ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Estonsko šetří. Z armády zmizí orchestr, zbaví se i vojenských kaplanů

  • 43
Kvůli úsporám ve státních výdajích v Estonsku rozpustí vojenský orchestr. Hudební těleso, které čítá přes čtyřicet vojáků, fungoval téměř od opětovného dosažení nezávislosti pobaltské země v roce 1991. Armáda se v rámci úspor chystá zbavit i vojenských kaplanů.

Vojenská kapela čítající 41 hudebníků má skončit v září v rámci chystaného propuštění celkem 200 lidí ze stávající 5 000 vojáků a zaměstnanců, uvedl zpravodajský server Delfi.ee s odvoláním na velení armády.

„Nynější strategie státního rozpočtu počítá se snížením státních výdajů. Protože tyto požadavky se týkají i ozbrojených sil, musíme přijmout těžké rozhodnutí,“ uvedl velitel estonských ozbrojených sil, generál Martin Herem, který návrh předkládá ministrovi obrany. „Celý státní sektor musí šetřit, což se týká i obrany,“ dodal generálův mluvčí.

Herem zdůraznil, že zmenšení početního stavu se nesmí odrazit na bojeschopnosti ozbrojených sil, a proto reorganizace postihne především podpůrné složky a služby, jako jsou referenti, účetní či právníci.

Některé součásti ozbrojených sil, jako je vojenský orchestr či kaplanská služba, přestanou existovat ve stávající podobě. Snižování stavů ale nebude vždy znamenat propouštění, například se nebudou přijímat noví lidé na místa pracovníků odcházejících do penze.

Podle vládního rozhodnutí z minulého měsíce by každé ministerstvo mělo v rámci rozpočtové strategie na léta 2022 až 2025 snížit své výdaje o pět procent, což se dotkne i ozbrojených sil, podotkla agentura Interfax.

22. května 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video