Končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker hovoří v Evropském...

Končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker hovoří v Evropském parlamentu. (18. 9. 2019) | foto: AP

Studenti a výzkumníci v EU si polepší o 2,5 miliardy Kč, řekl europarlament

  • 9
Evropský parlament schválil dodatečných 100 milionů eur, tedy v přepočtu přes 2,5 miliardy korun, na program pro výzkum a inovace Horizont 2020 a na program studentských výměn Erasmus+. Rozpočet prvního dostane navíc 80 milionů eur, především na výzkum související s klimatickými změnami, druhý posílí o 20 milionů eur.

Dodatečné peníze pro oba programy navrhla Evropská komise v květnu na základě starší dohody mezi europarlamentem a členskými státy o podobě unijního rozpočtu pro letošní rok. Na počátku září rozpočtový výbor europarlamentu návrh podpořil a doporučil ho ke schválení na plénu, což poslanci udělali ve středu.

Erasmus přinesl Evropě za třicet let nové elity, ale i milion dětí

Po zvýšení o 100 milionů eur dosáhne celkový rozpočet na výzkum a mobilitu studentů v roce 2019 výše 15,2 miliardy eur, tedy 393 miliard Kč.

„Finanční posílení programu výměny studentů Erasmus+ je krok správným směrem,“ Martina Dlabajová (ANO) z liberální frakce Obnova Evropy. „Ruku v ruce s navyšováním prostředků by však také mělo jít zjednodušování postupů a snižování administrativní zátěže pro ty, kteří se chtějí programu zúčastnit a vycestovat za vzděláním do jiné země EU,“ dodala.

Dlabajová uvítala i navýšení prostředků pro Horizont 2020. Podobně se vyjádřil i Stanislav Polčák (STAN) z klubu Evropské lidové strany (EPP).

„V Evropském parlamentu dlouhodobě požadujeme dostatečné finance na vzdělávání a výzkum,“ uvedl Polčák. „Peníze půjdou na studijní pobyty studentů v zahraničí a na hledání efektivnějších a ekologičtějších způsobů letecké a automobilové dopravy,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video