Americký podnikatel a vynálezce Elon Musk při tiskové konferenci v Chicagu....

Americký podnikatel a vynálezce Elon Musk při tiskové konferenci v Chicagu. (14. června 2018) | foto: Profimedia.cz

Musk se pohádal s potápěčem z thajské jeskyně, označil ho za pedofila

  • 452
Americký podnikatel a vynálezce Elon Musk se v neděli stal terčem kritiky poté, co na Twitteru nepodloženě označil britského potápěče Vernona Unswortha za pedofila. Unsworth se podílel na záchranné akci mladých fotbalistů ze zaplavené thajské jeskyně. Po několika hodinách Musk svůj příspěvek bez vysvětlení smazal.

Ředitel automobilky Tesla chtěl při záchranné misi pomoct se svou ponorku, jeho nabídka byla však odmítnuta. Musk se v neděli ohradil slovy, že vytvoří video, které dokáže, že by jeho vynález býval fungoval. „Vytvoříme video, jak miniponorka pluje až do jeskyně číslo pět, žádný problém. Promiň, pedofilní chlápku, řekl sis o to,“ dodal na Twitteru.

15.července 2018 v 17:29, příspěvek archivován: 16.července 2018 v 12:13

ah good it appears elon musk is now doubling down on his claim that one of the cave rescuers is a pedophile https://t.co/3QSGhjQPON

Příspěvkem reagoval na kritiku jeskynního potápěče Vernona Unswortha, který vynálezce před několika dny veřejně kritizoval v rozhovoru pro CNN. Řekl, že si Musk může „strčit svou ponorku tam, kde to bude bolet“. Nedávno také označil Muskovu snahu v Thajsku pomoct za „PR kousek“.

Vernon Unsworth během pátrání po mladých fotbalistech v thajské jeskyni Tham Luang. (4. července 2018)

Unsworth žije v Thajsku a několik let strávil průzkumem jeskynního komplexu Tham Luang, kde na konci června uvázlo dvanáct mladých fotbalistů a jejich trenér. Britský záchranář byl podle médií klíčovou postavou v dramatické akci, při které se povedlo všechny sportovce z jeskyně vyprostit.

Nařčení z pedofilie zveřejnil Musk bez jakéhokoliv důkazu či kontextu. O Unswothově pedofilii se neobjevil žádný materiál, který by osočení podporoval.

Když v neděli jeden uživatel na Twitteru poukázal na to, že Musk „označil muže, který děti našel, za pedofila“, miliardář mu odpověděl: „Vsadím se o podepsaný dolar, že je to pravda.“

Muskův výrok strhl vlnu kritiky. Někteří uživatelé poukazovali na to, jak „nebezpečné a nezodpovědné“ je vznášet tak vážná obvinění a šířit potenciálně hanlivou urážku mezi dvaadvacet milionů lidí, kteří ho na Twitteru sledují.

Deník The Guardian se snažil spojit s mluvčím Elona Muska, ten však hned neodpověděl. Později v neděli Musk svůj příspěvek i jeho pokračování bez vysvětlení smazal.

Třiašedesátiletý Vernon Unsworth v pondělí listu The Guardian sdělil, že ho Muskův nepodložený útok „ohromil a rozzlobil“. Na otázku, jestli uvažuje o soudní žalobě, odpověděl: „Ano, tohle není konec.“

Není to poprvé, co americký podnikatel čelí kritice za přehnané výroky na sociálních sítích. Minulý týden v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že se v tomto ohledu hodlá polepšit. „Vytvořil jsem si mylný předpoklad - a budu se snažit to napravit - že když mě někdo napadne na Twitteru, je to otevřená válka. To je moje chyba. Napravím to,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video