Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kontroverzní novinář Zemmour chce sebrat moc menšinám a zachránit Francii

  14:32
Ke kandidátům, kteří mají v nadcházejících prezidentských volbách ve Francii šanci utkat se ve druhém kole se současnou hlavou státu Emmanuelem Macronem, patří i Éric Zemmour. Kontroverzní komentátor už léta brojí proti migrantům. Za své výroky byl třikrát odsouzen, jeho příznivci v něm však vidí člověka, který říká pravdu. Těm Zemmour slibuje, že „zachrání Francii“.

Kontroverzní kandidát na francouzského prezidenta Éric Zemmour oznámil v Paříži vznik politické strany nazvané Znovudobytí. (5. prosince 2021) | foto: Reuters

Výběr Zemmourových výroků za poslední dva roky: Spolky bojující za práva LGBT komunity „vymývají dětem mozky“. Imigranti „nemají důvod tady být, jsou to zloději, vrazi, násilníci, nic jiného nedělají, měli by být posláni zpátky“. A vůbec se ve Francii rodí „samý Mohamed a Kevin, musíme z lidí zase udělat Francouze“.

Zatímco pro jedny je třiašedesátiletý Zemmour extremista a xenofob, jiné vábí svou zdánlivou „pravdomluvností“. Silně konzervativní kandidát a kritik současných poměrů, který je například proti sňatkům homosexuálů, hlásá, že „sebere moc menšinám“ a „zachrání Francii“.

Sám se přitom narodil do rodiny imigrantů, a to konkrétně berberských Židů, kteří uprchli před válkou v Alžírsku. Dětství prožil na pařížském předměstí Montreuil, poté vystudoval prestižní vysokou školu politických věd Sciences Po a dlouhá léta pracoval jako politický novinář ve známém deníku Le Figaro.

Později vystřídal několik dalších redakcí i televizních stanic. Už jako novinář Zemmour působil značné kontroverze. Jeho kolegové na něj podle listu Le Monde vzpomínají jako na výřečného muže, který se vždy „přítelíčkoval“ s politiky. 

Od roku 2019 pak jako komentátor vystupoval pravidelně na televizním zpravodajském kanálu CNews, který bývá občas přirovnáván k americké televizi Fox News. Loni v září však přátelství CNews a Zemmoura s lítostí na obou stranách skončilo. 

Komentátora ve Francii nepustili do studia. Je to smrt veřejné diskuse, říká

Televize mu zrušila plánované vstupy s ohledem na nařízení Francouzské rady pro audiovizuální vysílání (CSA), aby všechny stanice přesně počítaly čas, který Zemmourovi ve vysílání věnují. 

Rada se tak snažila zajistit rovnost mediálního prostoru pro všechny prezidentské kandidáty, Zemmour to ovšem komentoval slovy o „smrti veřejné diskuse“. Nesouhlas s rozhodnutím vyjádřila i samotná CNews. Tehdy ještě neoficiálnímu prezidentskému kandidátovi to však nepomohlo.

Francouzské prezidentské volby 2022

Příznivci Emmanuela Macrona oslavují vítězství v prezidentských volbách. (24. dubna 2022)

Své rozhodnutí ucházet se o post šéfa Elysejského paláce Zemmour potvrdil až na konci listopadu. V prosinci pak oznámil vznik politické strany Reconquête (Znovudobytí). Její název evokuje historické období zvané reconquista, během kterého křesťané vytlačili Maury z Pyrenejského ostrova. 

Politický nováček, o jehož kandidatuře na prezidenta se ještě minulý rok mluvilo jako o nepravděpodobné, své příznivce vyzval, aby „změnili běh dějin“ a vydali se „znovu dobýt“ Francii. Zemmour také loni napsal další ze svých knih, tentokrát s názvem La France n’a pas dit son dernier mot (Francie neřekla své poslední slovo). 

Právě autogramiády ještě před oznámením kandidatury využíval ke kampani a setkáním s potenciálními voliči. Ve svém bestselleru Francouzská sebevražda (Le Suicide français) argumentoval, že někdejší hrdá velmoc se vinou generace revolučního roku 1968 řítí do pekel neoliberalismu, evropského federalismu a politické korektnosti.

30. října 2021

Francouzské prezidentské volby 2022

Sledovat další díly na iDNES.tv

Putin je vlastenec, říkal Zemmour před válkou

Zemmour se vyjádřil například i k dnešním vztahům mezi lidmi. Muž je podle něj od přírody sexuálním predátorem a emancipovaná žena je jen mýtus: ve skutečnosti je totiž produktem kultury konzumu, která v ní našla ideálního zákazníka. Žena v hloubi duše touží být podrobena mužem, tvrdí Zemmour – problémem však je, že moderní muž byl „feministickou diktaturou“ sterilizován.

Od teroristického útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo je však Zemmourovým hlavním tématem kritika islámu a imigrační politiky francouzských vlád. A na část Francouzů to zabírá i přesto, že byl Zemmour za podněcování k rasové nenávisti už třikrát odsouzen. 

Za projev, v němž šířil konspirační teorii takzvané velké výměny, pak dostal pokutu deseti tisíc eur. Podle této teorie elity cíleně podporují proces nahrazení původního obyvatelstva Francie imigranty z Maghrebu a subsaharské Afriky.

I tak se Zemmour v říjnu stal překvapením kampaně, když v některých průzkumech předběhl šéfku Národního sdružení Marine Le Penovou a ocitl se na druhém místě. A ještě v únoru se zdálo, že má Zemmour velkou šanci na postup do druhého kola voleb.

Kritik islámu Zemmour rozdělil francouzské židy, cítí k němu zášť i obdiv

Krátce před prvním kolem už to však tak nadějné nebylo. Stejně jako v případě umírněné pravicové kandidátky Valérie Pécresseové se jeho preference v průzkumech pohybovaly jen kolem deseti procent.

Na konci března navíc Zemmour sklidil kritiku od ostatních kandidátů za incident z jednoho svého mítinku. Poté, co zmínil tři zločiny spáchané vyznavači islámu – dvě antisemitské vraždy a jeden džihádistický útok – a řekl, že se nikdy nepodaří „dosáhnout spravedlnosti vůči všem, které stát nedokázal ochránit“, začal dav provolávat slogan „Macron-vrah“.

Přestože Zemmour během skandování nijak nezasáhl, jeho tým tvrdí, že činy svých příznivců odsoudil a do akce se nezapojil. Francouzský prezident scénu nicméně odsoudil. „Existují dvě hypotézy. První je, že šlo o nedůstojný incident, což se mi zdá nejpravděpodobnější, ale není to překvapení,“ prohlásil Macron.

Druhou možností je pak podle něj skutečnost, že Zemmour neslyšel o reformě zdravotnictví, která by mu umožnila pořídit si naslouchátko hrazené ze zdravotního pojištění. Zjevně tak reagoval na tvrzení, podle kterého Zemmour skandování davu neslyšel.

Dav Zemmourových příznivců křičí „Macron-vrah“:

„Když mluvíte na shromáždění, slyšíte dav docela dobře,“ podotkl také kandidát zelených Yannick Jadot. Výroky odsoudila i Pécresseová a řekla, že jsou nebezpečné. Zemmour se podle ní jako možný prezident Francie „zcela diskreditoval“. A Le Penová uvedla, že jde o „formu rozhořčení, jež reaguje na formu rozhořčení“. Slogan označila za „politováníhodný“.

Do francouzské kampaně navíc vstoupila válka na Ukrajině a bývalý novinář Zemmour musel převzít odpovědnost za výrok z prosince, kdy řekl, že se „vsadí, že Rusko nenapadne Ukrajinu“. Později také prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin je vlastenec a je „legitimní, že hájí zájmy Ruska.“ V den začátku války připustil, že se mýlil, a invazi odsoudil.

„Bezvýhradně odsuzuji použití síly a v první řadě myslím na lidi, kteří jsou oběťmi tohoto absurdního a bratrovražedného konfliktu,“ uvedl Zemmour. Zároveň však vyzval k uzavření „smlouvy, která by ukončila rozšiřování NATO“ a reagovala na „ruské požadavky“.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...