvy.

- Podívejte se na profily všech nových eurokomisařů

Naopak Guy Verhofstadt z Aliance Liberálů a demokratů pro Evropu hlasování přivítal. "Konečně tu máme Komisi, posledních šest měsíců byla EU bez silné Komise neefektivní. Potřebujeme nový začátek, uvedl Verhofstadt.

Hlasování v Evropském parlamentu se totiž původně mělo uskutečnit už v listopadu loňského roku. Vzhledem k tomu, že se čekalo, až Česká republika ratifikuje Lisabonskou smlouvu, zdržel se i výběr nových kandidátů na eurokomisaře.

Každý členský stát nakonec vyslal svého adepta, přičemž Českou republiku zastoupil někdejší ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Všichni kandidáti v uplynulých týdnech podstoupili v Evropském parlamentu několikahodinové slyšení, při kterém zákonodárci zjišťovali, jak jsou na novou funkci připraveni.

Obstáli všichni až na bulharskou kandidátku pro oblast humanitární pomoci Rumjanu Želevovou. Ta odstoupila kvůli nejasnému mlžení ohledně zapojení svého muže do organizovaného zločinu a kvůli podezřelému financování své firmy.

Bulharsko pro Komisi navrhlo novou kandidátku, viceprezidentku Světové banky Kristalinu Georgievovou, a tu už europoslanci přijali. - čtěte více zde Bulharskou náhradnicí skončilo v Bruselu "grilování" eurokomisařů

PLATY EUROKOMISAŘŮ

- Základní plat člena EK se pohybuje kolem 20 tisíc eur za měsíc (523 000 korun), přičemž místopředsedové a předseda berou ještě o několik tisíc eur víc.

- K tomu je třeba přidat ještě další prostředky, které komisaři dostávají na reprezentaci (měsíčně se jedná o stovky eur), či příplatek za to, že působí mimo svou domovskou zemi (zhruba 15 procent platu). Špidla také po odchodu z Komise bude pobírat doživotní rentu, měsíčně v přepočtu kolem 100 tisíc korun.

Zdroj: ČTK


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video