(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Britský rozvod s EU je v půlce, diplomaté se přou hlavně o irskou hranici

  • 28
Evropská unie a Británie jsou v polovině cesty k rozvodu, komplikovaná vyjednávání o jeho podobě však zatím nemají žádný konečný výsledek. Stále ještě existuje možnost, že proces řízeného britského odchodu z Evropské unie zkrachuje. Největší překážkou se v současnosti zdá být otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

„Posunuli jsme se. Teď už existuje přinejmenším obrys toho, jak bude vypadat třeba přechodné období,“ říká Fabian Zuleeg z bruselského Střediska evropských politik. Obě strany nyní dohánějí několik ztracených měsíců. Britové totiž po loňském formálním oznámení, že opouští EU v souladu s článkem 50 unijních smluv, řešili komplikovanou vnitropolitickou situaci.

Vyjednavači EU a Londýna Michel Barnier a David Davis však před deseti dny oznámili shodu na velké části textu, „rozvodové dohody“, jejíž oficiální název je Dohoda o vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a Evropského společenství pro atomovou energii.

Na společné tiskové konferenci na začátku minulého týdne Barnier s Davisem ukázali návrh textu dohody s mnoha zeleně zabarvenými odstavci, na kterých se už obě strany shodly. Týkají se práv občanů EU v Británii a Britů v EU po brexitu, vyrovnání britských finančních závazků a právě také přechodného období.

Přechodné období má uklidnit hospodářství

Na přechodném období, které potrvá od britského odchodu z unie v březnu 2019 až do konce roku 2020, má britská strana výrazný zájem, především ve snaze uklidnit podnikatelskou a finanční sféru. Aby dohody dosáhl, ustoupil Londýn od většiny svých původně deklarovaných představ.

Přechodnému období je věnováno jen několik odstavců dohody, o které platí, že dokud není sjednána celá, nemohou platit ani její odsouhlasené části. Na domluvu zbývajících částí včetně komplikované otázky režimu na irsko-severoirské hranici je čas přibližně do října, obě strany totiž potřebují další čas k následné ratifikaci. 

V otázce hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem obě strany už v prosinci deklarovaly záměr vyhnout se vzniku standardního hraničního režimu. Britové následně zásadně ustoupili a uznali, že je nutné, aby v rozvodové dohodě byla pojistka, která by věc řešila.  Původní text navržený evropskou stranou pro takovou situaci navrhoval faktické udržení Severního Irska v celní unii a na jednotném trhu EU.

„Jsme připraveni zabývat se všemi možnostmi, které nám konstruktivním způsobem umožní dobrat se našeho cíle,“ řekl v polovině března Barnier. Podle Davise je cílem tak úzké partnerství, že nějaká speciální opatření ohledně Severního Irska potřeba nebudou.

Je roztomilé, že Britové teď žádají státy EU o pomoc, řekl Kmoníček

„Pokud Britové odejdou úplně bez dohody, dá se jen těžko očekávat, že by to byl nějaký spořádaný proces. Nešlo by o ‚tvrdý‘, ale o chaotický brexit,“ upozornil Zuleeg.

Diplomaté obeznámení se stavem rozhovorů jsou v důsledku vývoje z posledních týdnů optimističtí. „Jednání podle návrhu Evropské komise se vyplácí, dostáváme 99 procent toho, co jsme chtěli,“ prohlásil jeden z nich. 

Prezidenti a premiéři 27 zemí unie (tedy bez Británie) minulý pátek schválili společnou představu toho, jak by měly vypadat vztahy mezi unií a Británií po konci přechodného období. O této problematice se začne s Londýnem jednat teprve nyní. Budoucí smlouva či smlouvy, které britská premiérka Theresa Mayová nazývá „zvláštní a hluboké partnerství“, se budou moci uzavřít až poté, co Británie z EU odejde.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video