Erupce Etny nabízí lidem unikátní podívanou. | foto: AP

Etna chrlí lávu a popílek. Letiště na Sicílii jsou mimo provoz

  • 12
Etna, nejvyšší činná evropská sopka, opět komplikuje život obyvatel Sicílie. Nedělní erupce dokonce uzavřely mezinárodní letiště ve městě Catania. Zrušeno bylo na 21 letů a dalších 26 pak muselo být přesměrováno na jiná letiště.

Společnost Sac, která spravuje letiště v sicilském městě Catania, v oficiálním prohlášení uvedla, že "směr větru a jeho intenzita způsobily zanesení popílku do letového prostoru, což znamenalo velké riziko pro letecký provoz". Možné otevření vzdušného prostoru a letiště bude společnost řešit během pondělí.  Stejný osud potkal i menší regionální letiště v Comisu na jihu Sicílie, píše server telegraph.co.uk.

Erupce nabízí lidem také unikátní podívanou. V neděli například stékala láva po kopcích nad městy Catania a Taormina. Místní se pak museli vypořádat i s trojicí malých zemětřesení.

Etna, nejvyšší činná evropská sopka, opět komplikuje život obyvatel Sicílie.

Etna, která se nachází nad sicilským městem Catania, je velmi aktivní, ale zřídkakdy erupce způsobí škody. Zatímco samotné erupce místní obyvatele převážně neohrožují, tamní fauna se musí často potýkat se sopečným prachem, který většinu erupcí provází.

Podle římské mytologie je pod Etnou pohřben titán Týfón. Pověst praví, že pokaždé, když se stohlavý obr pokouší uniknout ze svého zajetí, začne Etna soptit.

V listopadu nabídla Etna takovouto noční podívanou:

16. prosince 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video