Diplomaté z Evropské unie v sobotu pohrozili Sýrii dalšími finančními sankcemi. Na snímku šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová (vlevo) s ministryní zahraničí na Kypru Eratou Kozakou-Marcoullisovou. | foto: Reuters

Syrský konflikt překročil hranice, EU chce proti režimu zvyšovat sankce

  • 76
Rok a půl trvající konflikt v Sýrii se přelil přes hranice. Rakety dopadly do iráckého města a zabily pětiletou dívku. Syrská vládní vojska v sobotu vtrhla do oblasti v Damašku, kde žijí palestinští uprchlíci. Evropská unie pohrozila syrské vládě novými sankcemi.

Syrská armáda po čtyřdenním dělostřeleckém ostřelování jižního předměstí, kde se ukrývají protirežimní povstalci, vtrhla do oblasti obývané palestinskými uprchlíky. Podle agentury Reuters o tom informovali opoziční aktivisté.

Síly věrné prezidentovi Bašáru Asadovi dávají do značné míry přednost využívání leteckých sil a dělostřelectva k bombardování oblastí, kde jsou zakopaní povstalci. Pěchotu pak nasazují, až když je většina obránců na ústupu a když tak mají zajištěnou bezpečnou početní převahu.

Téměř 18 měsíců trvající konflikt se také přelil dále přes hranice. Tři rakety vystřelené ze Sýrie dopadly do iráckého příhraničního města a zabily podle místních zdrojů pětiletou dívku.

Evropská unie v sobotu ve snaze ukončit krveprolití pohrozila syrské vládě od příštího měsíce novým sankcemi. Dohodli se na tom unijní ministři na závěr své dvoudenní neformální schůzky na Kypru.

O případném dalším rozšíření sankcí proti Sýrii budou šéfové diplomacií zemí EU jednat na své další schůzce v říjnu. Mnohem tvrdší opatření by mohla unie uplatňovat zejména ve finančním sektoru, tedy co se týče zmrazení evropských bankovních kont jednotlivců a podniků, uvedl zástupce Lucemburska, ministr Jean Asselborn. Naposledy EU zpřísnila protisyrské sankce koncem července, tehdy to byl už její sedmnáctý krok od začátku povstání v této blízkovýchodní zemi.

Vidím první známky hroucení režimu, řekl německý ministr

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle v sobotu po návštěvě syrského uprchlického tábora v Jordánsku řekl, že vidí "první známky hroucení Asadova režimu". "Je zapotřebí izolovat režim Bašára Asada," uvedl na tiskové konferenci.

Německo podle něj využije svého předsednictví v Radě bezpečnosti OSN k přípravám opatření vedoucích k izolaci Sýrie, což má dál zvýšit tlak na režim. "Myslíme si, že zašli příliš daleko a že jejich čas vypršel," dodal Westerwelle.

Využívání vojenské síly k potlačení povstání, které začalo jako mírumilovné prodemokratické protestní hnutí, stálo podle Reuters Asada mnoho spojenců v arabském a muslimském světě. Také vedlo k tomu, že syrskou administrativu a armádu opouští stále více lidí (o uprchlících si přečtěte zde).

Syrská organizace pro lidská práva oznámila, že v pátek bylo po celé zemi zabito 170 lidí, a to většinou v Damašku a v Halabu. Podle ní zahynulo při povstání již 23 000 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video