Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda EK Jean-Claude Juncker na...

Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda EK Jean-Claude Juncker na výjezdním zasedání vlády na zámku Meseberg (10. dubna 2018) | foto: Reuters

Nejsem opilec, bouřil se Juncker a označil novináře za hlupáky

  • 168
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker znovu velmi razantně popřel, že by měl problém s alkoholem. Svoje pády a časté problémy s tím, aby se při chůzi držel rovně, přičítá bolestem zad.

 „Řekl jsem to mnohokrát, že nemám problém s alkoholem. Hloupí novináři vždy položí na stejnou otázku, i když jsem na ni již mnohokrát odpověděl,“ postěžoval si Juncker naposledy v pondělí podle listu Daily Mail.

Juncker, který v červenci končí ve funkci, dlouhodobě tvrdí, že ho trápí zánět sedacího nervu, tedy lidově řečeno houser, který občas ovlivňuje jeho pohyby. I na svoje žoviální chování, kdy na konferencích politiky intenzivně objímá a líbá a neustále žertuje, má vysvětlení. Jsem excentrik, tvrdí.

V jednom případě po příjezdu divoce čechrá asistentce vlasy (v 33. sekundě):

Další videozáběry, v nichž se Juncker vyskytuje, vzbuzují ale dlouhodobě pochybnosti. Nejvýrazněji se šéf komise patrně projevil na loňském summitu NATO v Bruselu za účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa a řady dalších světových lídrů.

Tehdy měl problémy především při výstupu na pódium, ze kterého přítomní státníci sledovali umělecké vystoupení, a následném odchodu na slavnostní večeří. Motal se při chůzi a museli podpírat mimo jiné prezidenti Finska a Ukrajiny. A nakonec ho pro jistotu odvezli v křesle pro invalidy.

13.července 2018 v 12:29, příspěvek archivován: 21.května 2019 v 15:32

@___Q__ @DeborahMeaden Who clearly think Churchill was tea-total. But reality was Juncker was brought in on a wheelchair, he is clearly suffering from something. It reminded me of my father who struggled to stand before he had his knees replaced. https://t.co/K4EapaJ9yA

Juncker si podle některých svědků na bolesti zad skutečně stěžoval. Z videozáznamu tato skutečnost nebyla ale patrná, předseda Komise se na něm srdečně zdravil s dalšími účastníky summitu.

Potíže měl ovšem i předloni. V květnu 2017 byl údajně tak opilý a narážel do nábytku na mírovém summitu OSN během vážných vyjednávání.

Novinář francouzského levicového listu Libération Jean Quatremer patří k nejcitovanějším zdrojů z kulis Evropské komise. Podle něho je veřejným tajemstvím, že když Junckerovi přinese asistent sklenici s vodou, není to voda, ale gin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video