Etiopští vojáci ve městě Dansha v regionu Tigraj (25. listopadu 2020)

Etiopští vojáci ve městě Dansha v regionu Tigraj (25. listopadu 2020) | foto: Profimedia.cz

V Tigraji začíná finální ofenziva. O domov přišlo milion lidí, dochází jídlo

  • 37
V severoetiopském regionu Tigraj, kde žije asi šest milionů lidí, dochází palivo, peníze a potraviny. Region zůstává odstřižen od zbytku země a v jeho hlavním městě Mekele se bezprostředně očekává zásah vládních vojsk, jež chtějí zatknout regionální vůdce.

Etiopský premiér Abiy Ahmed ve čtvrtek uvedl, že etiopská vojska zahájí konečnou fázi ofenzivy v Tigraji. Několik hodin předtím vypršelo ultimátum, aby se tamní regionální síly vzdaly.

Podle zprávy OSN vydané noci na čtvrtek dochází v regionu palivo a hotovost. Vysídleno je více než milion lidí a jídlo pro téměř 100 tisíc uprchlíků z Eritreje dojde za týden. Více než 600 tisíc lidí, kteří se spoléhají na potravinovou pomoc, ji tento měsíc nedostalo. 

Silnice jsou zablokované i v Mekele a Světový potravinový program (WFP) tak nemůže ani vyvážet jídlo ze svých tamních skladů.

Současný konflikt propukl 4. listopadu, kdy premiér Abiy Ahmed vyslal do Tigraje armádu poté, co jeho vláda obvinila politickou stranu TPLF (Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu) z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady. 

Informace o průběhu bojů jsou velmi nejasné a zprávy z místa jsou těžko ověřitelné, neboť v regionu je od začátku vojenské ofenzivy přerušeno telefonní a internetové spojení. 

Civilisté budou ušetřeni, slíbil premiér

Podle agentury Reuters již v konfliktu přišly o životy tisíce lidí. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) varovala, že kroky, jež cíleně brání v doručení humanitární pomoci, porušují mezinárodní humanitární právo.

Průšvih v Etiopii. Držitel Nobelovy ceny míru dohnal zemi k občanské válce

Ahmedův úřad tvrdí, že v oblastech Tigraje, které má pod kontrolou etiopská armáda, se už s distribucí humanitární pomoci začalo. Zřízeny údajně byly čtyři tábory pro lidi, kteří uprchli před násilnostmi.

Před několika hodinami vypršelo ultimátum, které v neděli dala ústřední vláda Tigraji na složení zbraní. Ve čtvrtek premiér Abiy Ahmed oznámil, že armáda zahájí „konečnou fázi“ ofenzivy. 

„Lhůta 72 hodin poskytnutá zločinecké skupině TPLF, aby se mohla vzdát v míru, nyní skončila a naše kampaň za prosazení práva dospěla do své konečné fáze,“ uvedl na Twitteru. Civilisté podle něj budou ušetřeni a tisíce bojovníků TPLF se již vzdaly.

Vládci Tigraje mají k dispozici asi 250 tisíc mužů

Lídr TPLF Debretsion Gebremichael ale podle stanice BBC varoval, že příslušníci jeho jednotek „jsou připravení zemřít v boji na obranu našeho práva řídit region“. 

Etiopské síly pokračují v postupu k metropoli regionu Tigraj

Odhaduje se, že vládci Tigraje mají nyní k dispozici asi 250 tisíc mužů, část sil tvoří dobře vyzbrojení a vycvičení příslušníci lokálních milicí. 

Agentura Reuters citovala diplomata, podle něhož TPLF zmobilizovala hodně lidí i v Mekele, kde se údajně už kopou zákopy. Analytici varují, že z konfliktu se může snadno stát partyzánská válka.

Občanská válka v Etiopii. Do sousedních zemí se valí uprchlíci:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video